İran Araştırmaları Merkezi (İRAM)'ın Ankara'da düzenlediği "İran'ın Hindistan ve Pakistan ilişkileri" adlı panelde, Yrd. Doç. Dr. Ömer Aslan ve Hindistan Dış İlişkiler Konseyi (ICWA) isimli düşünce kuruluşu araştırmacılarından Omair Anas konuşma yaptı.
İran-Pakistan ilişkilerinin tarihiyle ilgili bilgi veren Aslan, 1950'li yıllardan itibaren iki ülke ilişkilerinin fazla değişikliğe uğramadığını söyledi.
Pakistan'ın, İran ile ilişkilerinde denge politikası izlediğini vurgulayan Aslan, ''Pakistan verdiği kararları, Tahran'ı karşısına almamayı ve İran'ın yanı başındaki komşusu olduğunu göz önünde tutarak alıyor. Diğer taraftan da Suudi Arabistan'ın da gönlünü almaya çalışıyor." dedi.
Bölgede artan Suudi Arabistan-İran gerginliğine de değinen Aslan, Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan gerginliğin yakın zamanda İran-Pakistan ilişkilerine olumsuz yansımalarının olmayacağına inandığını belirtti.
Anas ise İran ile Hindistan arasındaki ilişkilerinin özellikle 1979'da yaşanan İran devriminin ardından olumlu bir havaya girdiğini, iki ülke arasındaki ilişkinin önümüzdeki yıllarda daha da gelişeceğini düşündüğünü dile getirdi.
Hindistan'ın bugün itibarıyla İran ile 10 milyar dolarlık enerji ihracatının bulunduğunu hatırlatan Anas, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra ticaretin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini beklediğini ifade etti.
Son yıllarda Hindistan'ın İsrail, ABD ve Suudi Arabistan ile yakınlaştığı görüşünün İran'da etkili olduğunu dile getiren Anas, Tahran'ın ülke ilişkileri konusunda "bazı huzursuzluklarının" olduğunu söyledi.
Anas, İran ile Pakistan arasında son yıllarda yakınlaşma yaşansa da iki ülkenin, Hindistan'a karşı ortak hareket edebileceğini düşünmediğini de sözlerine ekledi.
'İran'ın Hindistan Ve Pakistan İle İlişkileri' Paneli
İran'ın Hindistan ve Pakistan ile ikili ilişkileri Ankara'da düzenlenen panelde ele alındı.