İran'la 'Tır Sorunu'Nun Çözümü Nakliyecileri Sevindirdi

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Ergün Bilen, İran'a giren Türk nakliye araçlarından alınan akaryakıt fiyat farkının litre başına 30 sente düşürülmesinin nakliyecileri mutlu ettiğini belirterek, "Sorunun çözülmesiyle birlikte tır başına 715 avro kazancımız olacak. Eğer sorun devam etmiş olsaydı hem ihracatçılarımız hem de nakliyecilerimiz çok büyük sıkıntılar yaşayacaktı" dedi.

Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İranla yaklaşık üç ay devam eden ve kamuoyunda "Tır sorunu" olarak bilinen sıkıntı nedeniyle Türk nakliye sektörünün zor günler yaşadığını söyledi.

İki ülkenin gösterdiği iyi niyet sonrasında yapılan anlaşma kapsamında karşılıklı taşımacılık yapmak üzere İran topraklarına giren Türk araçlarından alınan akaryakıt fiyat farkının litrede 1,60 avrodan, 0,30 avroya düşürülmesinin sadece nakliyecileri değil ihracatçı firmaları da olumlu etkileyeceğini ifade eden Bilen, şunları kaydetti:
"Günlerce sınır kapısında beklemek hem şoförlerin hem de mal sahiplerinin çok büyük sıkıntılar yaşamasına neden oldu. Tırlar sınır kapısında bekleyince ihracatçıların malları yerine ulaşamıyordu. Eğer bu para alınmaya devam edilmiş olsaydı mecburen fiyatlar ürünlere yansıtılacaktı. Bu da sadece Türkiye ile İran'daki firmaları değil tüm uluslararası pazarı etkileyecekti. Çünkü Türkiye'den çıkıp İran üzerinden Orta Asya ülkelerine giden tırlarla Avrupa ülkelerinden çıkıp İran üzerinden Türkiye'ye gelen tırlar vardı. Alınan kararlar bunların hepsini etkiliyor."
İran'ın hatadan dönmesinin Türkiye'nin ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını ve Türk nakliyecilerin rekabet şansını artıracağını belirten Bilen, İran'ın uluslararası taşımacılık kurallarına uygun hareket etmeye başlamasının sektör adına sevindirici olduğunu vurguladı.
- "21,5 milyon avro gibi kazancımız oluyor"
Zaten akaryakıt fiyatları nedeniyle uluslararası alanda rekabette zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Bilen, şöyle konuştu:
"Şimdi rekabet şansımız yeniden artacak. Türkiye'den her yıl yaklaşık 30 bin tır-kamyon İran'a mal götürüyordu. Sorunun çözülmesiyle birlikte tır başına 715 avro kazancımız olacak. Her bir aracımız ortalama 550 litre yakıt alıyor. Eğer bunu tırların tamamı üzerinden hesap edersek 21,5 milyon avro gibi kazancımız oluyor. Bu da hem sektör hem ülke ekonomisine adına önemli bir rakam. Bu para şimdi ülkemizde kalacak. İhracat yapabilmemiz, mal alıp satabilmemiz için İran sınır kapılarını kullanmamız gerekiyor. Onlar para almaya devam etselerdi biz bu kapıları kullanmıyoruz diyemezdik."
Bilen, anlaşma kapsamında transit geçişlerde tırların depolarının mühürlenmesini de olumlu bulduklarını dile getirerek, nakliyeciler olarak bu teklifin kendilerinden geldiğini vurguladı.
İran'dan veya başka bir ülkeden hiçbir zaman ayrıcalık istemediklerini, her zaman uluslararası taşımacılık kurallarının uygulanmasından yana olduklarını kaydeden Bilen, "Yılda 35 bin tırımız da İran'dan transit geçiş yapıp Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan gibi ülkelere gidiyor. Bu geçiş için bizden tır başına 950 avro ücret alınıyordu. Artık yakıt depolarımız mühürleneceği için bu para alınmayacak. Biz bunu en başta söylemiştik ama kabul ettirememiştik. Nakliyeciler olarak ayrımcılık değil eşitlik istiyoruz. Uluslararası ticaret keyfi uygulamaları götürmez" diye konuştu.

Bilen, anlaşma kapsamında tüm sınır kapılarında "ilk gelen ilk geçer" kuralının uygulanacak olmasının da memnuniyet verici olduğunu belirterek artık keyfi bekletmeler yapılarak nakliyecilerin sıkıntı yaşamasının önüne geçileceğini vurguladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile