İran Meclisi Ve Uzmanlar Meclisi Seçimleri

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 100 gün sonra düzenlenecek olan İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinin başarıyla gerçekleştirilebilmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasını istedi

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "100 gün sonra düzenlenecek olan İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinin başarıyla gerçekleştirilebilmesi için seçim süresince hükümetin tüm siyasi taraflara eşit mesafede hareket etmesi gerektiğini" ifade etti.

İran'ın resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, Ruhani, bakanlar kurulu toplantısında eyalet valileri ve konuyla ilgili devlet birimlerinin 100 gün sonra düzenlenecek seçimlerin başarıyla gerçekleştirilebilmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasını istedi.

-İran'daki seçimlere geri sayım başladı

İran'da, ülkenin siyasi tablosunu önemli oranda değiştirme potansiyeline sahip iki seçim için geri sayım başladı. Ülkede seçim atmosferine girildiği şu günlerde İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerine sadece 100 gün kaldı.

İran Meclisi milletvekillerinin seçimi, ülkede uygulanan kanunların yapıldığı meclis olması itibariyle önemliyken, Uzmanlar Meclisi, ülkenin en tepesindeki siyasi otorite olan Dini Lider'i (Devrim Rehberi) seçme yönünden daha belirleyici özelliğe sahip.

Eski Cumhurbaşkanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani, Pazartesi günü yaptığı açıklamada gelecek seçimlerin 36 yıllık İran devleti dönemindeki en önemli seçimlerden biri olduğunu söyledi. Rafsancani, "Şubat ayında ülkenin kaderinin belirleneceği kilometre taşı niteliğinde bir imtihanla karşı karşıyayız" dedi.

- İki siyasi merkezi yapı: Muhafazakarlar ve Reformistler

İran'daki siyasi farklılıklar, partilerden daha çok siyasi eğilimlerle ifade ediliyor. Siyasi oluşumlar, kendilerini iki ana eğilim olan "Islahçılar" (Reformist) ve "Usulgera" (İlkeci, muhafazakar) olarak tanımlanıyor.

1997 yılında Muhammed Hatemi'nin cumhurbaşkanlığına seçilmesine kadar ülke kamuoyunda "muhafazakarlar" sağcı, "reformistler" solcu olarak anılıyordu. Seçimden sonra siyasi analistler, Hatemi taraftarlarını Islahçı (reformist), karşı tarafı ise değişim ve yeniliğe karşı olanlar anlamında Usulgera (İlkeci, muhafazakar) olarak isimlendirdiler.

Muhafazakarlar, kendilerini İran devriminin koruyucuları olarak kabul ederken, reformistleri modern ve Batıcı olmakla suçluyorlar. Bu grup siyasi yöneliş olarak, gelenek ve devlet gibi kadim değerlere dayanarak bunların her türlü değişikliğine karşı çıkıyor. Geleneği, Batı kaynaklı olduğunu düşündükleri, bireysel özgürlük, eşitlik ve dinin siyasetten ayrılmasına muhalefet ederek korumaya çalışıyorlar. Bu nedenle Batı ile ilişkilerin geliştirilmesine ilkesel olarak karşı çıkıyorlar. Onlara göre, Devrim Rehberi, rejimin asli unsurlarından olduğu için ne kendisi, ne de ona bağlı makamlar eleştirilemez.

Reformistler ise, ekonomik ve sosyal yönden ülkenin gelişmesi için düşünce özgürlüğü, insan hakları, serbest piyasa ekonomisi ve dünya ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmanın gerekliliğini savunuyor. Ülkedeki özgürlüklerin artması ve insan hakları gibi değerleri ön plana çıkaran reformistler, siyaset ve basın alanındaki sınırlamaların da kaldırılmasını istiyorlar.

İran'da halk, iki yılda bir sandık başına gidiyor. Birinde, Cumhurbaşkanı ve belediye il encümen üyeleri, diğerindeyse İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimleri düzenleniyor. 26 Şubatta İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimleri düzenlenecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile