Iran Nükleer Anlasmaya Geri Dönüs Müzakerelerine Viyana Üzerinden Baslamak Istemiyor

Iran Nükleer Anlasmaya Geri Dönüs Müzakerelerine Viyana Üzerinden Baslamak Istemiyor

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, geçtigimiz nisan ayinda Avusturya’nin baskenti Viyana’da baslayan nükleer anlasmaya geri dönüs müzakerelerinin formatini kabul ettiklerini ancak yeni müzakereye Viyana üzerinden baslamak istemediklerini belirtti.



Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, düzenledigi basin toplantisinda nükleer anlasmaya geri dönüs müzakerelerine iliskin konustu.

Abdullahiyan, Disisleri Bakan Yardimcisi Ali Bakiri Keni’nin Belçika’nin baskenti Brüksel’de oldugunu ve nükleer anlasmaya geri dönüs müzakerelerine iliskin görüsmeleri baslattigini belirtti.

Abdullahiyan, “Bakiri su an Brüksel’de ve görüsmeleri baslatti. Müzakerelerin nasil olacagi, taraflarin anlasmaya nasil dönecegi ve Iran’a yönelik yaptirimlarin nasil kaldirilacagi konusulacak. Bunun baslangicini 2 hafta önce Tahran’da yapmistik” dedi.



Abdullahiyan, geçtigimiz nisan ayinda Avusturya’nin baskenti Viyana’da baslayan nükleer anlasmaya geri dönüs müzakerelerinin formatini kabul ettiklerini ancak yeni müzakereye Viyana üzerinden baslamak istemediklerini açikladi.



Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) ile Iran arasindaki anlasmaya isaret eden Abdullahiyan, “Hali hazirda UAEA ile Iran Atom Enerjisi Kurumu arasinda bir anlasma var ve bu sekilleniyor. UAEA Baskani Grossi’nin Iran ziyaretlerini bu anlamda büyütmek istemiyoruz. Nükleer anlasmaya geri dönüs konusunda ise ilk görüsmeleri baslattik” ifadelerini kullandi.

Iran’daki cumhurbaskanligi seçimleri nedeniyle görüsmelere ara verilmisti

Viyana’da Ortak Kapsamli Eylem Plani (JCPOA) olarak adlandirilan Iran ile nükleer anlasmanin tam uygulanmasi ve ABD’nin anlasmaya dönüsünün ele alindigi görüsmeler, 6 Nisan tarihinde baslamisti. Iran’da Haziran ayinda gerçeklesen cumhurbaskanligi seçimleri nedeniyle ABD’nin de dolayli olarak katildigi nükleer anlasmaya geri dönüs müzakerelerine ara verilmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile