Iran, Pfizer-Biontech'in Belçika'da Üretilen Asilarina Ülkede Kullanim Izni Verdi

Iran'da ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ABD ve Ingiltere menseli asilarin ithalatini yasaklamasindan sekiz ay sonra ABD'li ilaç sirketi Pfizer ile Alman ortagi BionTech tarafindan yeni tip Kovid-19'a karsi gelistirilen asiya kullanim izni verildi.

Tahran Radyosuna konusan Saglik Bakanligi Gida ve Ilaç Dairesi'ne bagli Ilaç ve Maddeler Genel Müdürü Haydar Muhammedi, Pfizer-BionTech'in Belçika'da üretilen Kovid-19 asilarinin acil kullanim için ruhsatlandirildigini açikladi.

Belçika'dan iki milyon doz Pfizer asisinin ithalati için anlasma yapildigini aktaran Muhammedi, uluslararasi para transferinde bir sorun olmamasi halinde bu asilarin 1-2 ay içerisinde Belçika'dan Iran'a gönderilecegini belirtti.

Iran'da eski ABD Baskani Donald Trump döneminde devreye sokulan yaptirimlar ve Iran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Amerikan ve Ingiliz menseli asilarin ithalatini yasaklamasi gibi nedenlerle asi tedariki konusunda ortaya çikan sikintilar son haftalarda asildi.

Daha önce Amerikan ve Ingiliz asilarinin ülkeye girisini yasaklayan Iran lideri Ali Hamaney, 11 Agustos'ta, "Asilar, ister ithal ister yerli üretim olsun, büyük bir çabayla ve mümkün olan her sekilde tedarik edilmeli ve halkin kullanimina sunulmalidir." demisti. Iran, son haftalarda on milyonlarca doz asinin ülkeye girisini sagladi.

Yaklasik 83 milyon nüfusa sahip ülkede, 31 milyon 358 bin 485 kisiye Kovid-19 asisinin ilk dozu, 14 milyon 416 bin 851 kisiye de ikinci dozu yapildi.

Böylece Iran'da asilama sürecinin baslamasindan bu yana toplam 45 milyon 775 bin 336 doz asi uygulandi.

Iran, asilama sürecinde Sinopharm, Sputnik V ve AstraZeneca'nin yani sira yerli asi COVIRAN Bereket'i kullaniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile