İran takas mektubunu bugün UAEA'ya sundu

Takas anlaşmasının ayrıntıları bugün Uluslararası Atom Enerjisi Ajası'na sunulacak. İran'a karşı yeni yaptırımları önlemeye çalışan Türkiye, ajans ile temasa geçerek, sürecin vakit kaybetmeden ilerletilmesini' istedi



Takas anlaşmasının ayrıntıları bugün Uluslararası Atom Enerjisi Ajası'na sunulacak. İran'a karşı yeni yaptırımları önlemeye çalışan Türkiye, ajans ile temasa geçerek, sürecin vakit kaybetmeden ilerletilmesini' istedi



İran, Türkiye ve Brezilya temsilcileri, 17 Mayıs'ta İran'ın nükleer yakıt takası konusunda varılan 10 maddelik mutabakatın ayrıntılarını içeren resmi mektubu bugün, Viyana'daki Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano'ya sundu. Tahran'da varılan anlaşmada, mutabakat metninin bir hafta içerisinde UAEA'ya iletilmesi, İran'ın 1200 kilo az zenginleştirilmiş uranyumu bir ay içerisinde Türkiye'ye göndermesi ve bunun karşılığında bir yıl içerisinde yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 120 kilo yakıt alması öngörülüyor.

İran'ın UAEK'ye takas mektubunu sunmasından hemen önce Türkiye yine yoğun bir telefon diplomasisi yürüttü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile görüşerek, hem bazı ülkelerin liderleriyle yaptığı telefon görüşmeleri, hem de önceki gün 26 ülke liderine gönderdiği mektuba ilişkin bilgi verdi.

DAVUTOĞLU DA DEVREDE
Dışişleri Bakanı Ahmet Davut-oğlu da İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ile telefonla görüşerek, İran'ın bugün UAEK'ye göndereceği mektup konusunu masaya yatırdı. Davutoğlu, Muttaki ile yaptığı görüşmenin ardından UAEK Direktörü Yukiya Amano ile de telefonda görüştü. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Davutoğlu'nun Amano'ya 'liderlik göstererek sürecin vakit kaybetmeden ilerlemesine katkılarının beklendiği' mesajı verdiğini duyurdu. Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin, 'Biz mektubun yapıcı ve olumlu bir üslupla kaleme alındığını düşünüyoruz'' değerlendirmesini yaptı.


YAPTIRIM GERİLİMİ
Tahran'da üçlü deklerasyonun imzalanmasının ardından, ABD'nin desteğiyle İran'a yönelik dördüncü yaptırım paketinin BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunulması Tahran'la Batı arasında gerilimin tırmanmasına neden olmuştu. Ancak pek çok ülke, varılan anlaşmaya ilişkin kesin bir değerlendirmeden yapmadan önce ayrıntılarını görmek istediklerini belirtmişti.

Laricani'den uranyum resti
Uranyum takası anlaşması ile ilgili beklenen mektubu bugün UAEK'ye sunması beklenen Tahran Yönetimi, kendisini yeni yaptırımlarla tehdit eden Batı dünyasına dün de gözdağı vermeyi sürdürdü. İran Meclis Başkanı Ali Laricani, 'ABD, BM Güvenlik Konseyi ya da Kongre'de maceraya kalkışırsa, Türkiye ve Brezilya'nın tüm çabalarını yok saymış olacak ve bu süreç tamamen kenara itilmiş olacak. Bu şartlarda Meclis, UAEK ile işbirliğinde başka bir karar alacak' dedi. Amerikalıların Türkiye ve Brezilya'dan nükleer sorunun çözümünde arabulucu olması için ricada bulunduğunu hatırlatan Laricani, 'İran, dost Türkiye ve Brezilya'ya saygısından dolayı Tahran bildirisinde belirtilen şartlarda uranyum takasını kabul etti' diye konuştu. Uranyum takası anlaşmasına rağmen, ABD'nin İran aleyhinde yeni yaptırım kararı aldırtma peşinde olduğunu belirten Laricani, 'Amerikalıların ciddi olmadıkları ve onlara güvenilemeyeceği bir kez daha anlaşıldı' ifadesini kullandı.


Akşam
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile