Iran, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansina Kerec Tesisindeki Kameralari Degistirme Izni Verdi

Iran'in Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansina (UAEA) Kerec Nükleer Tesisindeki güvenlik kameralarini degistirme izni verdigi bildirildi.

Iran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyine bagli "Nournews"te yer alan habere göre, Tahran yönetimi UAEA ile yasadigi anlasmazliga dair "gönüllü adim" atti.

Kerec Nükleer Tesisinde zarar gören kameralarin güvenlik ve yargi incelemelerinin tamamlanmasi, UAEA'nin nükleer tesise yapilan saldiriyi kinamasi ve montajdan önce Iranli uzmanlarin da incelemesinin kabul edilmesi sonucu bu adimin atildigina isaret edilen haberde, Ajansin zarar gören kameralari yenileriyle degistirmesine izin verildigi ifade edildi.

Iran'in attigi bu adimin Meclisin çikardigi yasaya aykiri olmadigi ve monte edilecek yeni kameralarin çektigi görüntülerin de öncekiler gibi UAEA'ya verilmeyecegi ve Iran Atom Enerjisi Kurumunda korunacagi kaydedildi.

Tahran yakinlarindaki Kerec kentindeki tesis, uranyum zenginlestirmede kullanilan santrifüjlerin parçalarini üretiyor. Haziranda tesisin bir sabotaja maruz kaldigi anlasilmis ve UAEA'ya ait kameralar tahrip edilmisti. Iran da sabotajin ardindan kameralari kaldirmisti.

Kerec Nükleer Tesisindeki denetimlerle ilgili anlasmazlik UAEA Baskani Rafael Mariano Grossi'nin 23 Kasim'daki Tahran ziyaretinde de gündeme gelmisti.

Grossi, 24 Kasim'da Avusturya’nin baskenti Viyana’da düzenlenen UAEA Yönetim Kurulu toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, Ajansin dogrulama ve gözlem amaciyla Iran’daki tesislerde kullandigi kamera gibi çesitli ekipmanlarin bakim ve yenilenmesine iliskin kurumun müfettislerinin yasadigi sorunlarin sürdügünü dile getirmisti.

Grossi, Iranli yetkililerle eylül ayinda yaptigi görüsmede söz konusu ekipmanlarin düzenli erisimi ve gerekli bakim ve degisikliklerin yapilmasi hususunda anlasildigini ancak bunun yerine getirilmedigini belirtmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile