İran Ve Suudi Arabistan Arasındaki Hac Meselesi

KİK, İran'ın dini lideri Hamaney'in Suudi Arabistan'a yönelik açıklamasını kınadı.

Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK), İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in İranlıların hac ibadetine ilişkin 'Suudi Arabistan'a gerçek dışı suçlamalarını, tahrik edici ve hacı siyasileştirme' olarak nitelendirerek kınadığı bildirildi.

KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani'nin imzasıyla yayımlanan açıklamada, KİK üyesi ülkelerin, İran'ın dini lideri Hamaney'in hac konusundaki açıklamalarını, 'Hedefleri açık bir kışkırtma ve şu mübarek günlerde kutsal topraklarda Müslümanları bir araya getiren İslam'ın büyük şiarlarından olan söz konusu ibadeti siyasileştirmeye yönelik umudu yitirme çabası' olarak değerlendirdiği kaydedildi.

Suudi Arabistan'ın yönetimi ve halk ibadetlerini yapmak üzere kutsal topraklara gelen Müslümanların güvenliği için sarf ettiği büyük ve titiz çalışmalarının tüm İslam alemi tarafından fark edildiğine dikkati çekilen açıklamada, Hamaney'in Suudi Arabistan'a yönelik açıklamasının, herhangi bir Müslüman'ın ağzına yakışmayan kötü sözleri içermesinin garipsendiği vurgulandı.

İranlı üst düzey yetkililerin Suudi Arabistan ve KİK ülkeleri aleyhinde sonu gelmeyen açıklamaları ile zalimce yapılan basın kampanyalarının KİK ülkelerince reddedildiği belirtilen açıklamada, 'Kardeşlik ve sevgiye davet eden dinimiz İslam'ın ilke ve değerlerinden uzak suçlama ve iddiaları içeren bu kampanyalar, iyi komşuluk politikalarıyla çeliştiği gibi İslam ülkeleri arasında yapıcı ilişkilerin inşasına da yardımcı olmuyor.' denildi.

İran'ın İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı, Suudi Arabistan'la yaşanan vize sorunu, hacıların kutsal topraklara gidişi ve güvenliği gibi konularda anlaşma sağlanamadığı için İranlı vatandaşların bu yıl hacca gitmeyeceklerini açıklamıştı.

Suudi Arabistan yönetimi ise İranlı hacı adaylarının ibadetlerini yerine getirmesi için İran Hac ve Ziyaret Kurumu heyetinin öne sürdüğü taleplerin karşılandığını ancak İranlı heyetin hac mevsimi düzenlemeleri için hazırlanan anlaşmaya imza atmadığını belirtmişti.

Bu gelişmelerin ardından açıklamalarda bulunan İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney de Riyad'ı, İran vatandaşlarının bu yılki hac ibadetine engel olmakla suçlamıştı. Suudi Arabistan'ı sert bir dille eleştiren Hamaney, RiyadBahreyn'e zulmetmenin yanı sıra Suriye ve Yemen'de savaş çıkarmakla suçlamıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile