İrcıca, Safranbolu’da Konferans Düzenledi

İslam, Tarih ve Kültür Araştırma Merkezi ( IRCICA), "Osmanlı Türk-İslam Kültür Mirasının Sürdürülebilirliği ve Safranbolu“ konulu konferans düzenledi.

Kent tarihi müzesinde gerçekleştirilen ve Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Tekin’in Moderatörlüğünü yaptığı panele Vali Yardımcısı Abidin Ünsal da katıldı.

Program, çeşitli ülkelerden gelen yaklaşık 40 kişilik öğretim üyesi ve öğrencilerden oluşan grubun saat 09.00’da Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’u ziyareti etmesiyle başladı.

Burada Safranbolu’nun tarihi ve Safranbolu Belediyesinin çalışmaları ile ilgili konuklarda bilgi veren Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Safranbolu’nun dünyada korunan miras kentler arasında pek çok ülkeye ve şehre örnek olduğunu vurgulayan Aksoy, “Koruma sürecini başarı ile yürüten ve dünyaya örnek olma sürecinde ödüllendirilmiş olan bir şehirde yaşamaktan ve bu güzel şehre hizmet etmekten mutluluk ve onur duyuyorum. Türkiye genelinde 55 bin tescilli eser olduğu gerçeğinden hareket ettiğimizde, bizim şehrimizde bulunan bu eserlerin yalnızca açık hava müzelerinde bulunabileceğini ifade etmek istiyorum“ dedi.

Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy tarafından çeşitli hediyeler verilen grup, daha sonra Kaymam Gökhan Azcan’ı ziyarete gitti

Ziyaretler sonrası Safranbolu Kent Tarihi Müzesinde "Osmanlı Türk -İslam Kültür Mirasının Sürdürülebilirliği ve Safranbolu“ konulu konferans yapıldı. Konferansta bir konuşma yapan Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, karşılıklı bilgi alışverişinin hem konuk öğretim üyeleri ve öğrencileri için hem de Safranbolu için çok olumlu olacağı düşüncesinde olduğunu söyledi.

Karabük Üniversitesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Aysun Özköse, ingilizce sunum yaparak slayt eşliğinde Safranbolu’yu, Safranbolu’nun tarihi özelliklerini ve yapılan restorasyon çalışmalarını anlattı.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, slayt eşliğinde geleneksel Safranbolu yapılarının Türk İslam Kültürü üzerindeki rolü ve etkileri konulu sunumda, koruma sürecinin ve Safranbolu mimari özelliklerinin önemli noktaları, Safranbolu Belediyesinin koruma faaliyetlerine bulunduğu katkıları ve restorasyon uygulamaları ile Safranbolu’da ortaya çıkarılan değerlerin, ülke geneline tanıtılması ve ekonomiye dönüştürülmesi süreci olarak konuyu 3 bölüme ayırdı.

Başkan Aksoy, Safranbolu’nun tarıma elverişsiz olan ancak Türk İslam kültürünün en iyi örneklerinden birisi olduğunu, şehrin ortaya çıkmasındaki en önemli amacın insana saygı ve insana saygıyı baz alan bir kültür ve yapılaşmanın olduğunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile