İrlanda takımında yer alan ay yıldızın sırrı ne?

İrlanda takımında yer alan ay yıldızın sırrı ne?

Türkiye'yi resmen ziyaret eden ilk İrlanda Cumhurbaşkanı olan Mary McAleese, İrlanda'nın Drogheda takımının amblemi olan ay-yıldız hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile konuk Cumhurbaşkanı, Çankaya Köşkü'ndeki görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Ankara'nın nüfusunun bütün İrlanda'nın nüfusuna denk olduğuna dikkat çeken McAleese, "Avrupa'nın iki ucunda bulunun ülkeler olarak coğrafi anlamda aramızda mesafeler olabilir ama buna rağmen aramızda kökleri geçmişe dayanan ve güçlü bir bağ da var" dedi.

McAleese, 1 milyon İrlandalının hayatını kaybettiği Büyük Açlık döneminde (1847) Osmanlı padişahının içi gıda dolu üç gemisini Drogheda'daki limanlarına ulaştırdığını anlattı.

McAleese, "İrlanda halkı bu eşine az rastlanır bonkörlük girişimini asla unutmadı ve bunun sonucunda sizin bayrağınızdaki semboller, bu güzel yıldız ve hilali bölgenin sembolü haline getirdiler. Hatta futbol takımının formalarının üzerinde de bu güzel Türk sembollerini görüyoruz. Önümüzdeki Cumartesi günü eğer Drogheda'yı ziyaret edecek olursanız Türk milli takımının sahada futbol oynadığını düşünebilirsiniz" dedi.

NEDEN AY-YILDIZ SEMBOLLERİ OLDU


İrlanda’nın başkenti Dublin’in kuzeyinde yer alan ve 1919 yılında kurulan Drogheda futbol takımının sembolünün ay-yıldız olması sadece bir rastlantıdan ibaret değil.

1845 yılında özellikle yaygın olarak yetiştirilen patates tarlalarında baş gösteren bir virüs kısa zamanda bölgeyi kıtlığa sürükler. "Patates kıtlığı" olarak bilinen bu olay 1847 yılına dek sürer ve İrlanda halkının yaşadığı trajik olaylardan biri olarak tarihteki yerini alır.

Açlık ve beraberindeki salgın hastalıklar sebebiyle 1 milyona yakın İrlandalı ölür. Bir o kadarı da çaresizlikten ülkeyi terk eder. Bugün Amerika ve Avustralya'daki İrlandalıların önemli bir kısmını o dönemde göç edenler oluşturur.

Dönemin Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid, İrlanda'ya 10.000 sterlin yardım taahhüdünde bulunur. Ancak İngiltere kraliçesi Victoria, bizzat kendi topraklarındaki bu felakete sadece 2.000 sterlin yardımda bulunduğu için İstanbul'daki İngiliz elçisi aracılığı ile rakamın düşürülmesi talebinde bulunur.

Bunun üzerine padişahın yardımı 1.000 sterline düşürülmekle birlikte 3 gemi, tahıl yüklü halde yola çıkarılır. Ne gariptir ki gemilerin boşaltılmasına İngiliz yetkililer izin vermez. Yani İngiliz hükümeti kendi hükümranlıkları altındaki topraklarda yaşayan halkın kırılmasına göz yumar. Yardım ekibi yılmamıştır, çareyi gemileri gizlice kuzeydeki Drogheda limanına boşaltmakta bulurlar. İşte o günden beri kent halkının gönlünde Osmanlı ve Türkler ayrıcalıklı yere sahiptir.

2006 Mayıs'ında şimdilerde otel olarak kullanılan eski belediye binasına törenle bir şükran plaketi asılır. Bölgedeki yaygın kanaat; ay ve yıldızın hem kentin hem de kulübün logosu olarak kullanılmasına, bu olayın kaynaklık ettiği şeklindedir.

ANZAK ÜNİFORMASIYLA ÖLEN İRLANDALILAR


McAleese, pek çok İrlandalının İngiliz imparatorluğu altında Anzak üniformasıyla hayatını kaybettiğini de hatırlattı ve "Bizler buraya bu süreci hatırlamak için geliyoruz ama Atatürk'ün söylediği gibi hatırlamak için geliyoruz. Burada yatan bütün askerlerin hepsi bizim oğullarımızdır, onların hepsinin anısını hatırlamamız ve gündeme getirmemiz gerekmektedir. Mustafa Kemal Atatürk, savaşa ve savaş kurbanlarına karşı nasıl bir tutum takınmamız gerektiğini hepimize öğretmiştir. Çanakkale Savaşı bizim açımızdan bir dönüm noktası oldu, özgürlüğümüzü kazanmak ve bu bilinci edinmek adına" dedi.

Çanakkale ve Gelibolu ziyaretlerinin bu sürecin bir parçası olduğunu belirten McAleese, "Ümit ediyoruz ki, bu sürecin neticesinde, bize kendilerini uzak ve yabancı hissedenlerle yakınlaşma fırsatı bulabileceğiz. Böylece çocuklarımız ve torunlarımız tarihteki hataları yenilemeyecekler" diye konuştu.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile