TOBB ve Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) Kocaeli-Kartepe’de düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde perakende sektöründe şu an hiçbir kural bulunmadığını dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yasa ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “Perakende yasası taslağı üzerinde 2004’ten bu yana ortak olarak çalışıyoruz. Yasa bu yasama döneminde çıksın istiyorum.
GİDİŞAT ESNAFI ÖLDÜRÜYOR
Perakendenin kurallarının kanunla belirlenmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, şu tespitlerde bulundu: “Türkiye’deki sermaye birikiminin yol haritası budur. Esnaflığı bitirirsek, sermayeyi ve sanayiyi de bitirmiş oluruz. O nedenle hızla, bir Perakende Yasası’na ihtiyacımız var. Esnaf kesiminin kendi gücünü kaybetmeyeceği ve Türkiye’nin gelişimini artıracak sermaye birikimini sağlamak gerekiyor. Perakende sektöründe çok ciddi kuralsızlık var. Bu nedenle yasanın bir an önce çıkması gerekiyor. Bu gidişat esnafı öldürüyor.”
SANAYİCİ FASONCU OLDU
Türkiye’nin sanayisinin büyük ölçüde gıdaya dayandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şu uyarılarda bulundu: “Ancak bugün bakıyorsunuz bütün zincir marketler kendi markasıyla üretim yapıyor. Yani gıdaya dayalı sanayici, bunlara taşeron oldu. Markasını yok ettik, üstüne bir de fasoncu oldu. Marketler şimdi içeriden, yarın yurtdışından daha ucuza getirmenin yollarını arayacak. Bir yandan ‘markalaşın’ diyoruz, bir yandan da sanayiyi, esnafı öldürüyoruz. 365 gün indirim olur mu? İndirimler de dahil olmak üzere, sektör bir kurala girmeli.”
500 BİN ESNAF YOK OLDU
Ekonomik zenginleşme için yapılması gereken yapısal reformlardan birinin de Ticaret, Borçlar ve Perakende Kanunu olduğunu aktaran Rifat Hisarcıklıoğlu, 2003’te 2.3 milyon esnaf varken, 2009’da bu sayının 1.8 milyona düştüğüne dikkat çekti.
Orta yaştaki işsizlikle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalıştıklarını açıklayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Meslek edindirme noktasında ortak bir çalışmamız bitmek üzere. Bittiği zaman paylaşacağız. Çok yakın zamanda belki istihdam çalıştayına da kalmadan bunun açıklamasını yapacağız” dedi.
İŞADAMI BİLE ÇOCUĞU İÇİN İŞ TALEP EDİYOR
TÜRKİYE’nin ana meselesi olan işsizliğin çok fazla konuşulmadığını kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları aktardı: “5.6 milyon kişi işsiz. Neredeyse her hanede bir işsiz var. Türkiye’nin birinci sorunu bu. 5.6 milyon işsiz ve her yıl iş hayatına giren 700 bin kişiye nasıl iş bulunacağının yolu aranmalı.
Beni en çok kahreden, bir iş adamının bana çocuğu için iş talebinde bulunmasıdır. Bir iş adamı çocuğuna iş istemez. Herkes, çocuğunun kendi işini devam ettirmesini ister. Eğer çocuğu için iş istiyorsa orada bir güven sorunu var demektir. İşte bizim hep beraber muhakkak bu tabloya eğiliyor olmamız lazım.”
UMUTSUZ DEĞİLİM YAPILMASI GEREKENLERİ SÖYLÜYORUM
RİFAT Hisarcıklıoğlu, 2001 ve 1994 krizlerinden farklı olan bu krizde büyüme ve ihracatın aşağı indiğini, işsizliğin yukarı çıktığını belirtirken, ekonomik verilere ilişkin tespitlerinin karamsar bulunması üzerine şunları söyledi: “2010’a umutlu bakıyorum. Kesinlikle hayatımın hiçbir devresinde umutsuz olmadım. 2010’un başlangıcındaki verilere baktığınız zaman müthiş umut verici rakamlar var. Ama yapılması gerekenler var, onu söylüyorum. Yani iyi olacak, iyi olacak ama yapılması gerekenler yapılırsa çok daha iyi olacak.”
BANKALARDAKİ 51 MİLYAR TL BÜYÜMENİN MOTORU OLUR
RİFAT Hisarcıklıoğlu, “Bankaların elinde krediye dönmeye hazır tam 51 milyar TL likidite var” derken, bu konudaki düşünlerini şöyle dile getirdi: “Önümüzdeki dönemde bankaların elindeki bu 51 milyar TL’lik likidite bizim inşallah büyümemizin motoru olur diye düşünüyoruz, inşallah öyle davranırlarsa. 2009 yılı sonu itibariyle bankaların 51 milyar TL olan hazır değerleri, nakit değerler, Merkez Bankası ve para piyasasından alacaklar ve ters repo alacaklarından oluşuyor. Bu kaynak her an krediye dönüştürülebilir.”
TOBB, SAVARONA İÇİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPAR
ATATÜRK’ün yatı Savarona’yı Armatör Kahraman Sadıkoğlu’ndan devralıp devralmayacaklarına ilişkin soruya Rifat Hisarcıklıoğlu, şu yanıtı verdi: “Savarona, Atatürk’ün mirası. Konuk devlet adamlarını ağırlamak için böyle bir yat korunabilir. Savarona yatı Atatürk’ün yatı olmasa da böyle bir yat, devlet için ihtiyaç, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın bu şekilde yabancı misafirlerini ağırlaması için. Kahraman Sadıkoğlu kâr edemedikten sonra, benim kâr etmem mümkün değil. Odalar Birliği yönetim kurulunda değerlendirir, karar veririz.”
“MESLEK LİSELERİNİ CAZİP KILMAK GEREKİYOR”
TOBB Başkanı Hicarcıklıoğlu, meslek liselerinin çekici hale getirilmesi gerektiğini belirterek bu konuda şu görüşleri ifade etti:
“Meslek liseleri, içeriği aynı kaldıktan sonra sayısı artsa ne olur, çocukların önünü kapatmışsın. Sen meslek lisesine gidersen en üst tepeye çıkabilirsin diye önünü açmak lazım. Müfredatın yenileştirilmesi, içeriğinin günümüzün şartlarına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bilgisayar kullanmaya, İngilizceye ihtiyaç var. Peki biz bunu veriyor muyuz, vermiyoruz. İstediğin kadar meslek lisesi aç, neye yetecek. Tablo onu gösteriyor. İki şey çok önemli, meslek lisesinde okuyan çocukların geleceğinin önünü açmak lazım, müfredatını da günün şartlarına göre yeniden yapılandırıyor olmamız lazım.
Bütün dünyada meslek lisesinde okuyanların topluma oranı yüzde 65, bizde ise bu oran yüzde 35. Katsayıyı, onu bunu bırakıp meslek liselerini cazip hale getirmeliyiz."
İş adamları çocuklarına iş arıyor
Türkiye'de işadamlarının bile kendi çocuklarına iş aradığını söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bu durumun kendisini kahrettiğini dile getirdi.