Is Bankasi, Arkeolojik Çalismalara Destegini Sürdürüyor

Banka, antik dönemin yani sira Osmanli Cumhuriyet dönemlerinin yapi ve kent dokusunun bir arada oldugu Mugla'daki Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazi çalismalarina destek veriyor Is Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten: 'Arkeolojik çalismalara uzun soluklu ve sürdürülebilir bir sekilde destek olmaya çaba gösteriyoruz'.

Türkiye'nin arkeolojik varliginin gün yüzüne çikarilmasi ve kültür mirasinin korunmasi amaciyla yürütülen çalismalara katki saglayan Türkiye Is Bankasi, antik dönemin yani sira Osmanli Cumhuriyet dönemlerinin yapi ve kent dokusunun bir arada oldugu Mugla'daki Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazi çalismalarina destek veriyor.

Is Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, Is Bankasi Kurumsal Iletisim Müdürü Gül Meltem Atilgan ve Stratonikeia Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Bilal Sögüt'ün katilimiyla antik kente inceleme ziyareti gerçeklestirildi.

Çok sayida gazetecinin de katildigi gezi öncesi Yatagan Belediye Baskani Mustafa Toksöz tarafindan konuklara yöreye özgü ürünler ikram edildi.

Is Sanat Genel Müdürü Üreten, gazetecilere yaptigi açiklamada, tarih boyunca sayisiz medeniyete ev sahipligi yapmis essiz bir cografya olan Anadolu'nun, arkeolojik açidan dünyanin en zengin topraklari arasinda yer aldigini söyledi.

Arkeolojik varligin gün yüzüne çikarilmasi, bugünkü nesillerle bulusturulmasi ve gelecege aktarilabilecek biçimde korunmasinin herkesin sorumlulugu oldugunu belirten Üreten, "Is Bankasi olarak biz de bu sorumlulukla arkeolojik çalismalara uzun soluklu ve sürdürülebilir bir sekilde destek olmaya çaba gösteriyoruz. Zeugma Muzalar Evi, Patara, Teos, Nysa antik kentleri ve Kaman Kalehöyük kazilarina yönelik desteklerle tasidigimiz sorumlulugu yerine getirmeye devam edecegiz." diye konustu.

Üreten, her projede ortaya çikan ve çikacak arkeolojik degerlerin, sadece Anadolu topraklarinin medeniyet tarihine isik tutmakla kalmayip dünya kültür mirasina da büyük katki saglayacagini vurguladi.

- "Tapinak-2" olarak isimlendirilen yapi Is Bankasi'nin destegiyle kaziliyor

Stratonikeia Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Bilal Sögüt de Kültür ve Turizm Bakanligi ile Pamukkale Üniversitesi adina arkeolojik kazilarin yürütüldügü Stratonikeia'nin, antik dönemler ile Osmanli ve Cumhuriyet dönemi yapilarinin iç içe bulundugu, tarihi bir yerlesim yeri oldugunu kaydetti.

Kuzey ve Bati Cadde'nin birlestigi bir noktada yer alan "Tapinak-2" olarak isimlendirilen yapinin Is Bankasi'nin destegiyle kazildigini aktaran Sögüt, söyle devam etti:

"Is Bankasi'nin destegi ile yapilan bu çalismada Augustus döneminden MS 4. yüzyila kadar yazitli mozaik ve imar düzenlemelerinin görüldügü bir yapiya dair eserler ele geçti. Bu yapida ele geçen sütun basliklari ve süslemelerin kalitesi, burada çok önemli bir yapinin oldugunu göstermekte. Daha önce yapilan önerilerin disinda, kazilar sonucunda bu yapinin ne oldugu ve sonraki dönemlerde geçirmis oldugu asamalar net olarak tespit edilecek. Arkeolojide son kazma, son söz demektir. Biz daha kazmaya devam ediyoruz. Bu nedenle yapinin kesin olarak ne amaçla kullanilmis oldugu ve kesin evreleri, kazilar sonucunda belli olacak."

Sögüt, özel bir konumda bulunan ve mimari elemanlariyla mozaikleri açisindan çok özel bir yapi oldugu anlasilan bu alanin kazilmasinda verdikleri destek için Is Bankasi ailesine tesekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile