İş Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, banka, dünyanın en çok karta sahip ödeme sistemi ağı olan UnionPay ile gerçekleştirdiği işbirliğiyle Türkiye'nin e-ticaret sektöründe önemli bir gelişmeye imza attı. İşbirliği sayesinde, Türkiye'de internetten satış yapan işyerleri, İş Bankası Sanal POS hizmeti kapsamında başta Çin olmak üzere UnionPay kart sahibi Uzakdoğulu müşterilerine de ürün, hizmet ve mal satabilecek.
Bankamatik cihazlarında 22 Ekim 2014 tarihinden itibaren UnionPay kartlarını kabul eden İş Bankası'nın e-ticaret firmalarına sunmaya başladığı yeni hizmetle üye işyerleri, doğrudan UnionPay online ödeme sistemine (UPOP) bağlanabilecek ve UnionPay kartlarıyla ödeme kabul edebilecek. Bu durum, havayolu şirketleri, turizm firmaları, yurtdışına toptan satış yapan firmalar ve özellikle Uzakdoğu'da yatırım ve ticari ilişkileri bulunan Türk şirketleriyle KOBİ'ler için büyük bir fırsat anlamına geliyor.
E-girişimcilere güvenli ve kolay ticaret fırsatı sunan bu uygulamayla Türkiye ve bu bölgeler arasındaki ticari hacminin de katlanarak büyümesi öngörülüyor.
- China UnionPay
Çin'de 2002'de kurulan China UnionPay (CUP), 2004 yılından bu yana global platformda da faaliyet göstermeye başladı. Çin dışında toplam 142 ülkede faaliyetini sürdüren, dünyada yaklaşık 500 banka ve finans kuruluşuyla ticari işbirliği bulunan UnionPay, dünyadaki toplam kart pazarının yüzde 30'unu yöneterek bu alandaki liderliğini sürdürüyor. Dünyanın en büyük kart kuruluşu ve ödeme sistemleri ağı olan UnionPay, 2014 yılı sonunda toplam 5 milyara ulaşan kart sayısını yeni işbirliklerine imza atarak hızla artırıyor.
- UnionPay kartları Türkiye'de ilk olarak İş Bankası Sanal POS'larında
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, alışverişten perakendeye, ulaşımdan turizme ve teknolojiye birçok alanda girişimcilere güvenli e-ticaretin kapılarını açan banka olarak, UnionPay International ile yaptıkları bu işbirliği sonucunda, UnionPay kartların e-ticaret işyerlerinde kabulünü Türkiye'de ilk gerçekleştiren banka olduklarını kaydetti.
Sezen, anlaşma ile üye işyerlerine sundukları hizmette ürün çeşitliliğini artırdıklarını bildirdi.
UnionPay International (UPI) Ortadoğu Bölgesi Genel Müdürü Wang Han ise bu işbirliğini heyecanla karşıladıklarını belirterek, dünyaya açılan UnionPay kartların Türkiye'de e-ticaret sektöründe kolay ve güvenli bir şekilde kabul edilecek olmasının Türkiye ile bu bölgelerin ticaret alanındaki işbirliğine olumlu yansıyacağını vurguladı.
Han, şu ifadeleri kullandı:
"Pazarın farklılaşan ihtiyaçlarına paralel olarak çeşitli ödeme yöntemleri sunmaya devam etmeyi hedefliyoruz. 100'ü aşkın ülke ve bölgede, yaklaşık 10 milyon online işyerinde bugün UnionPay kartlarıyla online ödeme yapabilmek mümkün. Buna ek olarak UnionPay kartların sayısı 5 milyarı aşmış durumda. 40'tan fazla ülkede ise UnionPay yerel kartlar basılıyor. Dolayısıyla İş Bankası ile yaptığımız bu işbirliği, UPI kartlarının kullanıldığı Ortadoğu, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya gibi birçok pazar ile de ticari ilişkileri önemli ölçüde etkileyecektir."
İş Bankası İle Unionpay Arasında E-Ticarette İşbirliği
İş Bankası, sanal POS altyapısını, UnionPay online ödeme sistemiyle ile birleştirerek, e-ticaret yapan üye işyerlerine UnionPay kart sahiplerine de satış yapma imkanı sunmaya başladı.