İş Dünyası 'Ekonomik Müjdeler Paketi'ni Değerlendirdi

İTO Başkanı Çağlar: 'Bilhassa proje bazlı teşvik sistemi ve kredi kullanımında taşınabilir teminatın kabul edilecek olması Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak' ASKON Genel Başkanı Koca: 'Bu pakette yer alan konuların genel başlıklarına baktığımızda birçok alanda önemli hareketlilik sağlayacak özelikte olduğunu görüyoruz. Bunların uygulamada da yüksek bir hızla devrede olmasını bekliyoruz'

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı yatırım paketinin iş dünyasına bayram müjdesi olduğunu belirterek, 'Bilhassa proje bazlı teşvik sistemi ve kredi kullanımında taşınabilir teminatın kabul edilecek olması Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak.' dedi.

İş dünyası temsilcileri, Başbakan Binali Yıldırım'ın Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda açıkladığı 'Ekonomik Müjdeler Paketi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İTO Başkanı Çağlar, Yıldırım'ın açıkladığı yatırım paketinin iş dünyasına bayram müjdesi olduğunu vurgulayarak, 'Bilhassa proje bazlı teşvik sistemi ve kredi kullanımında taşınabilir teminatın kabul edilecek olması Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak.' değerlendirmesinde bulundu.

Çağlar, finansmana kolay erişim, yeni Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) destekleri ve yerli üretimi teşvikin hep dile getirdikleri, ticaretin önünü açacak düzenlemeler olduğunu kaydetti.

- 'Bürokrasiyi azaltmak için görevlendirmeye ihtiyaç var'

Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, hükümetin tam bayrama girerken dev bir teşvik paketi hazırlayıp kamuoyuna sunduğunu belirterek, 'Ülkemiz her ne kadar makro planda büyüme oranı açısından iyi durumunu muhafaza etse de piyasalarda ve halkta önemli ölçüde ekonomik daralma sorunu yaşanıyor. Bunlar için gerçek anlamda teşviklere ve düzenlemelere ihtiyaç vardı.' diye konuştu.

Hükümetin bu yaklaşımını olumlu bulduklarını ve devamını da beklediklerini aktaran Koca, 'Devamını bekliyoruz zira, maalesef reformların devamlılığı esas olmaktadır. Ülkemizde ekonomik verimlilik ve önemli atılımlar için daha yapılması gereken çok düzenleme olduğunu ifade etmek lazım. Bir de hükümetten acil isteğimiz şudur; reformları takipten sorumlu bir başbakan yardımcısı atandığı gibi bürokrasiyi azaltmak için de böyle bir görevlendirmeye kesin olarak ihtiyaç bulunmaktadır. Devletin tümünde böyle bir takibe ihtiyaç vardır. Umarız hükümetimiz bu konuyu da ele alır.' değerlendirmesinde bulundu.

Koca, teşvik paketinde ele alınan konuların son derece pratik konular olduğunu dile getirerek, 'Bunların yürürlüğe girmesi hem yatırımları hem de ticari hayatı hareketlendirecektir. Bu pakette yer alan konuların genel başlıklarına baktığımızda birçok alanda önemli hareketlilik sağlayacak özelikte olduğunu görüyoruz. Bunların uygulamada da yüksek bir hızla devrede olmasını bekliyoruz.' yorumunu yaptı.

Özellikle bir kısım gerekçelerle devreye alınan vizeli girişlerle ilgili olarak da hızlı bir düzenlemeye ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Koca, güvenlik gerekçeleriyle oluşturulan vize uygulamasının özellikle güneydeki birçok ülkede kendileri için çok önemli kısıtlamalara sebebiyet verdiğini anlattı.

Koca, ilave tedbirler alınıp vize meselesinin yumuşatılmasını beklediklerini aktararak, 'Bir de bürokrasi ile ciddi bir mücadele mekanizması oluşturulmasını bekliyoruz. Bütün bunlar önemli bir hareket oluşturacaktır.' ifadelerini kullandı.

- 'Şimdi sıra ihracat destek paketine geldi'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, paketin, Türkiye ekonomi dünyasına gerçek anlamda bir bayram hediyesi olduğunu belirterek, 'Açıklanan maddelerin önemli bir bölümü Türkiye ihracatçılar Meclisi ve ihracatçı birlikleri olarak hükümetimize geçtiğimiz bir yıl içinde yaptığımız önerileri kapsıyor.' dedi.

Eximbank kredilerinin, ihracatçıya yeşil pasaport ve banka kredilerinde kolaylık başta olmak üzere paketin sanayi ve ihracat için olumlu sonuçlar doğuracağına inandıklarını işaret ederek, 'Türkiye ekonomisinin tek yolu üreterek büyümek: daha fazla yatırım, daha fazla üretim, daha fazla ihracat, daha fazla istihdam... Hükümetimizin bu anlayışla atacağı her adımın yanında ihracatçıların da adımı olacak. İnanıyoruz ki bizim attığımız her adımın yanında da devletin varlığını ve desteğini hissedeceğiz. Şimdi sıra ihracat destek paketine geldi. Bayramdan sonra, hükümetimize daha önce sunduğumuz ihracat destek paketinin hayata geçirilmesini umuyoruz.' ifadelerini kullandı.

- 'Üretim ekonomisi temsilcileri de ellerinden gelen katkıyı sunacaklardır'

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, son dönemlerde dile getirmiş oldukları ihracata, üretime ve yatırıma yönelik, çözüm önerilerinin; yeni ekonomi paketine, tatmin edici bir şekilde alınarak değerlendirildiğini belirterek, 'Bunları, Başbakanımızdan duymuş olmaktan ayrıca çok mutluyuz. Özellikle uzun süredir üzerinde durduğumuz 'yeni kalkınma bankacılığı modeli' ve Eximbank ile ilgili taleplerimizin karşılık bulmasını, yeni hükümetimizin üretim ekonomisi söylemlerinde ne kadar samimi ve gerçekçi olduğunu göstermesi açısından çok değerli buluyoruz.' dedi.

Bahçıvan, paketin, diğer önlemler ve teşviklerle birlikte değerlendirildiğinde; karşılıklı diyalog ve iş birliği anlayışı çerçevesinde yeni hükümetin Türkiye'nin üretim ekonomisine yönelik fırsatları ve potansiyeli harekete geçirmek adına atmış olduğu cesaret ve moral verici bir adım olduğunu vurguladı.

İSO Başkanı Bahçıvan,'Yine inanıyor ve umuyoruz ki, üretim ekonomisi temsilcileri de bu hedefe yönelik atacakları adımlarla bu olumlu süreci takip edecek ve ellerinden gelen katkıyı sunacaklardır. Özellikle bir bayram öncesi ve arife gününde böyle bir açıklamanın yapılmasını da hükümetimizin zamana verdiği önemin simgesi olarak çok kıymetli ve anlamlı buluyoruz.' açıklamasında bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile