Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Akademi Eğitimleri kapsamında ‘Mesleki ve Teknik Eğitimde Teşvikler’, Bursalı firmalara anlatıldı. Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen programda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Bulut, bir ülkenin sahip olduğu insan kaynağı niteliği kalkınmışlık düzeyinin en önemli ölçütlerinden birisi olduğunu söyledi.
Bulut, 2023 hedeflerine ulaşılabilmesinin yolunun ekonomik kalkınmadan, ekonomik kalkınmanın yolunun da mesleki ve teknik eğitimden geçtiğini belirtti.
Zafer Bulut, “Yüksek teknolojinin kullanıldığı bilgi temelli ekonomilerde iş gücünden beklenen nitelikler dünden daha fazla bilgi ve beceri gerektiriyor. Eğer ülke olarak dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmak istiyorsak, eğitimin her basamağında sıçrama yapmalıyız” dedi.
MEB Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, eğitime katkı sunan iş dünyası temsilcilerine teşekkür ederek, “Çocukların yüzündeki gülümsemeye ve umutla bakan gözlere ihtiyacımız var. Bugün burada olmamızın sebebi o gözlerdeki ışıltıyı daim kılmaktır. Toplantıya yoğun ilgi gösteren firmalarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, mesleki ve teknik eğitimde ülke genelinde 3 bin 264 okulda, 1 milyon 600 binin üzerinde öğrenci, 130 bin öğretmenle birlikte ülke sanayisine katkı sunacak iş gücünü yetiştirme çabası içerisinde olduklarını söyledi.
“Bursa iş dünyasının her zaman emrindeyiz” diyen Osman Nuri Gülay, mesleki ve teknik eğitimde iş dünyasından gelen her talebin çok önemli olduğunu ifade etti.
İş dünyası olmadan mesleki eğitimi yönlendirmenin mümkün olmadığını kaydeden Gülay, “İş dünyası isteyecek talep edecek, biz yerine getireceğiz. Meslek okullarımız, sektörle istişare halinde olacak. Sektör hangi alanda istihdam istiyorsa, biz derhal o alanları revize edeceğiz. İş dünyamızın istihdam edemeyeceği alanları devam ettirmek istemiyoruz” diye konuştu.
Meslek liselerinin yönetiminde iş dünyası temsilcilerinin de söz sahibi olacağını belirten Gülay, “Meslek okullarımızı iş dünyamız ile birlikte yönetmek istiyoruz. Öğrencilerin uluslararası tekniğe göre yetişmesi, yabancı dil, işletme, staj ve istihdamı gibi konularda iş dünyamızın desteğine ihtiyacımız var. İlçelerde ‘mesleki eğitim yönetim kurulu’ oluşturacağız. Burada il ve ilçe milli eğitim müdürünün başkanlığında toplanacak yönetim kurulunda esnaf ve zanaatkar ile sektör temsilcilerimiz de yer alacak. Okulun yönetimini müdürümüz, iş dünyamızla birlikte yürütecek” dedi.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, Bursa’da mesleki ve teknik eğitimde 156 okul olduğunu, 92 bini aşkın öğrencinin de eğitim gördüğünü söyledi.
Bursa’da mesleki eğitimin oranının yüzde 61 olduğunu belirten Veli Sarıkaya, ülke ortalamasının ise yüzde 45’lerde olduğunu ifade etti.
BTSO’nun “Bursa Büyürse Türkiye Büyür” sloganını kurum olarak benimsediklerini de kaydeden Sarıkaya, konuşmasının diğer bölümünde mesleki ve teknik eğitimde Bursa modeli ve müdürlüğünü diğer çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.
Konuşmaların ardından MEB bürokratları, Bursalı firmalarından gelen soruları cevaplandırdı. Programa, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Gülener ve İbrahim Gülmez, kamu kurum yetkilileri ve Bursa iş dünyası temsilcileri katıldı.
İş Dünyası Meslek Okullarının Yönetiminde Söz Sahibi Olacak
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, meslek okullarını iş dünyası temsilcileriyle ile birlikte yöneteceklerini söyledi.