İş dünyası zirvesi Diyarbakır'da başladı

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 14. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi Diyarbakır'da başladı.

Diyarbakır Organize Sanayi İş

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 14. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi Diyarbakır'da başladı.

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) ev sahipliği yaptığı zirve Dicle Üniversitesi Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. İki gün sürecek zirve, bugünkü Türkiye ve Avrupa'da Bölgesel Kalkınma ve Kalkınma Ajanslarının Rolü paneliyle başladı. Panelin oturum başkanlığını TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel yaptı.

Kısa bir konuşma yapan Beysel, bilgi edinmeden fikir edinilemeyeceğini söyledi. Türkiye'nin ilk kalkınma ajansları konusunda bilgi ve birikimlerini bir araya getirdiğini aktaran Beysel, "Burada kurul başkanları, kalkınma ajanslarının genel sekreterleri, akademisyenler ve sahadaki insanlar yani işadamlarımız var. Bu vesileyle Türkiye'de kalkınma ajanslarına yön vereceğiz." diye konuştu.

Panelde bölgesel kalkınma konusunda sunum yapan DPT Bölgesel Gelişme ve Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, her bölge ve ilin kendine özgü değerleri olduğunu ve değerlere özgü bir kalkınma planlanmasının olması gerektiğini söyledi. Planlamaların bu değerler dikkate alınarak yapıldığını belirten Bingöl, "Bölgeyi potansiyel, kaynak ve değer olarak tavandan tabana kalkınma yani bunun bir çok boyutu var. Bunu biz ajanslar aracılığıyla yapıyoruz. Ajanslar bölgesel yapıyı kavrayan bir yapı ihtiva ediyor. Yönetim kurulları kamu ve özel kesim temsilcilerinin bulunduğu bir karar merci. İcrayı genel sekreterlik, her bölgede oluşturulan kalkınma kurulları var. Kurumsal araç yani ajans, planlama, destekleme, yönlendirme yapıyor." diye konuştu.

Yurt çapındaki kalkınma ajanslarında toplam 750 personel olduğunu ve bunların 680'inin uzman olduğunu anlatan Bingöl, bölge planını kutsallaştırmadan öte işbirliği ve ortaklığı özendirmek olduğunu kaydetti. Ajansların bütçesinin merkezi bütçelerdeki kaynaklardan oluşturulduğunu, buna belediye, özel idare ve sanayi odalarının katkısı olduğunu da belirtti.

Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın örnek faaliyetlerine de değinen Bingöl, bölgesel gelişmelerin nerelere vardığını göstermek istediğini vurguladı. Bingöl, "Çermik Termal Turizmin Gülümseyen Yüzü, Irak Raporu, Suriye Raporu gibi önemli çalışmaları var. Sosyal ve ekonomik alanlarda nitelikli destekleri verdiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"KALKINMA AJANSLARI BÜYÜMENİN LOKOMOTİFLERİDİR"

Çukurova Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ise Kalkınma Ajanslarının mevcut durumu hakkında konuştu. Kalkınma ajanslarının olması gerektiğini bugüne kadar ısrar ettiklerini vurgulayan Onatça, "Çünkü ajansın kalkınmada model olacağını düşündük. Büyümenin lokomotifi olacağını dile getirdik. Bugün de yanılmadığımı gördük." dedi.

Ajansların yargı engeline takıldığını ve faaliyetlerine ara verildiği bir dönemin de olduğunu kaydeden Onatça, şunları söyledi: "Ajanslar çok iyi tanınmıyor. Destek ve danışmanlık için kuruldu ancak tanınmadı. Kalkınma Kurulu'nda görev alan üyeler bile yeterince tanımıyor ve görevleri hakkında bilgi sahipleri değildir. Ajansların yetkisi artırılmalıdır. Kalkınma Kurulu'nda 100 kişi var. Bu kadar üye ile karar alma süreci zordur. Bunun yarı yarına indirilmesi uygun olduğunu düşünüyorum. Ayrıca üyeler kurul üyeliğini ikinci bir iş olarak görmektedir."

Panele; AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Diyarbakır Vali Yardımcısı Yemen Bayrak, DİGİAD Başkanı Alaaddin Korkutata, Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanı Osman Özbakır, DOSİAD Başkanı Aziz Özkılıç'ın yanı sıra çok sayıda işadamı ve TÜRKONFED üyeleri katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile