İş dünyasının eksenini İstanbul'a kaydıracak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) organize edeceği 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve 14. IBF Uluslararası İş Forumu 6-10 Ekim günler

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) organize edeceği 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve 14. IBF Uluslararası İş Forumu 6-10 Ekim günleri arasında İstanbul'da yapılacak. 'İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) üyesi ülkelerin kalkınmasında teknolojinin önemi' konulu forum için 3 bini aşkın işadamı katılacağı teyit edilirken, dünyanın ekseninin İstanbul'a kayması amaçlanıyor.

Fuar ve forumun tanıtım toplantısında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, IBF Forumu'nun bu yıl Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirileceğini kaydetti. CNR'da kurulacak MÜSİAD Fuarı'nın da forumda tartışılan konuların, yapılan anlaşmaların tatbik edileceği bir ticaret arenası olacağını vurgulayan Vardan, "Bir süredir ülkemizde eksen tartışmaları sürüp gidiyordu. Bu soru bize sorulduğunda biz de, 'Türkiye'nin değil ama dünyanın ekseni bize doğru kayıyor. Türkiye, doğunun en batısı ve batının da en doğusu olma hüviyetiyle ticaretin merkezi haline geliyor.' demiştik. Bugüne kadar organizasyonlarımıza gösterilen teveccühü görünce önceki söylemimizin doğruluğu bir kez daha ispatlanmış oldu. Buradan hareketle şimdi diyoruz ki; Dünyanın ekseni MÜSİAD Fuarı'nda." ifadelerini kullandı.

ABD'den Çin'e, Endonezya'ya, Güney Afrika'dan Litvanya'ya, Rusya'ya kadar dünyanın 65 ülkesinden 3 bini aşkın yabancı iş adamının katılacağı, birçok ülkeden üst düzey protokol katılımının gerçekleşeceği IBF'de MÜSİAD üyelerinin de hazır bulunacağını dile getiren Vardan, "Daha önceleri yer darlığı nedeniyle üyelerimizi Kongreye alamıyorduk. Sonuçta bu yıl, Haliç Kongre Merkezi, binlerce yerli - yabancı iş adamı ile üst düzey protokolü ağırlayacak tarihi günlerinden bir yenisini daha yaşayacak." dedi.

TEYİTLİ İŞADAMI SAYISI 3 BİNİ AŞTI

Şu ana kadar Mısır, Fas, Cezayir, Irak ve Pakistan'ın her birinden gelecek heyetlerde 200'er kişiden fazla işadamından ve toplamda da 3 bini aşkın işadamından teyit aldıklarını belirten Ömer Cihad Vardan, konuşmasına şöyle devam etti:

"MÜSİAD'ın düzenlediği bu organizasyonun en önemli özelliği, İslam iş dünyasını buluşturan dünyadaki en büyük organizasyon olması. Bir başka deyişle, bu iki faaliyet, İslam dünyasındaki en büyük ticari ve entelektüel organizasyonu temsil ediyor. Burada sadece iş konuşulmuyor. Özellikle forum kısmında İslam âleminin sorunları seçilerek tartışılıyor, çözüm getirilmeye çalışılıyor. Örneğin, 2 yıl önce yapılan organizasyonda 'İslam ülkeleri arasında ekonomik işbirliği' teması işlenmişti ve tam krizin başlangıcında tartışılan bu konu oldukça ilgi çekmişti. Akabinde geçen sene Kahire'de yapılan forumda ise İslam ülkelerinin küresel krizden nasıl çıkacağı tartışılmıştı. Şimdi de 'İKT üyesi ülkelerin kalkınmasında teknolojinin önemi' konusunu 3 ayrı oturumda tartışacağız. Ayrıca bazı ülkelerin yetkilileriyle ikili anlaşmalar imzalayıp, ticaret imkanlarını da artırmaya çalışacağız. "

"İSLAM İŞ DÜNYASINDA TEK"

Yapılan çalışmaların dünyada benzerinin bulunmadığına işaret eden MÜSİAD Başkanı Vardan, "Burada bir kez daha belirtmek istiyorum ki; Cumhurbaşkanımızın Başkanlığını yaptığı, İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi, kısa adıyla, İSEDAK'ın da resmi İş Forumu olarak faaliyet gösteren IBF ve onun hamisi MÜSİAD haricinde, İslam iş dünyasının dertleriyle hemhal olan, onları bir network altında toplayarak birlikte iş yapma ortamı hazırlayan ve sorunlara ufuk sunucu çözümler öneren bu ölçekte başka benzeri bir organizasyondan bahsetmek mümkün değildir." değerlendirmesini yaptı.

Cihad Vardan, bir yılı aşkın süredir yürüttükleri fuar ve forum çalışmalarının son dönemecine vardıklarına vurgu yaparken, "Ülkemizin tanıtımına büyük bir katkı sağlayan, makine ve otomotiv, inşaat, tekstil, gıda ve ambalaj sektörlerini bir araya getirecek olan ve artık sadece MÜSİAD'ın değil ama tüm ülkemizin bir projesi halindeki MÜSİAD Fuarı ve IBF Kongresi'nde yapılacak ticaret ve yatırım bağlantılarının yükseliş trendine giren ekonomimize bir ivme daha kazandıracağını ümit ediyoruz." temennisinde bulundu.

Toplantıda konuşan Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Fuar Kongre Organizasyon Komitesi Başkanı Murat Kalsın, MÜSİAD Fuarı'nda birçok ilke imza atılacağına işaret etti. Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından yıllardır büyük bir emekle hazırladığı İslam Bilim Tarihi ve Teknoloji müzesinin MÜSİAD Fuarı'nda yer alacağını duyuran Kalsın, sözlerine şöyle devam etti:

"Kongremize paralellik arz edecek birçok sergi ve müze fuar süresince hizmet verecek. Türk mühendisler ve girişimciler tarafından geliştirilen; susuz yangın cihazı, insansız hava aracı, bor ile çalışan nano teknoloji ürünler gibi yeni teknolojik ürünler sergisi olacak. Ayrıca Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilerek bir fuar alanının tamamı 360 derecelik kameralarla çekilerek, fuar alanının ve katılımcı standlarının sanal olarak gezilmesi sağlanacak."

IBF Danışma Kurulu'nun bu yıl konuyu 'İKT ülkelerinin kalkınmasında teknolojinin önemi' olarak belirlediğinin altını çizen Murat Kalsın, "Dünyanın bugünkü medeniyet seviyesine ulaşmada en büyük paya sahip olan, bilim ve teknolojinin tarihi gelişiminde İslam uygarlığının etkisi elbette yadsınamaz. Akıla ve bilgiye dayanan İslam uygarlığı dünyanın bugün sahip olduğu pek çok değere kaynaklık ederken, yüzyıllardır bilimin ilerlemesine de yol göstermiştir. Ancak birkaç yüzyıldır teknoloji geliştirmeden uzak olan bu coğrafyaya yeniden bir güven vermek ve sahip olduğu değerleri hatırlatmak amacıyla bu temayı belirledik." dedi.

Fuarda da temayı teknoloji olarak belirlediklerini vurgulayan Kalsın, bu nedenle MÜSİAD Fuarı'nda eski ve yeni teknolojilere yer veren iki sergi hazırladıklarını kaydetti. Yeni teknolojiler sergisinde de Türkiye'de bilim ve teknoloji alanında üretilmiş önemli icat, buluş ve projelere yer vermeye çalıştıklarını dile getiren Kalsın, "Tekno-parklara, bilişim vadilerine, üniversitelere ve teknoloji alanında faaliyet gösteren tüm kuruluşlara yaptığımız davet çağrımıza çok yoğun başvurular oldu. Tabiî ki biz burada yer nedeniyle sınırlı sayıda çalışmaya yer verebildik." diye konuştu.

IBF FORUMU VE MÜSİAD FUARI

IBF, Müslüman iş adamları arasında global iş ağının kurulması ilkesi üzerine inşa edilen ve dünyadaki Müslüman işadamlarını bir araya getirerek aralarında ticaret, yatırım ve işbirliği imkanlarını canlandıran etkin bir platform. IBF aynı zamanda, başkanlığı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yürütülen ve Devlet Planlama Teşkilatı'nca (DPT) koordine edilen İKT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) resmi iş forumu niteliğinde.

Müslüman toplumların ekonomik, sosyal ve siyasi meselelerinin ele alındığı, çözüm yollarının müzakere edildiği platformun 14. Kongresi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde, ülkemizden ve yurtdışından çok sayıda devlet başkanı, bürokrat, sivil toplum kuruluşu başkanı, akademisyen, işadamı ve basın mensubunun katılımı ile gerçekleştirilecek.

İki yılda bir düzenlenen fuara, 2008'de 2 bin 224 işadamı ile 554 firma katılmış ve firmaların yüzde 48'i iş bağlantısı yaparak ülkesine döndü. Bu yıl düzenlenecek fuara katılacak işadamı sayısı ise önceki fuarın yaklaşık yüzde 35 fazlası olacak ve 65 ülkeden 3 bin aşkın işadamı gelecek. Firma sayısı 554 olacak.

Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Devlet Planlama Teşkilatı, İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Kalkınma Bankası, İslam Ticaret ve Sanayi Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, İstanbul Ticaret Odası, Türk Hava Yolları.

Fuara aralarında Afganistan, Almanya, Angola, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, BAE, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burkina Faso, Cezayir, Cibuti, Danimarka, Endonezya, Etiyopya, Fas, Filistin, Fransa, Gana, Güney Afrika, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İsviçre, İtalya, Kanada, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Kuveyt, Libya, Litvanya, Lübnan, Makedonya, Malezya, Mali, Maritus, Moritanya, Mısır, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Peru, Rusya, Senegal, Singapur, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tunus, Türkmenistan, Uganda, Ürdün, Yemen, Yunanistan'ın bulunduğu 65 ülkeden 3 bin delegenin katılması bekleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile