Türkiye’nin büyüyen uçak filosu, havayollarının yeni pilotlara ihtiyacının her geçen gün artmasına neden oluyor. Bugün için Türkiye’deki toplam uçak sayısı 300’ün üzerinde. Sadece Türk Hava Yolları’nın filosunda 134 uçak bulunuyor. Milli havayolunun hedefi, sayıyı 2015’te 196 uçağa çıkarmak.
Türk Hava Yolları, büyüyen filosuyla beraber artan pilot ihtiyacını karşılamak için THY Uçuş Eğitim Akademisi’nde pilot yetiştiriyor. 10 Kasım 2004’te kurulan Akademi, Mayıs 2006’da uçuş eğitimlerine başladı.
100 öğrenci kapasiteli Akademi, Alman Uzay ve Havacılık Merkezi’nin DLR testi ile bir kişinin pilot olup olamayacağını yüzde 97 oranında belirleyebiliyor.
SİMÜLATÖR EĞİTİMDE ÖNEMLİ
Okula girmeye hak kazanan adaylar pilotluk eğitiminde 750 saatlik yer derslerinin yanı sıra, simülatöre girmeden önce uçak sistemlerini öğrenmek için CBT denilen bilgisayar tabanlı eğitim de alınıyor.
Akademide verilen eğitimin her aşamasına büyük bir disiplin hâkim. Öğrenciler uçuşa başlamadan önce öğretmenlerinden yapacakları uçuşla ilgili brifing alıyor. Daha sonra uçak başı yapan öğrenciler öğretmenleriyle birlikte havalanıyor.
10 ADET UÇAKLA EĞİTİM
Akademi öğrencileri uçuş eğitimlerini ağırlıkla Çorlu Havaalanı’nda yapıyor. Uçuş eğitimleri iniş kalkış denemeleri, meydan turu veya Çorlu çevresinde 1,5–2 saatlik uçuşlar şeklinde gerçekleşiyor. Toplam uçuş süresi ise 200 saate ulaşıyor.
Öğrencilerin uçuş eğitimlerinde 10 adet tek motorlu Cessna 172, 2 adet çift motorlu Diamond ve 2 adet Cessna Mustang iş jeti kullanılıyor.
TİP EĞİTİMİ 3 - 6 AY SÜRÜYOR
Havayolu uçaklarında görev yapabilmek için gerekli olan TİP eğitimi, 3 ila 6 ay sürüyor. THY, pilot adaylarının hangi uçakta TİP eğitimi alacağına ihtiyacı doğrultusunda karar veriyor. TİP eğitimi her biri 4 saatlik 16 sortiden oluşan simülatörlerde yapılıyor. Her türlü hava koşulunun yaratılabildiği simülatör eğitiminde, pilot adayları, uçuş esnasında karşılarına çıkması düşük olasılıktaki sorunlara bile hazırlanıyor.
Son aşamada ise adaylar, görev yapacakları uçakta 3 aylık bir eğitim alıyorlar. Bu süreci başarıyla bitirirlerse ikinci pilot olarak uçmaya hak kazanıyorlar.
THY Uçuş Eğitim Akademisi’nden bugüne kadar toplam 80 kişi mezun oldu. Sadece geçen yıl THY bünyesine katılan pilot sayısı ise 260. Bu nedenle Anadolu Üniversitesi ve Türk Hava Kurumu da Akademi adına öğrenci yetiştiriyor.
15 YIL MECBURİ HİZMET
Bir öğrencinin pilotluk eğitimi, THY’ye toplam 90 bin Euro’ya mal oluyor. Uçuş Akademisi’nde eğitim almaya hak kazanan pilot adaylarından bu ücret alınmıyor. THY’de 15 yıl mecburi hizmet yapan Akademi mezunlarının eğitim ücretleri, bu süre boyunca maaşlarından kesiliyor.
Bugün için Türkiye’de 3 bin 250 yerli, 350 yabancı pilot görev yapıyor. Ülkenin havacılık sektörü büyüdükçe pilot ihtiyacı da artacak. Pilotluk önümüzdeki yıllarda da gözde mesleklerden biri olmayı sürdürecek.
AKADEMİNİN PİLOT ADAYLARINDA ARADIĞI ÖZELLİKLER ŞUNLAR:
* Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun olmalı,
* Sağlık mevzuatında belirtilen şartlara sahip olmalı,
* 1,65 cm’den kısa ve 1,90 cm’den uzun olmamalı,
* Boy-kilo orantısı uygun olmalı,
* Adli sicil kaydı olmamalı,
* Yabancı dil yeterliliği bulunmalı,
* THY’ye 15 yıl mecburi hizmet hükümlülüğünü ve eğitim masrafının ücretinden tahsil edilmesini kabul etmeli…
Kaynak: Ajans5
İş garantili, bedava pilot okulu
THY Uçuş Eğitim Akademisi, 90 bin Euro'luk okul ücretini 15 yıl boyunca maaşlarından keserek geri alıyor.