İş Garantili Kurslara Eleman Bulunamıyor

İş Garantili Kurslara Eleman Bulunamıyor

Gaziantep‘te işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması amacıyla iş garantili olarak açılan kurslara eleman bulunamıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB işbirliği ile yürütülen, işsizliğin azaltılması ve istihdamın arttırılması konusunda hazırlanan en önemli projelerden biri olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi‘nin tanıtım toplantısı Mehmet Rüştü Uzel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Toplantı Salonu‘nda yapıldı. Toplantıya Vali Süleyman Kamçı, vali yardımcıları, kaymakamlar, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, İşkur İl Müdürü İlyas Bulduk, İl Sağlık Müdürü Dr. Yemliha Aksoy, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile okul idaresi ve öğretmenleri, öğrenciler ve kursiyerler katıldı.

Vali Süleyman Kamçı, toplantıda yaptığı konuşmada, "Türkiye‘nin kanayan yarası durumunda olan niteliksiz işgücü sorunu; ülkemizde işsizlik oranını artırmakta ve bunun sonucu olarak, Gaziantep gibi sanayileşmiş kentlerin üretim gücü ve verimini azaltmaktadır. Vatandaşlarımızdan edindiğim en büyük talep, iş bulma talebidir. Ancak iş araşan vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu ‘Ne iş olsa yaparım‘ mantığıyla iş arıyor. Bu durum da vatandaşımızın işsizlik sürecini sürekli uzatmaktadır. Son yıllarda mesleki eğitime olan talebin artması, işsizliğin azaltılmasına katkı sağlayacaktır" dedi.

Türkiye‘nin hızla geliştiğini ve bu gelişimin var olan tüm sektörlerde iş anlayışını değiştirdiğini kaydeden Kamçı, şunları söyledi:

"Artık işin gereklerine göre personel aranmaktadır. Firmalarımızın vasıflı eleman ihtiyacı, onları da bir arayışa sokmuş ve çözümün bir parçası olabilmek adına çalışmalara başlanmıştır. Gelişen rekabet şartlarıyla yarışabilmek artık nitelikli insan gücü gerektirmektedir. Son yıllarda İşkur, Halk Eğitim merkezleri, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının açtığı mesleki kurslar, bu yöndeki ihtiyacı karşılamaya yönelik ciddi çalışmalardır. Bu çalışmalardan biri de vasıfsız işçilere bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olarak da adlandırılan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri - Beceri 10 Projesidir. İnanıyorum ki, projenin tamamlanmasıyla hem Gaziantep sanayisi vasıflı eleman sıkıntısına çözüm bulacak hem de gençlerimiz işsizlik sorunundan kurtulmuş olacaktır. Bu önemli projenin tüm halkımızın öğreneceği şekilde duyurulması, bu projenin gerçekleşmesi kadar önemlidir. Çünkü amacına ulaşmamış etkinliği yapmanın hiç bir önemi yoktur. Bu proje ülkemiz genelinde 19 ilde uygulanacaktır. Başarı uygulandığında, işsiz gençlerimize iş kapısı aralayacak olan bu projeye imza atan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Tüm gençlerimizi projeye katılmaya ve altın bilezik olarak değerlendirdiğimiz mesleği elde etmeye davet ediyorum."

Vali Süleyman Kamçı, kursiyerlere günlük 15 TL ücret verilmesine rağmen açılan kurslara eleman bulunamamasına anlam veremediğini ifade ederek, "Şu andaki sayımız 164, hedefimiz ise 900. Böyle bir projeye 2-3 bin kişinin müracaat etmesi lazımdı. Ben buna anlam veremiyorum" diye konuştu.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da, sanayicilerin kalifiye eleman aradığına dikkat çekerek, "Artık kalifiye elemanlar iş bulabiliyor. Açtığımız kurslardaki kursiyerlerimiz bu ay sonunda mezun olacak ve hepsinin de işleri hazır. Ancak yeni açılacak kurslara eleman bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Şu anda sanayicilerin 3 bine yakın kalifiye eleman talebi var. Bu kurslarla sanayiye kalifiye eleman yetiştirirken, işsiz gençlerimizi de meslek sahibi yaparak onlara iş buluyoruz. 20 ilave açılacak kurs konusu daha var. Bu konuda basına da büyük görevler düşüyor. Bu projenin herkese duyurulması lazım. Projenin başarıya ulaşmasıyla Gaziantep‘te işsizliğin önünü kesmiş oluruz. Bu yılki hedefimiz 900 kişiyi meslek sahibi yapmak. Bunu bin 500‘e çıkarırsak Gaziantep için çok iyi olur" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin ise, proje hakkında bilgiler verdi. Serin, projenin Türkiye çapında 120 milyon TL‘lik büyük bir proje olduğunu dile getirerek, "Yılda 9 bin 858 kurs açılarak 197 bin 160 kişiye kurs verilmesi planlanıyor. 5 yılda ise 1 milyon kişinin eğitimden geçirilmesi hedefleniyor" ifadelerini kullandı.

Tanıtım toplantısının ardından Vali Süleyman Kamçı ve beraberindeki protokol üyeleri, açılan kursları gezerek kursiyerlerle görüştü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile