Adana Asansör Sanayici ve İşadamları Derneği (ADASİAD)’nin işçi ve işverenlere yönelik düzenlediği ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminde’ konuşan Çokal, “İnsan hayatı mukaddestir. Ekonomik değerlere tahvil edilemez. İş güvenliği, işçinin inisiyatifine bırakılmadan işveren tarafından emniyetsiz durumlar mutlaka giderilmelidir.” dedi.
İş kazaları ve meslek hastalıklarının insani ve toplumsal açıdan ele alınması gerektiğinin altını çizen Sait Çokal, meslek hastalıklarının fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik ve toz faktörlerinden kaynaklandığını dile getirdi. İş kazalarının yüzde 98 önlenebileceğini belirten Çokal, “İş güvenliği ve sağlığına yeteri kadar önem verilmediği takdirde, kaybolan iş günü, iş gücü ve üretim kayıpları ülke ekonomisine olumsuz yansıyabilir. Bu nedenle, işverenlerimiz genel iş güvenliği kurallarına uymalıdır.” şeklinde konuştu.
Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte toplantıya katılan ADASİAD Başkanı Ümit Özlü de Kozan’daki baraj faciası, Tuzla Tersanesindeki kaza, Erzurum Aşkale’de TEDAŞ personelinin boğularak ölmesi gibi vakaların tedbirsizlikten kaynaklandığını vurguladı. Özlü, TBMM’de bekleyen iş güvenliği tasarısının da bir an önce uygulamaya konulması gerektiğini sözlerine ekledi .
'İş Güvenliği, İşçinin İnisiyatifine Bırakılmadan İşveren Tarafından Sağlanmalı'
İş Güvenliği Uzmanı Elektrik Mühendisi Sait Çokal, kişinin risk kontrolü ve yönetimi öğrenmesiyle ancak hayatını sağlıklı ve güven içinde sürdürebileceğini söyledi.