CHP'li Muğla Belediyesi'nin, Van'da hayvan kaçakçılığı yaptıkları iddiası ile 33 köylüyü, yargısız infazla kurşuna dizdiren dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın adını, bir iş hanına verdiği ortaya çıktı.
Orgeneral Mustafa Muğlalı ismi birkaç gün önce CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş tarafından gündeme getirilmişti. Tunceli doğumlu Yılmaz Ateş, Onur Öymen'in Dersim İsyanı ile ilgili sözlerinden sonra yapılan tartışmalara katılmış ve "Başbakan Tayip Erdoğan Dersim konusunda samimiyse önce Van'daki Mustafa Muğlalı Kışlası'nın adını değiştirmesi gerekir. Dersim olaylarını bastıran Abdullah Akdoğan Paşa'nın Elazığ'daki askeri kışladaki adını değiştirmesi lazım. Abdullah paşanın adı Elazığ'daki Alevilerin oturduğu mahalleye verilmiştir. Hükümet samimiyse bu ismi değiştirmesi lazım." şeklindeki açıklamalarda bulunmuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş'in isminin değiştirilmesini istediği Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın adının 'Muğla'nın yetiştirdiği önemli kişilerin isminin yaşatılması' amacıyla 1986 yılında yine dönemin CHP'li Muğla Belediye Başkanı Erman Şahin tarafından yaptırılan bir iş hanına verildiği de anlaşıldı. 30 yılı aşkın süredir CHP'li başkanlar tarafından yönetilen Muğla'da Orgeneral Mustafa Muğlalı ismini taşıyan iş hanında CHP'li belediyenin ortaklığı da bulunuyor. 28 işyerinin bulunduğu iş hanında dükkânların önemli bir kısmı geçtiğimiz yıllarda SSK borcundan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredildi, ancak belediyenin iş hanında hala 5 dükkânı var.
'BEN ANKARA MİLLETVEKİLİYİM MUĞLA'DAN NASIL HABERİM OLSUN'
Konu ile ilgili görüşünü sorduğumuz CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, "Ben Ankara milletvekiliyim, benim Muğla'daki iş hanından nasıl haberim olabilir, rica ederim." diyerek konunun kendisine sorulmasına tepki gösterdi. Kendisinin Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın isminin Van'daki kışladan değiştirilmesini istemesine rağmen CHP'li bir belediyenin bu ismi bir iş hanına vermesinin tezat bir durum oluşturup oluşturmadığının sorulması üzerine sinirlenen Yılmaz Ateş, "Sevgili kardeşim hesap sorar gibi soru soruyorsun. Ben bunun hesabını sana mı vereceğim. Benim Muğla'daki iş hanından haberim yok. Ben Ankara milletvekiliyim." diye cevap verdi.
Muğla Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Müdürü Hasan Önkaş da konu ile ilgili bir açıklama yaparak bu ismin 1986 yılında dönemin CHP'li Belediye Başkanı Erman Şahin tarafından belediye meclisi kararıyla verildiğini söyledi. Muğla'dan yetişen önemli isimlerin bu şekilde isminin yaşatıldığını savunan Önkaş, "Sadece Muğlalı'nın ismi verilmemiştir. Mesela Türkiye'de ilk çay üretimini sağlayan Zihni Derin de Muğlalıdır ve belediyemiz başka iş hanına da bu ismi vermiştir." açıklamasında bulundu.
Mustafa Muğlalı'nın Muğla vilayetinin yetiştirdiği önemli isimlerden biri mi olduğunun sorulması üzerine Hasan Önkaş bu konuda yorum yapamayacağını sözlerine ekledi.
MUĞLALI OLAYI
Tarihte 'Muğlalı Olayı' olarak bilinen hadise 1943 yılında Van'ın Özalp ilçesinde gerçekleşiyor. Olayda 33 Kürt köylüsü hayvan kaçakçılığı iddiası ile 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın emriyle Türkiye-İran sınırında yargısız infazla kurşuna diziliyor. Dönemin CHP hükümeti tarafından örtbas edilen olay ilk kez 1948'de DP tarafından gündeme getirilmiş ve 1949'da açılan soruşturma sonucu Orgeneral Mustafa Muğlalı yargılanmıştı. Yargılama sonrasında idama mahkûm edilen Muğlalı'nın cezası, yaş haddi dolayısıyla 20 yıla indirilmiş ve Muğlalı 1951 yılında cezaevinde vefat etmişti. Van'ın Özalp ilçesindeki jandarma sınır taburunun adı Mayıs 2004 tarihinde değiştirilerek Mustafa Muğlalı Kışlası yapıldı.
İş hanına köylüleri kurşuna dizen generalin ismi verildi
Muğla belediyesinin bir iş hanına verdiği isim ortalığı karıştırdı.