Bu yil yüksek ögretim programlarina kayit yaptiran ögrencilerin tercihlerinde önceki yillara kiyasla degisiklikler oldu. Mühendislik fakültelerine olan ilgi her geçen yil azalirken saglik alaninda egitim veren fakültede ilgi artti. Sivas’in Zara ilçesinde bankacilik ve sigortacilik alaninda egitim veren yüksek okul ve meslek yüksek okuluna ise tek bir ögrenci kaydi dahi yapilamadi. Okullarin yeniden ögrencilerle bulusturulabilmesi için okullarda farkli bölümler açilmasi planlaniyor.
Tüm üniversitelerde durum ayni
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yildiz, benzer durumun tüm Türkiye için geçerli oldugunu belirterek, “Bazi bölümlerimize ögrenci gelmiyor. Türkiye genelinde özellikle Anadolu’da oldugu gibi bizde de bazi bölümlerde ögrenci sayisinda azalmalar yasiyoruz. Örnegin mühendislik fakülteleri. Mühendislik fakültelerinde ögrenci sayisi son 10 yildir gittikçe azaliyor. Bu yil yine iktisadi idari bilimler fakültelerinde, edebiyat fakültelerinin bazi bölümlerinde de ögrenci kayiplari gördük. En çok ögrenci gelen bölümler ise saglik alanindaki bölümlerimizdir. Tip fakültesi, dis hekimligi, veterinerlik ve saglik hizmetleri gibi bölüm ve fakültelerimize ögrenci geliyor. Egitim ve ilahiyat fakültelerimizin de ögrenci kapasitesi doluyor. Zaman zaman rektörler olarak YÖK baskanimizla bir araya geldigimizde bu konuda çözümler ariyoruz" dedi.
Bu iki okulu tercih eden olmadi
Yildiz, Zara ilçesinde bulunan yüksek okul ve meslek yüksek okuluna ögrenci kaydi yapilamadigini belirterek, “Bu yil Zara ilçemizde yüksek okulumuza ve meslek yüksek okulumuza hiç ögrenci gelmedi. Bu okullarimizla ilgili hangi bölümlerin açilmasi halinde ögrencilerin gelebilecegi hususunda çalismalar yapiyoruz. 2022-2023 egitim ve ögretim yilinda açacagimiz yeni bölümlerle bu okullarimiza da ögrenci gelmesi için çalisacagiz. Bu Cumhuriyet üniversitesinin bir sorunu degil. Baska bir ile gidiyor da Sivas’a gelmiyor degil. Bu ülke genelinde yasanan bir durumdur.” dedi.
Is kaygisi tercihleri etkiliyor
Yildiz, ögrencilerin bölüm terciyi yaparken kolay is bulabilecegi bölümleri tercih ettiklerini ifade ederek, “Ögrenci söyle bakiyor. Ögrenci diyor ki ‘ben 4 yil okuduktan sonra görev alabilecek miyim.’ En büyük neden bu. Bu nedenle 2. veya 3. yerlestirmelerde 4 yillik lisans programlari yerine 2 yillik ön lisans programlarimiz doldu. Ögrenci ‘iki yil okur ise baylarim’ diyor. Ögrencide velide bu sekilde bakiyor” diye konustu.
Is Kaygisi Bazi Bölümleri Ögrencisiz Birakti
Is kaygisi ögrencilerin bölüm tercihlerinin mühendislik fakültelerinden saglik alaninda egitim veren fakültelere kaymasina neden oldu.