İş Kazalarında Adana Üçüncü

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, iş kazalarında Adana'nın üçüncü olduğunu belirterek, "İş kazaları can almaya, maddi zararlara yol açmaya devam ediyor

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, iş kazalarında Adana'nın üçüncü olduğunu belirterek, "İş kazaları can almaya, maddi zararlara yol açmaya devam ediyor. Kasım 2010 iş kazaları raporuna göre; iş kazalarında 55 işçi yaşamını yitiriyor, 359'u yaralanıyor. Sadece inşaat sektöründe ölen işçi sayısı ise 10, yaralı sayısı ise 20'dir" dedi.
Bakır, bir süre önce, Adana kent merkezinde bir inşaatın iskele demirinin düşmesi üzerine bir vatandaşın yaralandığını, düşen iskele demirinin maddi, manevi hasara yol açtığını ve bu kazadan hareketle, inşaat sırasında alınacak önlemlerin, iş kazalarını kamuoyunun gündemine girdiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Adana'nın en işlek caddesinde yaşanan bu talihsiz kaza ne ilkti, ne de son olacağa benziyor. İş kazaları bir ülke gerçeği olarak karşımızda duruyor. Tadilat, tamirat işleri de dahil olmak üzere inşaat sürecinin her aşaması, süreç içerisinde yapılan her türlü iş, kazalara davetiye çıkartıyor. Çünkü işçi sağlığı ve iş güvenliği, sorunlu bir konu olmaya devam ediyor.. İnşaat, ülkemizde en tehlikeli işkollarından biridir. Hatta metal işkolundan sonra en fazla kaza inşaat sektöründe yaşanmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de bir yılda gerçekleşen tüm iş kazalarının yüzde 10'u, sürekli iş göremezliklerin yüzde 25'i ve ölümlü iş kazalarının yüzde 34'ü inşaat islerinde gerçekleşmektedir. Ölümlü iş kazaların da ise inşaat sektörü ne yazık ki yüzde 25 ile ilk sırada yer almaktadır. İnşaat sektöründe meydana gelen kazaların ilk sırasında "insan düşmesi" bulunmaktadır. "Malzeme düşmesi" ve "malzeme sıçraması" diğer en çok görülen kaza tipleridir. İnönü Caddesi üzerindeki kaza, "malzeme düşmesi"dir. Özellikle kent merkezlerinde, bulvar ve cadde üzerlerindeki inşaatlar, kaldırımların da yeterli genişlikte olmaması nedeniyle, malzeme düşmesi kazasına uygun ortam yaratmaktadır ki, İnönü Parkı karşısında kazanın gerçekleştiği inşaata bakılırsa, iskelenin araç ve yaya trafiğine açık alanla aradaki mesafe sıfırdır ki, kentin pek çok noktasında sıfır açıklıkta iskelelerin kurulduğu görülecektir."
İnşaat sektöründe sık kaza olmasının güvenlik önlemlerinin alınmaması, işverenlerin güvenlik önlemlerini gereksiz maliyet olarak görmesi ve denetim mekanizmasının tam işletilememesi olduğunu kaydeden Bakır, "Ne yazık ki iş kazalarıyla ilgili yasa ve yönetmelikler hazırlamak, adet yerini bulsun diye iş sağlığı haftası ilan edip etkinlikler düzenlemek sorunu çözmüyor, iş kazaları can almaya, maddi zararlara yol açmaya devam ediyor. Kasım 2010 iş kazaları raporuna göre; iş kazalarında 55 işçi yaşamını yitiriyor, 359'u yaralanıyor. Sadece inşaat sektöründe ölen işçi sayısı ise 10, yaralı sayısı ise 20. Adana örneğinde olduğu gibi, oluşan kazalarda yoldan geçen insanların gördüğü zararların bu rakamlara dahil edilip edilmediği bilinmiyor. Ancak Adana iş kazaları sıralamasında İstanbul, Kayseri'den sonra üçüncü sırada yer alıyor" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile