Gürkan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ölümlü iş kazalarında Avrupa'da birinci dünyada ise ilk üç sırada yer aldığını söyledi.
Türkiye'de iş kazalarının dikkat çekici boyutta olduğuna işaret eden Gürkan, şunları kaydetti:
"Yılda çalışan her 100 bin işçinin İngiltere'de 0,6'sı, Norveç, İsveç, Finlandiya ve İsviçre'de 1,5'i, Fransa ve Almanya'da 2'si, Belçika'da 2,5'i, Avusturya ve Yunanistan'da 4'ü, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs'ta 5'i, Türkiye'de ise 17'si iş kazalarında yaşamını kaybetmektedir. İş kazaları kader değildir. Kazalar öngörülebilir, öngörülen kazalara karşı kaynağında önlemler alınabilir, kurulacak yönetim sistemleri, mühendislik ve idari tedbirlerle kazaların önüne geçilebilir."
İş Sağlığı Güvenliği'nin ticari kaygılarla ikinci plana atıldığını ileri süren Gürkan, şöyle devam etti:
"İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yasal mevzuat ve uygulamalarının hazırlık süreçlerine TMMOB ve bağlı odaların etkin katılımı sağlanarak bilgi birikiminin paylaşılması gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın iş yerleri, ortak sağlık güvenlik birimleri, iş eğitim kuruluşları, periyodik kontrol kuruluşlarına yönelik etkin ve yerinde denetim gerçekleştirmesi, denetimlerde ölümlü kazaların yoğunlukla yaşandığı maden, inşaat, metal sektörlerine ağırlık verilmelidir. Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyinde alınan kararların uygulamasının zorunlu tutulması ve konseyde meslek odaları ile sendikaların etkin temsiliyeti sağlanmalıdır."
İş Kazalarında Türkiye, Avrupa Birincisi
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, "Çalışan her 100 bin işçiden İngiltere'de 0|6'sı, Norveç, İsveç, Finlandiya ve İsviçre'de 1.5'i, Fransa ve Almanya'da 2'si, Belçika'da 2.5'i, Avusturya ve Yunanistan'da 4'ü, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs'ta 5'i, Türkiye'de ise 17'si iş kazalarında yaşamını kaybetmektedir" dedi.