Is Kazalarini 'Her Isi Yaparim, Bana Bir Sey Olmaz' Diyenler Tetikliyor

Is Kazalarini 'Her Isi Yaparim, Bana Bir Sey Olmaz' Diyenler Tetikliyor

Denizli Sanayi Odasi (DSO) Yönetim Kurulu Üyesi Samet Tunay Gündüz, yasanan is kazalarinda ‘Ben her isi yaparim’, ‘Bana bir sey olmaz’ diyenlerin etkili oldugunu söyledi. Gündüz, “Herkes her isi yapamaz. Bir insanin uzmanlastigi bildigi bir isi olur. Bana bir sey olmaz demekte yanlis neden sana bir sey olmaz, sen kimsin, dünyada bir fertsin, kainatta bir zerresin” dedi.



Denizli Sanayi Odasi (DSO), Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Avrupa Birligi ve Mali Yardimlar Dairesi Baskanligi tarafindan finanse edilen "Denizli Mermer & Traverten Sektöründe is Sagligi ve Güvenliginin Gelistirilmesi Için Yenilikçi Yaklasim ve Yerel Isbirligi” AB Projesi açilis töreni Marla Restoranda yapildi. Toplantinin açilis konusmasini yapan DSO Yönetim Kurulu Üyesi Samet Tunay Gündüz, “Oda olarak mermer sektöründe gerçeklestirdigimiz ikinci Avrupa Birligi hibe projemiz olan bu proje ile is sagligi ve güvenligi konusuna yenilikçi bir bakis açisi getirirken sehrimize de yeni bir egitim merkezi kazandirmayi hedefledik. Ancak sunun da farkindayiz ki ne kadar çok yöntem de gelistirsek ne kadar çok merkez de açsak öncelikle bizlerin is sagligi ve güvenligini içsellestirmemiz ve çalisma hayatimizin bir parçasi haline getirmemiz gerekiyor. Her geçen gün çalisma sartlarimiz, teknolojiler degisiyor ve güncelleniyor. Mevzuatta degisiklikler yapiliyor. Bu kosullar altinda bizim de sürekli kendimizi güncellememiz gerekiyor. ‘Ben her isi yaparim’, ‘Bana bir sey olmaz’ diyenler is kazalarinda etkili oluyor. “Herkes her isi yapamaz. Bir insanin uzmanlastigi bildigi bir isi olur. Bana bir sey olmaz demekte yanlis neden sana bir sey olmaz, sen kimsin, dünyada bir fertsin, kainatta bir zerresin” dedi.



MERMER SEKTÖRÜ EN RISKLI SEKTÖR

Toplantiya çevrim içi internet baglantisiyla katilan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Is Sagligi ve Güvenligi Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, DSO projesinin 400 proje içinden seçildigini söyledi.

Is sagligi ve güvenligi konusunda en sikintili sektör olarak madenciligi gördüklerine dikkat çeken Uzunkaya, “Bu projede ve benzer çalismalarda basarili olabilmemizin yegane yolu tüm taraflarin sürece dahil olmasi. Iste bugün dünya alarm halinde. Covid-19 sebebiyle pandemi ilan etti. Bu sikintiyla yerel imkanlarla mücadele etmek mümkün degil. Bir buçuk yilda 3 milyon 500 bin insan hayatini kaybetti. Is sagligi ve güvenligine gelince her yil 2 milyon insan ILO verileriyle is kazalari ve meslek hastaliklari sebebiyle hayatini kaybetmektedir. Oysa ki biz biliyoruz. Meslek hastaliklarinin yüzde 100’ü engellenebilir. Is kazalarinin ise yüzde 98’ine mani olmak mümkün. Iste bunun somut ifadesi Türkiye olarak kat ettigimiz mesafedir. Madencilik en fazla is kazalarinin ve ölümlü kazalarin gerçeklestigi sektördür. 2000’li yillara baktigimizda 2002 yilinda Türkiye’de maden sektöründe çalisan insan sayisi 84 bin 484 kisiydi. Bugün bu rakam 134 327’ye çikmis yani yüzde 58’lik bir artis var. Çalisan açisindan maden sektöründeki isyerlerimize baktigimizda yine 2002 yilinda 3 bin 249 iken 6 bin 835’e yükselmis. Yani yüzde 110 oraninda artis olmus. Ölüm hadiselerine gelince ise 100 binde 81.8 kisi ölümle karsi karsiya kaliyor. Özellikle isverenlerimizin bu konudaki hassasiyeti ve is sagligi güvenligi kanununun 2012 yilinda yürürlüge girmesi sonunda bu rakamlar, çalisan sayisindaki artis ve is yerlerindeki artisa ragmen ölüm hadiseleri yüzde 81.8’den 35.7’ye inmistir. Bu rakamlar elbet kabul edecegimiz rakamlar degil. Ama bu rakamlarin inis göstermesi gayret gösterdigimizde nasil mesafe kat ettigimizi göstermesi adina son derece önemli ve kiymetlidir” dedi.



TÜM SEKTÖRLERE YAYILMALI

Is sagligi ve güvenligi hizmetinin 2012 yilina göre Türkiye genelinde 35 kat daha fazla hizmet alindigina vurgu yapan Uzunkaya, maden sektöründe ise bu rakamlar yüzde 80’lere çiktiginin görüldügünü söyledi.

Is sagligi ve güvenliginde basari elde etmenin yolunun hep birlikte sorumluluk üstlenmekten geçtigine dikkat çeken Uzunkaya, “Iste 17.6 milyon euroluk bu projemiz Is Sagligi ve Güvenligi Genel Müdürlügü olarak yürütmekte oldugumuz hibe bilesenlerinden bir tanesini de açilisini bugün gerçeklestirdigimiz bu projeyle is güvenligi açisindan farkindaligin artirilmasi ilgili tüm paydaslarla diyalogun saglanmasi açisindan son derece önemlidir. Sektörde yer alan tüm taraflara yönelik olarak firmalarin, isverenlerin, isveren vekillerinin, santiye seflerinin, ustabasilarin ve sayilari 7 bin 700’e varan sektör çalisanlarinin güvenli çalisma hayati noktasinda bilinçlendirilmesi son derece önemlidir. Is sagligi ve güvenligi sadece maden sektöründe degil. Elbette burada olusturacagimiz politikalarla tüm sektörlere öncü ve tüm sektörlerde güvenli çalisma ortamini tesis etmek durumundayiz. Onun için isverenlerimize diyoruz ki çalisma hayatinda özellikle madende birinci madde is sagligi ve güvenligi olmali. Bu husus sadece özel sektörle alakali degil. Tüm kamu kurum ve kuruluslarimizin da birinci gündem maddesi isyerlerinde is sagligi ve güvenligi tedbirlerini almak olmali” dedi.

Toplantinin devaminda Makine Mühendisi - A Sinifi Is Güvenligi Uzmani Ali Sarihan moderatörlügünde Denizli Mermer & Traverten Sektöründe is Sagligi ve Güvenliginin Gelistirilmesi Için Yenilikçi Yaklasim ve Yerel Isbirligi” AB Projesi paneli yapildi. Panele konusmaci olarak Makine Mühendisi-A Sinifi Is Güvenligi Bedri Tekin, ÇSGB Is Basmüfettisi - Maden Yük. Mühendisi Mehmet Tekelioglu ve A Sinifi s Güvenligi Uzmani Hakan Erdogan toplantiya çevrim içi katildi.

(Hasan Durna /IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile