'İş Kazası Kader Değildir' Projesinin Tanıtım Toplantısının 2. Bölümü Yapıldı

'İş Kazası Kader Değildir' Projesinin Tanıtım Toplantısının 2. Bölümü Yapıldı

Gaziantep’te, ‘İş kazası kader değildir’ projesi kapsamında Türkiye genelinde iş kazalarının önlenmesine yönelik toplantının 2. bölümü yapıldı.

Gaziantep’te ‘İş kazası kader değildir’ projesi kapsamında yapılan 2. tanıtım toplantısına Bulgaristan Maden İşçileri Sendikası Başkanı ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı danışması Vladimir Topalov, Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç’ın yanı sıra birçok yetkili katıldı.

"ACI DOLU BİR YIL GEÇİRDİK"

Her yıl yüzlerce insanın, koruyucu önlemlerin alınmadığı ya da ihmal edildiği iş yerlerinde yaşanan kazalar sonucu hayatını kaybettiğini ya da iş görmez duruma geldiğini ifade eden Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, 2014 yılında Soma’da, Ermenek’te maden faciası, asansör kazası, tarım işçilerini taşıyan otobüslerin yaptığı kazalarda yaşanan toplu ölümlerle felaket üstüne felaket yaşadıklarını belirtti.

Murat İnanç, “2014 yılında iş kazaları sonucunda 1800’den fazla işçi hayatını kaybetti. Soma faciasından sonra iş kazalarına karşı duyarlılık oluşmasına rağmen, ölümler hala devam ediyor. 2015 yılının ilk altı ayında iş kazalarında 794 işçi yaşamını yitirdi. 2015 yılının ilk altı ayında yaşamını yitiren 794 işçinin 686’sı işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 84’ü çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 24’ü esnaflardan olmak üzere, 108’i de kendi hesabına çalışanlardan oluşuyor. Biz, ekmek mücadelesi verirken ve alın teriyle çalışırken, üretirken ölmek istemiyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerinin alınmadığı işyerlerinde meslek hastalıklarına yakalanmak istemiyoruz” diye konuştu.

’İş Kazası Kader Değildir’ projesini Ocak ayında uygulamaya başladıklarını da belirten İnanç “Öz İplik-İş Sendikası olarak, faaliyetlerimizle olduğu kadar projelerimizle de anılan bir sendika olmak istiyoruz. Sürdürülebilir projeler geliştiriyoruz. Çalışma hayatındaki sorunların çözümüne somut öneriler getiren yenilikçi çalışmalar yapıyoruz. Proje kapsamında beş ayrı ilde 24 kişilik gruplar halinde toplam 96 tekstil işçisine 8 saat sürecek iş sağlığı ve güvenliği ile ilkyardım eğitimleri verilmesini ve eğitime katılan işçilere de sertifika vermeyi öngördük. Kayseri, Adana, Çorlu ve Malatya’da geçtiğimiz tarihlerde bu eğitimleri gerçekleştirdik. Dün de Gaziantep’te proje kapsamındaki son eğitimi gerçekleştirdik. Öz İplik-İş Sendikası olarak, bununla yetinmeyerek projeyle 3 milyon işitme engellinin yaşadığı ülkemizde, işitme engelli çalışanlar için çalışma hayatında örnek bir uygulamayı daha hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

"İŞARET DİLİYLE İŞ SAĞILIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VERDİK"

5 ayrı ilde vermeyi planladıkları iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilkini Kayseri’de örgütlü oldukları ve çeşitli kurumlarda çalışan 113 işitme engelli üyelerine işaret dili ile verdiklerini de söyleyen İnanç, “Öz İplik-İş Sendikası olarak bir ilke imza attık. İşitme engellilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme düşüncemizin oluşmasında iş yeri ziyaretlerimizde işitme engelli çalışanlarla diyalog kuramama sonrasında ortaya çıktı. İşitme engellilerin dünyasına giremiyorduk. Sorunlarını anlayamıyorduk. Çözüm konusunda yetersiz kalıyorduk. ’İş Kazası Kader Değildir’ projemizde engelli çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve ilk yardım eğitimi olmamasına rağmen, bunu hayata geçirmeye karar verdik. Diğer illerde gerçekleştireceğimiz iki günlük eğitimi Kayseri’de üç güne çıkararak, maliyetini de üstlenerek işitme engelli çalışanları bu eğitimden faydalandırdık. Günümüzde doğal afetler ve teknolojik kazalar iş yerinde bulunan tüm işçiler için göz ardı edilemeyecek bir tehlikedir. İş kazalarının yanı sıra bir de ortaya çıkan iletişim eksikliklerinin bedelini işçiler maalesef canları ile ödemek durumunda kalıyorlar. İşitme engelli çalışanlarımıza iş sağlığı ve güvenliği kapsamında makine başında acil durum zorlukları, iş arkadaşları ile iletişim, iş başı eğitim ve kurum içi eğitimler, yasal bilgilendirmeler, iş yeri acil tahliye, tıbbi müdahale, yangına karşı korunma ve acil durumlarda ne yapmaları gerektiğine ilişkin eğitim verilecektir” ifadelerini kullandı.

İş sağlığı konusunda böyle bir girişim başlatmaları önemli bir girişim olduğunu Türkiye ve Bulgaristan için çok önemli bir konu olduğunu söyleyen, Bulgaristan Maden İşçileri Sendikası Başkanı ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı danışması Vladimir Topalov ise “İş sağlığı sorunlarını birlikte yapmamız gerekiyor. Sorumluluk isteyen bir konu ve herkesin sorumluluk alması gereken bir konu” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile