İş Kur Değerlendirme Toplantısı

İş Kur Değerlendirme Toplantısı

İş Kur Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya kurumun 6 aylık çalışmalarını değerlendirirken, Sakarya'daki işsiz sayısının geçen yıla göre ilk ay içinde yüzde 10.84 artarak 26 Bin 186 olduğunu söyledi.

İş Kur Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya, Müdür Yardımcısı Emrullah Akçayır ve Nazım Balcı ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek kurum olarak 6 içinde yaptıkları çalışmaları anlattı.
Kaya, kurumun yapısı hakkında bilgi verirken Çark Caddesinde mülkiyeti kendi kurumlarına ait binanın kendilerine yetersiz geldiğinden söz ederek konuşmasına başladı. Kaya kuruma kayıtlı kişi sayısının 29 Bin 693 olduğunu, bu sayının içinde emeklilerin ve daha iyi şartlarda iş arayanların da mevcut olduğunu hatırlatarak, bu durumdakilerin sayı düşüldüğünde kayıtlı işsiz sayısının 26 bin 186 olduğunu söyledi. Kaya, açıklamasında " 2010 yılının ilk 6 ayında 2 bin 140 kişilik açık iş talebi alınmış, Bin 564 kişi işe yerleştirilmiştir. Bu bir önceki yılın 6 aylık faaliyetlerine oranla açık iş talebi alınmada yüzde 226, işe yerleştirmede de yüzde 174 artışa tekabül etmektedir. İstihdamda olan özürlü sayımız Bin 387'dir. Özürlü açık kontenjan sayısı 88'dir. Özürlü açık kontenjanı olan işyerlerinden 26 kişilik işgücü talebi alınmış ve işe gönderme ve yerleştirme faaliyetlerimiz devam etmektedir. Özürlü açık kontenjan kapama oranımız yüzde 93' tür. Dolayısıyla, İlimizdeki işyerlerinin özürlü açık kontenjanları sıkı bir şekilde takip edilmektedir" dedi.
İş bulma güçlüğü içerisinde olan kişilerle, teknik ve yüksek okulların son sınıf öğrencilerinden bin 155 kişiye İş arama becerileri semineri verildiğini ifade eden Tekin Kaya, bu sayının geçtiğimiz yılın tamamında 957 olduğunu söyledi. Toplum Yararına Çalışma projeleri ile ilgili de konuşan Kaya, "İlimizdeki okulların temizliği, otoban kenarlarının ağaçlandırılması ve köy yollarının asfalt ve yama çalışmalarında olmak üzere 300 kişinin kamuya yararlı işlerde çalıştırılarak 4 ila 6 ay arasında geçici olarak istihdamları sağlanmıştır. Bu çalışanların SGK primleri ve maaşları Kurumumuzca ödenmiştir. Ayrıca, 10 İlçe Belediye Başkanlığımız ile İl Müdürlüğümüz arasında İŞKUR hizmetlerinin sunumuna ilişkin protokol imzalanarak "İŞKUR Hizmet Noktaları" oluşturulmuştur. Bu sayede İl Müdürlüğümüze gelme imkanı bulamayan vatandaşlarımıza yerinden hizmet dönemi başlatılmıştır" ifadelerini kullandı.
İşgücünün istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla, işgücü yetiştirme kurs programları düzenlendiğini dile getiren Tekin Kaya, "Formal Eğitim Kurumlarındaki meslek kurslarımızdan değişik mesleklerde 548 kişi faydalandırılmıştır. İş başında eğitim programları kapsamında istihdam garantili kurslarımızdan 222 kursiyer faydalanmış olup, bunların tamamına yakını eğitim aldıkları firmalarda istihdam edilmişlerdir. Bu programa katılanlara günlük 15.-TL kursiyer ödemesi yapılmanın yanında, kurs bitiminde eğitim aldıkları meslekte sertifika verilmekte ve eğitim aldıkları firmada en az yüzde 50'sinin istihdamları sağlanmaktadır. Çalışanların mesleki sertifikasyonuna yönelik kurslarımızdan faydalanan kursiyer sayısı 1497'dir. Bu programın amacı, ağır ve tehlikeli işler kapsamında çalışanların, çalıştıkları meslek dalında sertifikasyonlarının sağlanarak, işsizlik riskine karşı korunmaları ve işsiz kalmaları durumunda istihdam edilebilirliklerinin artırılmasıdır. Staj programlarımızdan yararlanan 18 kişi'dir. Bu programlarla işsizlerin mesleki yeterliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. İşletmelerde eğitim semineri kapsamında da, farklı firmalarda 283 kişiye seminer verilmiştir. 2009 yılının tamamında 148 kişiye yönelik olarak seminer düzenlenmiştir" diye konuştu.
Son olarak işsizlik ödeneği hakkında da bilgi veren Kaya, bu alanda büyük bir düşüş yaşandığını vurguladı. Kaya, "Bu dönem içerisinde 2.Bin 178 kişi işsizlik ödeneğine hak kazanmış olup, 2009 yılının aynı döneminde ise 3 Bin 982 kişi işsizlik ödeneğine hak kazanmıştır. Söz konusu işsizlere 2010 yılının ilk 6 aylık döneminde toplam 5 milyon 577 Bin 122 TL ödeme yapılmıştır. Bu ödeme geçen yılın aynı döneminde 8.milyon 548 bin 717 Bin TL olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla, bir önceki yıla oranla işsizlik ödeneği hak eden sayısında ve ödeme tutarında bariz bir azalma olduğu görülmektedir" şeklinde konuştu. Kaya son olarak iş arayan vatandaşlar ve işçi arayan kurumlara seslenerek, bu konuda gerekli eğitimlerin tamamen kurum tarafından karşılandığını hatırlatarak ilgilenenlerin kendilerine ulaşmasını söyledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile