OTSO Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonu’nda yaptığı basın toplantısında Osmaniye İşgücü Piyasası Analizi kitabının tanıtımını yapan Şahin, kitabın 80 il valiliğine gönderildiğini söyledi.
İş-Kur’un en önemli görevlerinden birisinin işsizlikle mücadelede etkin rol oynamak olduğunu belirten Şahin, “Bu kapsamda istihdam artışının sağlanması ve işsizlik sorununun çözülmesi için işgücü piyasasının izlenmesi büyük önem arz etmektedir. Kurumumuz personeli iş ve meslek danışmanlarımız, İstatistikçi Serhat Bulut ve VHKİ Emre Hayat tarafından yapılan bu çalışma ile Osmaniye iline ilişkin genel bilgiler, sosyal ve ekonomik duruma ilişkin veriler, işletmelerin istihdam yapısı ve ihtiyaç duyulan meslekler tespit edilmiştir. Bu sayede Osmaniye ilimizde işsizliğin en alt seviyeye indirilmesi, nitelikli eleman sayısının arttırılması, istenilen nitelik ve becerilere göre mesleki eğitim programlarının düzenlenmesi ve ilimizin ekonomik alanda büyümesi hedeflenmektedir” dedi.
Abdulkadir Şahin, il genelinde 10 ve daha fazla işçi çalıştıran 645 iş yerinde yapılan anket çalışmaları raporunda en ince teferruatına kadar bu piyasayla ilgili bilgiler toplandığını ve ihtiyacı olan herkesin hizmetine sunulduğunu belirtti.
Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah’ın da istediği ve desteklediği kitabın, İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları’nın da beklediği önemli bir veri olduğunu vurgulayan Şahin, “Türkiye genelinde 80 ile gönderilen bu kitap sayesinde, işgücü piyasamızın büyümesine ve Osmaniye’nin tanıtımına katkımız da olacaktır” diye konuştu.
Araştırma kapsamında toplanan bilgileri de aktaran Şahin, şunları söyledi:
“Osmaniye ilinde gerçekleştirilen İşgücü Piyasası Talep Araştırması’nın sonuçlarını 6 ana başlık altında ve Türkiye genelindeki sonuçlar ile karşılaştırarak incelemek mümkündür. Bu başlıklar; İşyerlerinin dağılımı, Çalışanların dağılımı, İşe giriş-çıkışlar, Açık iş sayıları, Temininde güçlük çekilen meslekler ve Gelecek istihdam beklentisidir. 2012 yılı itibariyle Osmaniye ve Türkiye genelinde en fazla işyeri bulunan ilk 3 sektör; Toptan ve Perakende Ticaret, İmalat ve İnşaat olmakla beraber ağırlıkları değişmektedir. Türkiye geneli bu 3 sektör ağırlık oranı yüzde 50,2 iken, Osmaniye ilinde bu oran yüzde 66,4’tür. Osmaniye’de en fazla işletmeye sahip olan sektör yüzde 33’lük bir oranla Toptan ve Perakende Ticaret iken, Türkiye’de yüzde 21’lik oranla en fazla işyeri İmalat sektöründedir. İkinci sırada ise Osmaniye’de yüzde 20’lik oranla İmalat sektörü gelirken, Türkiye’de yüzde 20’lik oran ile Toptan ve Perakende Ticaret gelmektedir. Üçüncü sırayı Osmaniye’de yüzde 13, Türkiye genelinde ise yüzde 10 ile İnşaat sektörü almaktadır.”
Osmaniye’nin mevcut istihdam dağılımı ile ilgili de bilgiler veren Şahin, “Osmaniye ilinde gerçekleştirilen İşgücü Piyasası Talep Araştırması’ndan elde edilen verilerden bir grubu da görüşülen iş yerlerinde mevcut istihdam sayılarıyla ilgilidir. Osmaniye iline özel işgücü piyasası verilerinin azlığı göz önüne alındığında, çalışanların dağılımı hakkındaki bu veriler aslında iş gücü piyasasını arz yönünden değerlendirmek açısından da önemlidir. Osmaniye’de araştırma kapsamında gezilen 645 iş yerinde toplam 21.586 çalışan istihdam edilmektedir ve erkeklerin istihdam oranı yüzde 81, kadınların ise yüzde 19’dur. İşletme başına düşen ortalama çalışan sayısı ise 33,5 tur. Türkiye genelinde ise 127 bin 656 iş yerinde 6 milyon 240 bin 388 kişi istihdam edilmektedir. Türkiye’deki işyerlerinde çalışan kadınların oranı yüzde 25.25 ile işletme başına düşen ortalama çalışan sayısı ise 48,8 ile Osmaniye istatistiklerinin üzerindedir. Tüm sonuçlar değerlendirilirken, Tarım ve Kamu iş yerlerinin ve 1-9 arası tüm sektörlerde işyerlerinin araştırma kapsamında olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır” şeklinde konuştu.
OSMANİYE İŞ-KUR’A ÖDÜL
Diğer yandan geçtiğimiz günlerde Ankara’da 81 ilin katılımıyla yapılan toplantıda işgücü performansı yüksek olan iller arasına girdiklerini hatırlatan Abdulkadir Şahin, Osmaniye’nin de Genel Müdürlük tarafından teşekkür ile ödüllendirildiğini ifade etti.
Görev alanlarının genişlediğini de bildiren İş-Kur Müdürü Şahin, “Yeni yapılanmaya göre; İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, İş Teftiş Genel Müdürlüğü ve Bakanlığa bağlı diğer bütün genel müdürlüklerin il temsilciliğini bizim Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü yürütüyor. EML veya MYO mezunlarının piyasa tecrübelerini arttırmak ve pratiklerini geliştirmek için kurum olarak dört ay sigortasını ödeyerek ve maaşını vererek bir işletmede staj yaptıracağız. Böylece tecrübeli kalifiye eleman haline gelecekler. Gençlerimizin bu fırsatı değerlendirmesini ve kumrumuzdan istifade etmesini istiyoruz. İşverene de hizmete ihtiyaç duyduğu her alanda rehberlik etmeye her zaman hazırız. Bu anlamda biz bir köprüyüz. Bir tarafımız işveren, bir tarafımız işsiz. Biz her iki grubu da kurumumuza bekliyoruz” şeklinde konuştu.
İş-Kur, Osmaniye’nin İşgücü Piyasası Analizi’ni Yaptı
Osmaniye Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) Müdürü Abdulkadir Şahin, Osmaniye İşgücü Piyasası Analizi raporunu kitap haline getirdiklerini söyledi.