Konya'da Alman M-16 tanklarına krank mili üreterek, 2010 yılında NATO'nun bu alandaki ilk tedarikçisi olan Motus Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Hıfsı Soydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SCF markası ile iş makineleri sektöründe Ar-Ge ve Ür-Ge departmanlarının çalışmaları sonunda kazıyıcı ve koruyucu ekipman alanında yeni bir ürün geliştirdiklerini söyledi.
İşe önce sektörün ve ihtiyaçlarının detaylı analiziyle başladıklarını anlatan Soydemir, "Güçlü teknik ekibimiz ve akademisyenlerimiz ile bu analizlerimizi masaya yatırdık. Özellikle enerji tasarrufu ve işin operasyon süreçlerini nasıl kolaylaştırabileceğimizi araştırdık. Sonuçta her iki başlıkta da iki yeni model ortaya çıktı" dedi.
Soydemir, bu tasarrufun, yeni tırnakların fonksiyonel özelliğinden kaynaklandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Ürünün aerodinamik özellikleri sayesinde, zeminle temasın başladığı andan kullanım ömrünün tamamlanmasına kadar geçen sürede maksimum verimlilik sağlanıyor. Bu tırnakları kullanan iş makinesi, muadillerine göre aynı işi daha kolay ve hızlı yapabiliyor. Geliştirdiğimiz bu ekipmanların kullanımında, iş makinelerine yaklaşık yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyoruz. Yakıt tasarrufunu sadece kullanıcı firmaların maliyetlerinde düşme olarak görmemek gerekiyor. Çünkü biz enerjimizin neredeyse yüzde 70'ini dışarıdan satın alan bir ülkeyiz. Bu tip projelerin çoğalması, hem dış ticaret fazlası verme yolunda ilerlememizi, cari açığımızın azalmasını, hem de ülke olarak daha çok döviz tasarrufu yapmamızı sağlayacak. Ayrıca çevre sağlığı ve temizliği açısından da yakıtın daha az kullanılması büyük önem taşıyor. Öte yandan, ülke kalkınması ve zenginleşme göstergelerinden biri de inovatif yatırımları ve buna bağlı üreteceğimiz patent ve faydalı modellerdir."
Önce ürünü talep eden firmanın çalışacağı zeminin etüdünü yaptıklarını, daha sonra belirlenen 4 farklı kimyasal karışım ile en uygun ürünü ürettiklerini dile getiren Soydemir, şöyle devam etti:
"Yeni tasarım tırnaklarımızla müşterilerimiz hem kaliteli iş üretmiş olacak, hem de zamandan tasarruf sağlayacak. Yani iş makinelerinde ihtiyaç duydukları çelik tırnakları bizden temin eden firmalar kazdıkça kazanacak. Ayrıca, yeni tırnaklarla sağladığımız tasarrufu salt mühendislik hesaplamaları değil, bu tırnakları kullanan müşterilerimiz de tecrübe etti."
Soydemir, motor krank mili, iş makinesi kazıcı koruyucu ekipmanları, bağlantı elemanları gibi üretim gamında yüksek verime sahip yeni ürünler geliştirmek için, Selçuk Üniversitesi ve farklı alanlardaki firmalardan danışmanlarla Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.
İş Makinesi Tırnağından Yüzde 20 Tasarruf
İş makinesi ekipmanları imal eden Konyalı firma, kazıcılar için yaklaşık yüzde 20 tasarruf sağlayan çelik tırnak üretimine başladı.