TBMM Genel Kurulu'nda "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı"nın birinci bölümündeki maddeler kabul edildi.
Tasarının ikinci bölümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Özgür Özel, madencilik sektöründe işçi güvenliğinin sağlanması için daha önce sundukları önerilerin dikkate alınmadığını söyledi.
Konuyla ilgili araştırma komisyonu oluşturulduğunu ancak komisyonun hazırladığı raporun da dikkate alınmadığını belirten Özel, "Raporun sayfası bile açılmadı. Kanun hazırlanırken bu rapordan yararlanılmadı. Artık bu konuda sağduyulu davranılması gerekiyor" dedi.
HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Türkiye'de hemen her sektörde yoğun şekilde iş cinayetleri yaşandığını ifade etti.
Tasarıyla işverenlere cezasızlık imkanı getirildiğini ileri süren Dora, bunun iş kazalarını artırabileceğini söyledi.
Dora, işçi sağlığı ve güvenliğinin ancak demokratik sendikal örgütlenmelerin önü açılarak gerçekleştirilebileceğini kaydetti.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, hükümetin politikalarını eleştirdi.
Bal, AK Parti iktidarları döneminde, basının, tarihinde görülmemiş şekilde baskı altına alındığını, toplumda kutuplaşma yaratıldığını, gerginliğin artırıldığını, cinayetlerin, uyuşturucu madde kullanımının arttığını, işsizlik rakamlarının yükseldiğini, terör örgütünün faaliyetlerini artırdığını savundu.
Faruk Bal, Türkiye'de 8 milyon insanın açlık sınırı altında, 46 milyon insanın yoksulluk sınırı altında yaşadığını, bununla beraber belli bir zengin nüfus peydah olduğunu söyledi.
Bal, 2002 yılında 4 olan dolar milyarderi sayısının şimdi 37'ye çıktığını belirtti.
- "Taşeron uygulaması disipline olmuş durumdadır"
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda hizmet alımlarının devam edeceğini ancak hangi alanlarda hizmet alımı yapılacağının düzenlendiğini ifade etti.
Çelik, "Taşeron uygulaması disipline olmuş durumdadır. Bu konudaki sıkıntılar bize göre ortadan kalktı. Eksik olan, Bakanlar Kurulu kararı. Hangi alanlarda hizmet alımı yapılacağına ilişkin karar verildiğinde bu konudaki serzenişler son bulacak" dedi.
Bakan Çelik, Türkiye Taşkömürü Kurumu ya da bu alandaki özel sektör işletmelerinde taşeron uygulamasının kesinlikle olmayacağını söyledi.
Yeraltı çalışmalarının tehlikeli bir alan olduğuna işaret eden Çelik, "Öteden beri ifade ediyorum; bu alandaki yapısal sorunlar çözülmeli. Yeni Maden Kanunu buna imkan sağlıyor. Bu kapsamda teknolojiyi iyi kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.
Tasarı üzerinde görüşmeler devam ediyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı Tbmm Genel Kurulu'nda
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda hizmet alımlarının devam edeceğini ancak hangi alanlarda hizmet alımı yapılacağının düzenlendiğini belirterek, "Taşeron uygulaması disipline olmuş durumdadır. Bu konudaki sıkıntılar bize göre ortadan kalktı. Eksik olan, Bakanlar Kurulu kararı. Hangi alanlarda hizmet alımı yapılacağına ilişkin karar verildiğinde bu konudaki serzenişler son bulacak" dedi.