8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle KAGİK tarafından organize edilen ve kadınların el emeği, göz nuru ürünlerinin görücüye çıktığı "İş'te kadın emeği" adlı sergi açıldı. Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır'ın açılışını gerçekleştirdiği sergide kentin çeşitli ilçelerinden gelen kadınlar, uzun uğraşlar sonunda hazırladıkları ürünlerini stantlarda sergileyerek satışa çıkardılar. Dün başlayan programda pazarlama ve satış teknikleri hakkında eğitilen kadınlar, satışlarını yarına kadar sürdürecek ve Pazartesi günü sertifika almaya hak kazanacaklar.
El işi nakışlardan, sim sırma işlemelerine, defne sabunlarından gıda çeşitlerine kadar pek çok ürünün pazarlandığı sergiye katılan TOBB KAGİK Genel Başkanı Aynur Bektaş, karşılaştığı tablonun gelecek adına umut verici olduğunu söyledi. Kadınların sadece 8 Mart'ta değil, yılın her günü yaşamın tüm kesimlerinde olması gerektiğine dikkat çeken Bektaş, evlerinde oturan milyonlarca kadını da üretime ve ekonomiye kazandırmaya uğraş verdiklerini ifade etti.
Bir istatistiğe göre çalışan 1 milyon 3 bin erkeğe karşı 80 bin kadının bulunduğunu söyleyen Bektaş, "Biz kadınlar ülke nüfusunun yüzde 50'sini oluşturuyoruz. Ancak maalesef ülkemizde sadece 6 milyon kadın çalışıyor, 19,5 milyon kadın ise evinde oturuyor. Bu gün Avrupa Birliğine girmek için gayret gösteriyoruz. Ama şunu unutmayın arkadaşlar AB'ye damsız almıyorlar. Onun için bizsiz, AB'ye giremezsiniz arkadaşlar" diye konuştu.
Kahramanmaraş'ın bu noktada örnek illerden biri olduğunu dile getiren Bektaş, tüm gayretlerinin kadınları iş alanlarına çekmek için olduğunu söyledi. "Ancak sizlerde 'biz yaparız', 'biz de çalışma hayatına katılacağız' demeniz lazım. Unutmayın biz sizler için varız. Siz de yeter ki bunun için çalışın" ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise Türkiye'nin her geçen gün daha şeffaf bir topluma doğru ilerlediğini ve sosyolojik olarak değişim sürecinden geçtiğini işaret etti. AB'ye uyum çalışmalarının bu sürece pozitif katkıda bulunduğunu ve kadın sorununun toplum gündemine geldiğini söyleyen Vali Tanılır şunları söyledi:
"Toplumumuzun yarısını oluşturan kadının perde arkasında olması bu dinamizmden faydalanmamak demektir. Dünyada bunu sağlayan toplumlar yani kadını ekonomiye, yaşamın her alanına taşıyan ülkeler ilerlemekte, bunu başaramayanlar ise gerilemektedir. Bu gün ülkemizde eğitim gören kadınlarımız başta tıp olmak üzere pek çok alanda insanlarımıza katkı sağlamaktadır. Artık biz tarih boyunca kadına uygulanan negatif ayrımcılığı ortadan kaldırıp, onlara pozitif ayrımcılık yapmalıyız. Bunu sağladığımızda kadınlarımızın biraz önceki bahsettiğim sosyal değişime katkısı çok daha fazla olacaktır."
Programın gerçekleşmesi için büyük gayret gösteren KAGİK Şube Başkanı Nazlı Ceylan Kurtul da her zaman kadınların yanında yer aldıklarının altını çizdi. İhtiyaçları olan tek şeyin cesaret olduğunu söyleyen Kurtul, "Cesaretlenip, yüreklenip azmettiğimizde başaramayacağımız hiçbir şey yok. Biz hep yanınızdayız, yolunuz açık olsun" şeklinde konuştu.
Daha sonra Vali Tanılır ve Bektaş, tek tek stantları gezerek, girişimci kadınlardan çalışmalarına yönelik bilgiler alarak alış-veriş yaptılar.
'İş'te Kadın Emeği' Adlı Sergi Açıldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) Genel Başkanı Aynur Bektaş, AB yolundaki Türkiye'de kadınların muhakkak ekonomiye katılması gerektiğini işaret ederek, 'AB'ye damsız almıyorlar' dedi.