İş Yerlerine Sanal Takip Başlıyor

İş Yerlerine Sanal Takip Başlıyor

BSMMMO’nun BAOB Yerleşkesi’ndeki hizmet binasında, Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdür Vekili Selim Aktaş’ın sunumunda, ‘Yeni Nesil Yazar Kasalar’ konulu seminer düzenlendi.

Artık yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar sayesinde iş yerlerine gidilmeksizin mükelleflerin yaptığı bütün işlemlerin sistem üzerinden masa başında görülebileceğini söyleyen Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdür Vekili Selim Aktaş, 1 Ekim 2013 tarihinde uygulanmaya başlayacak olan sistem ile Maliye Bakanlığı’nın denetim ayağının güçleneceğini bildirdi.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların iki gruba ayrıldığı bilgisini vererek sunumuna başlayan Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdür Vekili Selim Aktaş, “EFT-POS özelliği olan cihazlar ve basit/bilgisayar bağlantılı cihazlar olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Ayrıca akaryakıt pompalarına bağlanan, sinema giriş bileti ve yolcu taşıma bileti düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar da bu kapsama girmektedir” dedi.

Nihai hedefin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, tüm ödeme kaydedici cihazların yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara dönüştürülmesi olduğunu dile getiren Selim Aktaş, bu tarihe kadar ise kademeli bir geçiş sürecinin öngörüldüğünü bildirdi. Meslek mensuplarının ilgiyle dinlediği seminerde 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazların kullanılması için iki şartın gerekli olduğundan bahseden Aktaş, şöyle konuştu:

“Mükellef ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olmalı ve aynı zamanda bu mükellef faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullanıyor olmalı.”

USULSÜZLÜK CEZASI KESİLECEK
Konuşmasında, önceki mevzuat hükümlerine tâbi mevcut ödeme kaydedici cihazların durumunu da değerlendiren Aktaş, “Mükellefler, mevcut ödeme kaydedici cihazlarını, 31 Aralık 2015 tarihini geçmemek üzere, mali hafızaları doluncaya kadar kullanabilirler. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, malî hafızaları dolan ödeme kaydedici cihazlara, yeni malî hafıza takılmaz ve cihaz hurdaya ayrılır. Cihazı hurdaya ayrılan mükellefler yeni nesil ödeme kaydedici cihazları almak suretiyle yükümlülüklerini  yerine getirebilirler.”

Bu tebliğde belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden mükellefler ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz üreticileri veya ithalatçıları hakkında Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355’inci maddesinde yer alan hükümlerin uygulanacağını da açıklayan Aktaş, şu bilgileri aktardı:
“Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında bin 600 TL, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 600 TL, bunların dışında kalanlara ise 300 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.”

Aktaş, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca belirlenecek kıstaslara göre, anlık ya da dönem olarak, elektronik yolla Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi’ne veri göndereceğini de sözlerine ekledi.

Sunumunda, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar sayesinde, mükellefin iş yerine gitmeksizin yaptığı satışları adet ve tutar olarak görebileceklerini kaydeden Aktaş, “Hem de işlemlerin kredi kartı ile mi nakit olarak mı yapıldığını da ayrıntılı bir şekilde göreceğiz. Biz bu sistem ile Maliye Bakanlığı’nın denetim ayağının güçleneceğine inanıyoruz. Sistem sayesinde hiç iş yerine gitmeden, mükellefin aylara göre ne kadar belge kesip kesmediğini, günlük hasılat tutarlarını görüp, analiz edebileceğiz. Ve sistem sayesinde ulaşacağımız verilere dayanarak, denetim yapmamız gerekiyorsa denetim yapacağız” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile