İş yükü ağırlığından yakınan diş hekimleri: Hastanın dolgusu evine gidene kadar düşmesin diye dua ediyoruz

Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Caner Güleç, sağlığın tüm alanlarında özel hizmet alınabilmesine karşın ağız ve diş sağlığının bunun dışında tutul

Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Caner Güleç, sağlığın tüm alanlarında özel hizmet alınabilmesine karşın ağız ve diş sağlığının bunun dışında tutulduğunu söyledi. Güleç, Danıştay 5. Dairesi'nin aldığı karar doğrultusunda hastaların bu hizmetten yararlanma haklarının bulunduğunu söyledi.

Ağız ve diş sağlığıyla ilgili 81 ilde 81 farklı uygulama olduğunu ifade eden Güleç, "Hastaların özele gitmesinin önünde engel yok. Herkes hakkını arasın. Sevkler hiçbir zaman kapalı değil." dedi.

Her yıl 22 Kasım'da kutlanan Diş Hekimleri Günü ile 22-27 Kasım tarihlerini kapsayan Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası bu sene de değişik etkinliklerle kutlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önlenebilir hastalıklar arasında yer alan diş ve diş eti rahatsızlıklarıyla ilgili bilgi vermek için Antalya Diş Hekimleri Odası'nda basın toplantısı düzenlendi. Yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda diş hekimlerinin karşılaştıkları sorunlar paylaşıldı. 2007 Asgari Ücret Tarifesi'ni kullanmaktan yakınan diş hekimleri, bu durumun doğal sonucu olarak kaliteli hizmet veremediklerini iddia etti.

Antalya Diş Hekimleri Odası Başkanı Caner Güleç, Türkiye'de devlete ait 55 ağız ve diş sağlığı merkezi bulunduğu bilgisini verdi. Güleç, bunlardan birisinin de Antalya'da olduğunu aktardı. Ancak Antalya'daki merkezde iş yoğunluğu sebebiyle bir hekimin 30-40 arasında hastaya hizmet vermek zorunda kaldığını iddia eden Güleç, bu nedenle hastalara, süresi 180 günü bulan randevu verildiğini ileri sürdü. Yoğunluğun önüne, hastaların özele sevk edilmesiyle geçilebileceğini kaydeden Güleç, ancak buna izin verilmediğini savundu.

WHO tarafından belirlenen standarda göre bir diş hekiminin günde 6-7 hastaya bakması gerektiği bilgisini paylaşan Antalya Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gülay Özdoğan, "Biz bile muayenehanemizde 5-6 hastaya baktıktan sonra verimli olamıyoruz. 7-8 hastadan sonra performansımız düşüyor. Antalya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ndeki hekim arkadaşlarımız günde 30-40 hastaya hizmet veriyor. 3 dakikada dolgu yapıp, 'hasta evine gidene kadar düşmesin' diye dua eden arkadaşlarımız var." diye konuştu. Hastalardan, haklarını aramalarını isteyen Özdoğan, "Randevu alırken kaçıncı sırada olduklarını sorsunlar." önerisinde bulundu.

ANTALYA'DAKİ MERKEZ GÜNDE BİN 200 HASTAYA HİZMET VERİYOR

Sağlık Bakanlığı'na ait Antalya Ağız ve Diş Sağılığı Merkezi'nde 72 hekim görev yapıyor. Günde bin 200 hastaya bakılan merkezden bir yıl içinde 320 bin kişi hizmet alıyor. Tam Gün Yasası sebebiyle merkezde kasım ayından itibaren akşam 17.00-20.00 saatleri arasında da hizmet veriliyor. 12 branş hekiminin bulunduğu merkezde, yapılamayan tedaviler ve uzun süreli randevular için hastalar Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile özel hekimlere sevk ediliyor. Merkezde bazı branşlarda 90 gün sonrasına randevu veriliyor.

Kurulduğu günden bu yana ihtiyaca cevap vermediği ifade edilen merkez sebebiyle Sağlık Bakanlığı yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Bakanlık, Kepez ilçesine 100 üniteli yeni bir merkez açmayı planlıyor. Yatırımın önünde arsa engeli çözülürse yeni merkezin bir yıl içinde hizmete girebileceği belirtiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile