İşadamlarından Sivil Anayasa İsteği

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, siyasi iktidarin, bugünden itibaren, üretimin önündeki engelleri kaldırarak, ihracat ve üretime dayalı bir Türkiye oluşturmayı kendine ilke edinirken, bir yandan da, daha geniş ve kapsamlı bir sivil anayasa hazırlıklarını sürdürmesi gerekti

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, siyasi iktidarin, bugünden itibaren, üretimin önündeki engelleri kaldırarak, ihracat ve üretime dayalı bir Türkiye oluşturmayı kendine ilke edinirken, bir yandan da, daha geniş ve kapsamlı bir sivil anayasa hazırlıklarını sürdürmesi gerektiğini ifade ederek, "Çünkü Türkiye'nin acilen tam kapsamlı yeni bir sivil anayasaya ihtiyacı vardır" dedi.
TÜSİAD ve TÜRKONFED'in, kalkınma ajansları ile iş dünyasının gönüllü temsil örgütleri arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla düzenlediği toplantı serisinin üçüncüsü, 21 Eylül 2010'da Elazığ'da gerçekleştirilecek. 'Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyasının Rolü' başlıklı toplantıda, bölgenin iş dünyasının temsilcileriyle kalkınma, yerel ihtiyaçlar ve öncelikli proje alanları değerlendirilecek.
Toplantıya Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, DOGÜNSİFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ile Elazığ Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ELSİAD) Başkanı Veysel Solmaz'ın katılması bekleniyor. Aynı gün, Elazığ'ın ardından Tunceli'ye geçilerek 'Tunceli'nin Göreli Üstünlükleri ve Kalkınma Stratejileri' konulu bir toplantı gerçekleştirilmesi planlanıyor.
DOGÜNSİFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, Elazığ ve Tunceli'de düzenlenecek toplantılara ilişkin yaptığı değerlendirmede, bölgesel kalkınma politikalarının belirlenmesi ve uygulanması safhalarında yerel sivil aktörlerin sürece katılımının önemine işaret etti. Kadooğlu açıklamasını şöyle sürdürdü, "TÜSİAD ve TÜRKONFED iş birliği ile Anadolu'nun her ücra köşelerinde sivil ve bağımsız iş örgütlerinin kurulması üzerine bölgesel gelişmişlik anlamında toplantılar düzenlemekteyiz. Bizim de DOĞÜNSİFED olarak
desteklediğimiz bu toplantıların ilkini başarılı bir şekilde 24 Mayıs 2010'da Gaziantep'te, ikincisi ise 21 Haziran 2010'da Trabzon'da gerçekleşmişti. Gaziantep'te yapılan toplantıya ciddi katılım vardı. Gaziantep ve çevresindeki iş adamlarının katılımı bizleri çok sevindirdi. Buradaki amaç bölgedeki dinamikleri, bölgedeki iş adamlarının kendi sorunlarını Avrupa birliğine giriş sürecinde çözebilmesidir" diye konuştu.
Türkiye'nin son dönemlerine bakıldığı zaman AB'ye girebilmek için çalışmaların devam ettiğine işaret eden Kadooğlu, "Türkiye çok güçlü bir potansiyele sahip Türkiye AB'nin en geç nüfusuna sahip. Türkiye kendi iç dünyasındaki problemlerini çözerse ben inanıyorum ki çok kısa sürede Türkiye süper devlet olacak. Kaldı ki Türkiye bu bölgenin en büyüğü olma yolunda. Türkiye gibi çalışkan ve güçlü bir ülke göremiyorum bu bölgede gerek genç nüfusuyla, gerek coğrafyasıyla, gerek tarımıyla, gerek yeraltı
kaynaklarıyla hepsini yan yana getirdiğimiz zaman Türkiye'nin bu bölgede lider olmaması için hiçbir neden yoktur.
Yeter ki biz dış politikalarımızla neler yapacağımızı bilip sistemli olarak çok duygusal davranmadan dünyanın gerçeklerine uyarak yapmamız lazımdır" diye konuştu.
Türkiye'nin tam bağımsız bir Anayasa ihtiyacı olduğunu da ifade eden Kadooğlu, "İnanıyorum ki çok kısa zaman da TUSİAD ve TÜRKONFED'in çalışmaları sonucunda Türkiye'de tamamen 'tam bağımsız' olarak kendi dertlerini anlatan dernekler ve federasyonlar çoğalacaktır. Doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesiyle ilgili olarak başkanlığını yaptığım DOĞÜNSİFED olarak biz projelerimizi büyütme anlamında yürütmeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin gergin günler yaşamasına rağmen, referandum ile ülkenin önünün açıldığını vurgulayan Tarkan Kadooğlu, sözlerini şöyle tamamladı, "Artık Referandum geride kaldı, ekonomiye odaklanmamız gerek. Siyasi iktidar, bugünden itibaren, üretimin önündeki engelleri kaldırarak, ihracat ve üretime dayalı bir Türkiye oluşturmayı kendine ilke edinirken, bir yandan da, daha geniş ve kapsamlı bir sivil anayasa hazırlıklarını sürdürmelidir. Çünkü Türkiye'nin acilen tam kapsamlı yeni bir sivil anayasaya ihtiyacı
vardır. Siyasiler, STK'lar, akademisyenler, kısaca herkes bir araya gelmeli, ülkeyi daha aydınlık günlere götürecek sivil anayasa çalışmalarına hemen başlamalılar. Biz de buna tam destek vermeye hazırız"
(HD-HE-Y)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile