İşbaşı Eğitim Programlarının Şartları

İşbaşı Eğitim Programlarının Şartları

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Ordu İl Müdürlüğü tarafından yapılan aktif işgücü hizmetleri kapsamında düzenlenen işbaşı eğitim programlarının (İEP) şartlarıyla ilgili İŞKUR Fatsa Şube Müdürü Mehmet Cem Kuru açıklamalarda bulundu.

Mehmet Cem Kuru, “Engelli açığı, İEP başvurusu olan firmanın engelli çalıştırma yükümlülüğü var ise engelli açığının olup olmadığına bakılacak, açığı olan firmalar bunu kapatmadan programdan yararlanamayacaktır. Kontenjan durumu, personel sayısı en az 2 olan iş yerlerinden 2-10 arası çalışanı olanlar programda 1 kişi çalıştırabilecekler, 10 ve üzeri çalışanı olan iş yerleri ise çalışan sayılarının yüzde 30’u oranında kontenjan kullanabileceklerdir” dedi.

Kuru şöyle devam etti: “İstihdam yükümlülüğü, firmaların istihdam taahhüdü vermesi zorunlu hale gelmiş olup istihdam 2 ile 10 arası çalışanı olan işyerleri için yüzde 50 oranında, 10 ve üzeri çalışanı olup yüzde 30 kontenjan kullanan iş yerleri için yüzde 60 oranında olacaktır. Yani kursa başlayanların yüzde 50’si veya ikinci şık için yüzde 60’ı istihdam edilecektir. İstihdam süresi, istihdam yükümlülüğü kapsamında istihdam süreleri de güncellenmiş olup en az program süresi kadar istihdam zorunluluğu gelmiştir. Örneğin 150 günlük bir programda 150 gün de istihdam süresi gelmiştir. Program süresi, şu an için 6 ayla sınırlı olup 2017 ile birlikte çıkacak yeni yönetmelik kapsamında güncellenebilecektir. Programa başvuru, İEP başvuruları her ayın 10 ile 20’si arasında alınacak, talepler ayın 21 ile 23’ü arasında toplanan aktif işgücü komisyonunca değerlendirilecek, kabul gören programlar takip eden ayın ilk mesai gününde açılacak şekilde işlemler yürütülecektir.”

Kuru şu bilgileri verdi: “Nitelik gerektirmeyen programlarda İEP düzenlenmeyecektir. Katılımcının işyerinde bulunmadığı, dolayısıyla denetlenmesi mümkün olmayan mesleklerde İEP düzenlenmeyecektir. Yine denetlenmesi mümkün olmayan mesai saatlerinde program düzenlenmeyecektir. Ağır ve tehlikeli mesleklerde yapılan talepler reddedilebilecek, kabul edilmesi durumunda mesleki yeterlilik kurumu ve benzeri tüm bilgi belgeler titizlikle incelenecektir. İşbaşı eğitim programında ödenen genel sağlık sigortası ve iş kazası, meslek hastalıkları sigortası haftalık 45 saatten fazla çalışmayı kapsamadığı için programda fazla mesai yaptırmak mümkün değildir. İşverenle kursiyer arasında 1. ve 2. dereceden akrabalık bağı olmayacaktır. Katılımcı adaylarının daha önce herhangi bir sigorta tescili olmayıp ilk kez işgücü piyasasına girecek kişiler veya en az 6 aydır işsiz olan kişiler arasından seçilme şartı gelmiştir. Katılımcı BAĞKUR’lu da olmayacak, BAĞKUR’lu olup olmamasına bakılmaksızın üzerine işyeri bulunup vergi mükellefi de olmayacaktır. Programa katılım yaş aralığı 16-40 yaş arasıdır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile