İzmir'de tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerdeki yeterlilik belgesi alınmasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
İzmir Ticaret Odasındaki toplantıda konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olmasını destelediklerini belirterek, iş dünyasının en önemli sorunlarından birisinin kalifiye eleman bulmak olduğunu söyledi.
Bilinçsiz çalışanlarla ölümlü kazaların çok sık yaşandığına dikkati çeken Demirtaş, İzmir Ticaret Odası olarak yetkilendirme çalışmalarına başladıklarını ve ilk etapta iş kazalarının çokça yaşandığı inşaat sektöründe belge vermeye başlayacaklarını kaydetti.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya ise tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik kurumuna çok ciddi sorumluluklar verildiğini belirterek, kurumun ülkenin her yerinde sınav ve belgelendirme yapabilecek kapasiteye ulaştığı bilgisini paylaştı.
Ordukaya, Avrupa yeterlilikler çerçevesiyle referanslama çalışmalarının sürdüğünü belirterek, bu referanslama çalışmasından sonra Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ve Afrika ülkeleriyle birlikte Türkiye'deki mesleki yeterliliklerinin karşılıklı tanınması işlemlerini gerçekleştireceklerini ifade etti.
Mesleki Yeterlilik Kurumundan uzman yardımcısı Mustafa Özgen de, lisans eğitimi gerekmeyen tüm mesleklerde belge alma zorunluluğu olduğunu belirtti.
Mesleki Yeterlilik Kanunu kapsamı dışında bırakılmış mesleklerin ebelik, eczacılık, hemşirelik, tabiplik, mühendislik, mimarlık, diş hekimliği ve veterinerlik olduğuna işaret eden Özgen, geçen yıl bakanlık tarafından 40 mesleğin daha belge zorunluluğu kapsamına alındığını kaydetti.
Belge zorunluluğuna ilişkin denetimlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı iş müfettişlerinin yürüttüğü bilgisini veren Özden, şunları söyledi:
'Elektrik, elektronik ve metal sektörlerinde yer alan 8 meslek daha mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu kapsamına dahil edildi. Bu 8 mesleğin belge zorunluluğu başlaması cezai işlemlerin başlama tarihi 25 Mart 2017. Bu tarihe kadar belgesiz kişiler belge almakla yükümlü. Belgesiz çalışan her kişi için işverene 500 lira idari para cezası uygulanacak.'
İşçi Güvenliği Toplantısı
Tehlikeli ve çok tehlikeli alanlarda çalışıp meslek belgesi bulunmayan her çalışan için 500 lira ceza uygulanacak.