Ise Girmek Için Saglik Raporu Almaya Gitti, Kanser Oldugunu Ögrendi

Ise Girmek Için Saglik Raporu Almaya Gitti, Kanser Oldugunu Ögrendi

Halit Ergin, 18 yasindayken ise girmek için saglik raporu almaya gittigi hastanede kanser oldugunu ögrendi. 4 yil boyunca tedavi gören hasta, kiz kardesinden yapilan ilik nakli sonrasinda hayata tutundu.



Bundan 4 yil önce ise girmek için istenen rutin saglik raporunu almak için hastaneye giden 23 yasindaki üniversite ögrencisi Halit Ergin, kemik iligi kanseri oldugunu ögrendi. 4 yil ilaç tedavisi gören Ergin, sonrasinda kiz kardesinden yapilan ilik nakli sonrasi hayata tutundu. Küçük yaslardan itibaren babasinin yaninda oto sanayi, akaryakit istasyonu gibi kimyasal maddelerin yogun kullanildigi islerde çalisan Ergin’in yogun kanserojen maddelere maruz kaldigi için kansere yakalandigi ögrenildi. Genellikle 70’li yaslarda görülen, kemik iligi yetmezligi sonucu olusan miyelofibrozis hastaligina yakalandigi ögrenilen genç hastanin sagligina kavusmasi, rutin kontroller sonrasi erken teshis ile mümkün oldu.

Kemik iligi kanseri ile ilgili bilgi veren ISÜ Medical Park Gaziosmanpasa Hastanesi Iç Hastaliklari ve Hematoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Köroglu, rutin kontrollerin ve erken teshisin önemine dikkat çekti.

Doç. Dr. Mustafa Köroglu, ’’Kemik iligi hastaliklari lösemi, lenfoma, miyelofibroz gibi çesitli sekillerde ortaya çikabiliyor. Bizim hastamizda da miyelofibroz adi verdigimiz kemik iligi yetmezligi ile ortaya çikan bir hastalik söz konusuydu. Bu duruma sebep olan çesitli faktörler hastamizda mevcuttu. Hastamiz çocuk yaslardan itibaren uzun süre sanayide kanserojen maddelere maruz kalmisti ve bunun sonucunda bu hastalik ortaya çikmisti. Bu durum tesadüfü olarak tarama testlerinde belirlendi. Hastamiza ilk etapta ilaç tedavisi uygulandi. Hastalik ilerleyince kemik iligi nakli yapildi. Basarili bir nakil gerçeklestirildi.

Hastamizin günlük hayatina dönmesi bizi sevindiriyor’’ dedi.



’’Hastalik geç fark edilseydi lösemiye dönüsebilirdi’’

Kemik iligi yetmezliginin belirtilerine deginen Doç. Dr. Köroglu, ’’Kemik iligi yetmezliginin vücutta morluk, dalak büyümesi, dis etlerinde kanamalar gibi belirtileri oluyor. Hastamizda herhangi bir belirti yoktu. Tesadüf olarak ögrenildi. Bu durumda rutin kontrollerin de ne kadar önemli oldugunu ögrenmis olduk. Hastamiz hastaligini ögrendiginde erken evredeydi, bu sebeple birkaç yil ilaç tedavisi uygulandi. Ardindan da kemik iligi nakli yaptik. Daha geç fark edilseydi kemik iligi yetmezligi nedeniyle beyin kanamasi, iç kanama, ölümcül seyrederek ciddi enfeksiyon gibi komplikasyonlar ile ortaya çikabilirdi veya lösemiye dönüsebilirdi. Erken teshisin önemi bir kez daha ortaya çikti’’ dedi.



’’Hastanin büyük kardesinde uyumlu kök hücreyi bulduk’’

Yapilan kemik iligi nakliyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Köroglu, ’’Kemik iligi vericisi olarak önce kardeslere tarama testi uyguladik. Hastamizin da iki kardesi vardi, büyük kardesinde uyumlu kök hücreyi bulduk. Hastamiza kardesinden kemik iligi nakli yaptik. Kardesiyle uyusmasaydi, TÜRKÖK Kemik Iligi Bankasi’ndan kemik iligi aramamiz gerekecekti. Böyle bir durumda hastalik da ilerleyebilirdi. Buna ihtiyaç kalmadan hastamiz sagligina kavustu’’ diye konustu.

Hastaligi erken teshis edilen ve kemik iligi nakli sonrasi iyilesen Halit Ergin ise, ’’Kemik iligi yetmezligi hastaligimi is yerinin istedigi saglik raporunu aldigimda ögrendim. Kan tahlilimde beyaz kan hücremin yüksek oldugu anlasildi. Çocuklugumdan beri sanayide çalistim. Burada boya, asbest gibi maddelere maruz kaldigim için hastaligin ortaya çiktigi söylendi. Hastaneye basvurdugumda 2 sene ilaç tedavisi gördüm. Hastalik ilerlediginde ise kemik iligi nakli oldum. Kemik iligi kiz kardesimden yapildi. Tesadüfi olarak erken evrede ögrendim, hastaligimin ilerlemesi erken fark edildi’’ seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile