Bakanlar Kurulunun yeni kararı, resmi gazetede yayımlandı.
İşgaliye ücretlerinin belirlenme yetkisinin belediyelerden alınıp Bakanlar kuruluna verilmesi, Çanakkale’de işgaliye ücretlerinin astronomik şekilde artmasına neden olmuştu. Bakanlar Kurulu, işgaliye harçlarının belirlenme esasını, ‘Nüfusu 100 bin 1’den fazla olan kentler’ başlığı altında toplayınca, Çanakkale’de 0.50 kuruş olan işgaliye vergisi 2,5 TL’ye yükselmişti. Yapılan itirazlar üzerine, kanunda yeni bir düzenleme yapıldı. Maliye Bakanlığı, işgaliye ve eğlence vergisi oranlarını belirlerken nüfus kriteri yerine belediye kriterini seçti. Düzenleme, ‘Büyükşehir belediyeleri, yeni büyükşehir olan belediyeler ve diğer belediyeler’ olmak üzere kategorilere ayrıldı. Buna göre, Çanakkale’de işgaliye ve eğlence vergisi oranları, yeniden eski haline dönmüş oldu.
Yeni düzenleme ile daha önce oyun salonlarında ‘ilk makineden 5 TL sonraki her makineden 3 TL’ eğlence vergisi uygulaması da yeni kanunda yeniden düzenlendi.
Karar, esnafları sevindirse de, sosyo-ekonomik kriter getirilmemesi, mahalle arasında işletmesi olan esnafları üzecek. İşgaliye ve eğlence vergileri belediye meclisinde belirlenirken, kent içerisindeki sosyo-ekonomik yapı göz önünde bulunduruluyor, deniz kenarı gibi manzaralı yerlerdeki işletmelerle mahalle aralarında kalan işletmelerin ödeyeceği vergi birbirinden ayrılıyordu. Yeni düzenleme bu ayrımı ortadan kaldırdı. Alınan karar sonrası, deniz kenarındaki işletmelerle mahalle arasında kalan işletmeler, aynı oranda işgaliye ödeyecek. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan bazı maktu vergi ve harç tarifelerinin belediye grupları itibarıyla tespitine ilişkin Karar, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İşgaliye Ücretlerine Düzenleme
Çanakkale’de, Bakanlar Kurulu düzenlemesiyle yaklaşık yüzde 500 oranında artan işgaliye ve eğlence vergisi harçları, yapılan yeni düzenlemeyle normale döndü.