Dünya İshal Haftası etkinliklerinin yapıldığı şu günlerde uzmanlar, yaz aylarında besinlerin daha hızlı bir şekilde bozulduğuna ve artan sıvı ihtiyacına dikkat çekerek, bunun mikrop kapma riskini artırdığını belirtti. İshal hastalıklarının artabileceği durumlara vurgu yapan Özel Ortadoğu Sağlık Merkezi(OSM)'nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Güneş, ishal hastalığının en önemli faktörünün temizliğe dikkat etmemek olduğunu söyledi. Dr. Güneş, "Hastalığın temel nedeni virüsler, bakteriler ve parazitlerdir. Yaygın olarak görülen ishal nedenleri arasında virüsler ön sırada geliyor. Bakteriler besin zehirlenmeleri ve buna bağlı ishallere neden oluyor. Özellikle ortak yaşam alanlarında ve tuvaletlerde el temizliği ve hijyen kurallarında hassas olmak gerekiyor." dedi.
Açıkta satılan dondurmaların alınmaması için tavsiyede bulunan uzman Dr. Salih Güneş, eridikten sonra dondurulan dondurmaların kullanılmamamıs uyarısını yaptı. Salih Güneş, "Öncelikle açıkta satılan dondurmaları mümkün olduğunca tüketmemekte fayda var. Kapalı olarak satılan dondurmaların da bulunduğu dolapların sürekli çalışır konumda olması gerekiyor. Süt ürünleri sıcak havada kolayca bozulabildiğinden, bir dondurmanın eriyip sonradan dondurulmuş gibi bir görüntüsü varsa kesinlikle tüketmeyin." şeklinde konuştu.
SIVI KAYBINA DİKKAT
Yaz aylarında sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Dr. Salih Güneş, vücuttaki sıvının dengede tutulmasına dikkat çekiyor. Sıvı kaybının çocukların bilincini kaybedecek duruma götürdüğünü dile getiren Dr. Güneş, "Çocuklarda yüzde 10 sıvı kaybı bile sıvı dengesini etkileyerek genel durumunun bozulmasına neden olabiliyor. O yüzden sıvı kaybı çocukları önce halsizleştiriyor sonra hareketsizleştiriyor ve bilinç kaybına kadar gidebilen durumlar olabiliyor. Gerekli girişim yapılmazsa ishal çocuğun hayatını tehdit edebiliyor. Hastaneye geç getirilen çocuklarda sıvı kaybı yerine konmasına karşın kaybedilen elektrolitler nedeniyle bazı bozukluklar kalabiliyor." ifadelerine yer verdi.
İshalin, sıvı dengesinin bozulması sonucu meydana geldiğini belirten Güneş, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Sıvı kaybı fazla olan yani yüzde 10'un üzerine çıkan çocuklarda bu tip uygulamalarla zaman kaybetmeyip damar yolu ile sıvı tedavisine başlamak gerekiyor. Ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta; çocuk halsizleşmeye başlamışsa ve ağızdan sıvı alımı sağlanamıyorsa hızla doktora başvurmalıdır."