Bursa’nın kaplıca merkezi Oylat’ta termal suların yeniden değerlendirilmesi ile bölgedeki tesisleri ısıtmasını sağlayan ’yeşil enerji sistemi’ni uygulayan Biytaş, Bursa Çimento Fabrikası’na da proses soğutma suyu ile tesisin ısıtma ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılayan sistem kurdu. Biytaş Şirketler Grubu Başkanı Suat Gülçimen, bütün dünyada enerjinin daha çok kullanılmaya başladığını ve buna bağlı olarak sürekli artan ihtiyacı karşılamak için enerjinin geri kazanımının daha önemli hale geldiğini söyledi.
Biytaş’ın 30 yılı aşkın süredir ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri ile havuz ve sauna imalat-montajı yaptığını vurgulayan Gülçimen, "Bu süre içinde sektörümüzde yeniliklerin öncüsü olduk. Günümüz dünyasında enerjinin elde edilmesi kadar korunması ve tekrar değerlendirilmesi de önemli. Biytaş olarak bu konuda uzman bir ekip oluşturduk ve uygulamalara başladık" dedi.
Kaplıca merkezi Oylat’ta, havuz ve hamamlarda kullanılan termal suları ısı pompası ile ideal sıcaklığa getiren bir sistem yaptıklarını söyleyen Suat Gülçimen, "Yeşil enerji adını verdiğimiz bu proje ile bölgedeki tesislerin ısınma ihtiyacını karşılıyoruz. Türkiye’de ilk kez uygulanan sistem ile bölgede kömür kullanımı sona erdi. İşletme maliyeti de çok ucuz olan yeşil enerji tesisi sayesinde, hava kirliliği bitti. Şifa kaynağı termal sular, tesislerin ısıtmasında da değerlendirilmiş oldu" dedi.
Suat Gülçimen, Bursa Çimento Fabrikası’nda da benzer bir proje uyguladıklarını söyledi.
Gülçimen, mevcut sitemde tesisin üretim sırasında ısınan prosesinin araçlardaki radyatörün motoru soğutma mantığı ile su kullanılarak soğutulduğunu belirterek, Biytaş teknik ekibinin soğutma için kullanılan bu suyu değerlendiren bir sistem planladığını anlattı. Gülçimen, "65 derece civarındaki soğutma suyunu ısı pompaları ile ideal sıcaklığa getiriyoruz. Bu sayede sıcak su ve ısınma için ilave enerjiye ihtiyaç kalmıyor" diye konuştu.
Emisyon düşüyor
Suat Gülçimen, uygulamaya başladıkları ısı geri dönüşüm sistemleri ile doğaya salınan karbon emisyonunun yüzde 90’a kadar azaldığını ve yüzde 80’e varan oranda da yakıt giderinin düştüğünü anlattı. Uyguladıkları projelerin yatırım maliyetlerinin de oldukça uygun olduğuna vurgu yapan Gülçimen, "Proje ortalama 2 yolda kendini amorti ediyor. 2 yıl sonunda yakıt giderleri yüzde 80 kadar azalmış oluyor. Bunun yanı sıra boşa enerji harcanmadığı için ülkemizin ekonomisine katkı sağlanıyor ve doğaya mümkün olan en az zara verilmiş oluyor" dedi.
Isı Geri Kazanım Sistemleri Yüzde 80 Tasarruf Ettiriyor
Biytaş Şirketler Grubu, yenilenebilir enerji uygulamaları ile yakıt masraflarını düşürürken, çevrenin korunmasına da katkıda bulunuyor.