Mustafa Uysal, pay ölçer cihazı kullanılan ve ısı yalıtımı yapılan binalarda büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlandığını söyledi.
"Son yıllarda ısıtma için kullandığımız doğalgaz fiyatları artınca doğal olarak enerji faturalarımız da kabardı" diyen Uysal, "5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER) çerçevesinde 5 yıllık geçiş süresi 3 Mayıs 2012’de doldu. 2000 metrekarenin üzerinde tüketim alanı olan binaların merkezi ısıtma ile ısıtılması ve binalarda 'ısı paylaşım' mecburiyeti getirildi.
Bu kanun ile evlerde ısının dağılımını ölçmek mecburi hale getirildi, yani daha önce metrekare veya su sayaçları ile yapılan ısı tüketimi paylaşımı artık pay ölçer sayaçlar ile yapılacak" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye'de merkezi sistemle ısınan 2 milyona yakın bina olduğunu açıkladığını, 5 yılda binaların yüzde 5'inin bu sisteme geçtiğini bildiren Uysal, "Bakanlık 3 Mayıstan sonra uygulama yapmayan binaların yönetimleri hakkında suç duyurusunda bulunulabileceğini hatırlattı. Geçen yıl yürürlüğe giren ısı pay ölçerleri takanlar bu sene kazandı. Bursa’daki Bilim Sitesi, geçen yıl taktığı ısı pay ölçer cihazıyla ısı tüketimlerini yüzde 55 oranında azalttı. Türkiye’de çok önemli ısı kayıpları yaşanıyor. Pay ölçer kullanan binalarda yüzde 40’a varan tasarruf elde edilebiliriz. Doğalgaz ile ısınan konutlarda, doğalgaz tüketimi sırasında ciddi israflar yaşanmaktadır. Serinlemek için kaloriferlerin kısılması yerine cam açılması, gereksiz yanan peteklerin kısılmaması ve izolasyona önem verilmemesi sonucunda yüzde 60’ların üzerinde kayıplar ile karşı karşıyayız. Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları ve oda sıcaklığını ayarladığınız seviyede sabit tutan özel radyatör vanaları takılıyor. Bu ekipman sayesinde gider paylaşım şirketi dairelerin ısı tüketimini daireye girmeden ölçerken, daire sakinleri de dairelerinin ısı seviyesini tercih ettikleri seviyede sabit tutabiliyor. Pay ölçüm sistemine geçilmesi ile birlikte her dairenin ısı tüketimi hassas bir şekilde ölçümlenmekte ve kaloriferlerini bilinçli kullanan, ısı israfını önleyici tedbirler alan kullanıcılar ciddi tasarruflar sağlayabilmektedir. Isı pay ölçüm yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte merkezi sistemle ısınan binalarda mevcut ısı paylaşım yöntemleri (arsa payına, petek veya kişi sayısına göre paylaşım) kanunsuz sayılacak. Bu durum uygulamaya geçmeyen yöneticileri kanuna muhalefetten suçlu duruma düşürürken, yasanın yürürlüğe girmesini takip eden ilk ısıtma döneminde (Kasım 2012) uygulamaya geçmeyen binalarda, ısı parası ödemek istemeyen daire sakinlerine, ısı parasının kanuna aykırı bölüştürüldüğünü öne sürüp, paylaşım kanuna uygun yapılana kadar ısı parası ödememe hakkı veriyor. Apartman sakinleri kanuna aykırı aidat parası toplanıyor şeklinde suç duyurusunda bulunursa, yöneticiye bin 600 lira ceza kesilebilecek” diye konuştu.
İyi takip yapılmadığına dikkat çeken Dr. Mustafa Uysal, “Caydırıcılık sadece cezada aranmamalı, yüksek yakıt maliyetleri de bir unsur olmalıdır. Şimdi tüketicinin önümüzdeki yıl yüzde 40 daha az enerji sarf etmesi imkânı bulunmaktadır” dedi.
İsı Pay Ölçer Kullandılar Kazandılar
ENVER Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh.