Melikgazi İlçe Müftülüğünde çalışan din görevlisi İdris Yetim (46 ), işitme engellilere dini eğitim verebilmek için 3 yıl önce açılan işaret dili kursunu tamamladıktan sonra bu dili kullanarak ders vermeye başladı.
İşitme engelli öğrencilerin eğitim gördüğü Kocasinan Özel Eğitim Meslek Lisesi'nde Kuran'ı Kerim, din kültürü ve ahlak bilgisi ile temel din bilgisi derslerini işaret diliyle veren Yetim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, imam olarak görev yaptığı camide işitme engelli iki çocukla tanıştıktan sonra işaret dilini öğrenmeye karar verdiğini belirtti.
Bunun için 120 saatlik kursu tamamladığını ve işaret dilini öğrendiğini ifade eden Yetim, "Bir gün benim görevli olduğum camiye iki küçük çocuk geldi. Çocuklar bir şeyler anlatıyor, soruyor ama ben anlamıyordum. Dolayısıyla kendimde bu konunun eksik olduğunu anladım. Bu eksikliği nasıl tamamlayacağımı düşünürken Melikgazi Müftülüğü tarafından işaret dili eğitimi verileceğini duydum ve kursa katıldım. Çünkü o gün çocuklara bir cevap verememenin ezikliğini yaşadım" dedi.
Kuran kursunda görevli bir kadın din görevlisinden 120 saatlik eğitim aldığını, daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açtığı kursa katılarak kendisini işaret dili alanında daha da geliştirdiğini anlatan Yetim, bundan sonraki süreçte Kayseri'de camilerde cuma hutbelerini işaret diline çevirmeye başladığını ve işitme engelliler okulunda derslere girmeye başladığını ifade etti.
Bu süreçte işitme engellilerin Kuran ve din eğitimine ihtiyaçları olduğunu gözlemlediğini dile getiren Yetim, şunları söyledi:
"Okulda ilk derse girdiğimde şuna şahit oldum. Bu çocukların hem Kur'an-ı Kerim eğitimine hem temel din eğitimine ihtiyaçları olduğunu gördüm. Bu ihtiyaçları da bizim gibi din görevlilerinin vermesi son derece isabetli bir karar oldu. Şimdi derslere giriyorum çocuklarla da gayet güzel anlaşıyoruz. Anlattığım dersleri muazzam bir şekilde anlıyorlar. Bu şeklide çocuklarımızı toplumdan soyutlamak değil topluma kazandırmak bizim amacımız. Vermiş olduğumuz derslere o kadar yoğun ilgi var ki hangi öğrenciye hangi harfi sorsam kesinlikle bileceklerinden adım gibi eminim. Çocuklar ciddi manada hem başarılı hem de gayretliler. Yıl sonunda çocukların tamamı Kur'an-ı Kerim'i işaret diliyle öğrenecekler."
- "Çocuklarımızın dilini biz bile bilmiyoruz"
Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeye başlayan öğrencilerin çok mutlu olduğunu bunu derslerde kendisine hissettirdiklerini, aynı zamanda velilerden de olumlu dönüşler aldıklarını vurgulayan Yetim, şöyle devam etti:
"Velilerden sürekli tebrik telefonları alıyorum. 'Çocuklarımız sizin okulda anlattığınız derslerden o kadar memnunlar ki Allah razı olsun' diyorlar. Hatta 'çocuklarımızın dilini biz bile bilmiyoruz' diyen veliler dahi var. 'Sadece kendimize göre bir şeyle anlaşıyoruz. İşaret dili bizde yok' diyen veliler var. Bu geri dönüşler bizi son derece mutlu ediyor. Ben bu süreçte 'engel' diye birşeyin olmadığını anladım. Çocuklar da derslerde gösterdikleri başarıyla bunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Bu yaşadıklarım beni daha da teşvik etti. Hedefimiz beşeri ilişkileri, kadın erkek ilişkilerini veya helal ya da haram noktalar nelerdir bunların tamamını ele alarak çocuklarımızı İslam kültürüne yönelik yetiştirmektir."
Kocasinan Özel Eğitim Meslek Lisesi Müdürü İsmet Oral da okullarında 27 eğitim personeliyle 150 işitme engelli öğrenciye eğitim verdiklerini kaydetti.
Öğrencilerinin bu yıl işaret diliyle din eğitimi almaya başladıklarını bildiren Oral, "Bu süreçte hırçın olan çocukların daha mütevazi daha olgun hale geldiğini ve çoğu problemlerinin halledildiğini gördük" diye konuştu.
9. sınıf öğrencisi Rabia Daloğlu Mukkades Dağlı ve Erdoğan Sarıkaya ise Kur'an-ı Kerim öğrenmenin mutluluğunu ve huzurunu yaşadıklarını ifade etti.
İşitme Engellilere Kuran Öğretmek İçin İşaret Dili Öğrendi
Kayseri'de, işitme engellilere Kuran ve din eğitimi verebilmek için işaret dilini öğrenen 23 yıllık din görevlisi, öğrencilerine işaret diliyle Kuran öğretiyor.