Iskeçe Türk Birliginin Resmi Statüsünün Iadesi Talebi Yunan Mahkemesince Tekrar Reddedildi

Bati Trakya’da, Iskeçe Türk Birliginin (ITB), "Yunan mahkemelerinin Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM) kararlarina adaptasyonu"na yönelik yasal düzenlemeden sonra resmi statüsünün iadesi için açtigi dava, Yunanistan Yüksek Mahkemesince (Arios Pagos) reddedildi.

ITB’den yapilan yazili açiklamada, Yunanistan Yargitayinin, ITB ile ilgili AIHM kararinin uygulanmasi dogrultusunda Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin yillardir yaptigi ve son dönemde de yogunlastirdigi çagri ve uyarilari dikkate almadigi belirtilerek, "Yunanistan Yüksek Mahkemesinin Iskeçe Türk Birliginin talebini ikinci kez reddetmesi karsisinda derin hayal kirikligimizi ifade etmek isteriz." denildi.

Mahkemenin kararinin, Yunanistan’in "Bati Trakya’da Türk yoktur" politikasinin bir yansimasi oldugu kaydedilen açiklamada, "Bu uygulamalardan vazgeçilmemesi son derece düsündürücü ve endise vericidir. 2008 yilinda Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin, Iskeçe Türk Birligi lehinde verdigi kararin uygulanmasini bekledigimiz 13 yillik sürecin daha da uzayacak olmasi vatandasi oldugumuz Yunanistan adina hiç süphesiz utanç verici bir durumdur.” ifadelerine yer verildi.

ITB Baskani Ozan Ahmetoglu AA muhabirine yaptigi açiklamada, Yunanistan’in, AIHM’de dava kazanan ITB ile ilgili Avrupa Konseyi ve uluslararasi insan haklari örgütlerince yapilan uyari ve çagrilari görmezden geldigini belirterek, "Bu son derece yadirgadigimiz, kabul edilemez bir durum.” dedi.

Bati Trakya Türk azinliginin ilk sivil toplum kurulusu olan ITB’nin 38 yildir sürdürdügü hukuk ve demokrasi mücadelesinde üçüncü kez Yunanistan iç hukukunu tükettigini hatirlatan Ahmetoglu, “Iskeçe Türk Birligi olarak yillarca sürdürdügümüz hak arama mücadelesini bu süreçten sonra da kararlilikla devam ettirecegimizi tüm kamuoyuna duyururuz. Arios Pagos Mahkemesinin gerekçeli karari açiklandiktan sonra, gerekli degerlendirmeleri yapip bundan sonraki mücadelede izlenecek yolu belirleyecegimizi vurgulamak istiyorum. Ülkemiz ve dünya kamuoyuna açikça belirtmek isterim ki, Iskeçe Türk Birligi olarak hak arama mücadelemizi adalet tecelli edene kadar sürdürecegiz.” diye konustu.

Bati Trakya’da, isminde "Türk" kelimesi oldugu gerekçesiyle 1983'te mahkeme karariyla kapatilan ITB, iç hukuk yollarinin sonuçsuz kalmasiyla 2005'te konuyu AIHM’e tasimisti. 2008'de karara baglanan davada, AIHM, Türk azinliga ait derneklerin kapatilmasiyla “Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi'nin örgütlenme hakkiyla ilgili 11. maddesinin ihlal edildigi” görüsüne vararak Yunanistan'i mahkum etmisti. ITB,’nin AIHM kararina dayanarak, resmi statüsünün iadesi için açtigi dava Yunan mahkemelerince reddedilmisti.

Öte yandan Yunan mahkemelerinin, AIHM kararlarina adaptasyonuna yönelik yasal düzenleme, muhalefet partilerinin itirazi üzerine “Milli güvenlik söz konusu oldugunda, karar uygulanmayabilir.” ifadesi eklenerek 2017'de Yunan Parlamentosunda onaylanmisti.

Yunanistan, Bati Trakya'daki Türk azinlik tarafindan kurulan bazi dernekleri, Türklerin etnik azinlik oldugu görüsünü savunmak amaciyla kuruldugu iddiasiyla faaliyetlerine izin vermemis ve kapatmisti. AIHM ise Yunanistan'in Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi'nin (AIHS) toplanma ve örgütlenme özgürlügüne iliskin 11. maddesini ihlal ettigine hükmetmisti. Mahkeme, derneklerin amaçlarinin ülkede etnik azinlik oldugu görüsünü savunmak olsa bile bunun demokratik toplum için tehdit olarak degerlendirilemeyecegi kanaatine varmisti.

AIHM, Iskeçe Türk Birligi davasinda 2008'de, Hasan Bekir Usta ve arkadaslarinin açtigi dernekle ilgili davada da 2007'de Yunanistan'i mahkum etmisti. Davacilarin o dönemden bu yana AIHM kararlarinin uygulanmasina yönelik yaptigi iç hukuk basvurulari ise sonuçsuz kaliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile