İSKİ Genel Müdürü Turan Açıklaması

'TuzlaAkfırat Atıksu Tüneli inşaatı ağustos ayında sona erecek ve hizmete alınacaktır'.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Fatih Turan, 9 bin 200metre uzunluğundaki Tuzla-Akfırat Atıksu Tüneli’ninağustosayında hizmete alınacağını bildirdi.

Tuzla Akfırat Atıksu Tüneli'nde köstebek makinesinin (TBM) yeryüzüne çıkış töreninde konuşan Turan,1994 yılından bu yana İSKİ'nin yaptığıçalışmaları anlattı.

Geçmişte İstanbul'daki susuzluk sorununu hatırlatan Turan, CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemdenitibaren başlayan yatırım hamlesinin hız kesmeden devam ettiğini vurguladı.

Fatih Turan, şunları kaydetti:

'Bugün 9 bin 200 metre uzunluğundaki tünelin kazısını yapanTBM'nin çıkış töreninde bir araya geldik. Omurga hattımız olacak 2 metre 20 santimetre çapındaki bu tünelimizin sağlısollu havza içerisindeki yerleşim bölgelerindeki kanalizasyon şebekesinintamamlanmasından sonra, buradaki yapılaşma ve imar planlarının önünün açılmasısonrasında, daha güzide ve yaşanabilir bir Akfırat ve Orhanlı bölgesine katkısağlamış olacağız. Tünel inşaatı da 2017 yılı ağustos ayında sona erecek ve hizmete alınacaktır.'

İSKİ'nin asli görevlerinden birinin atık su bertarafı olduğuna değinen Turan, 2004 yılından sonra İstanbul Büyükşehir BelediyeBaşkanı Kadir Topbaş'ın önderliğinde, atık su arıtma ve özellikle biyolojikatık su arıtma tesisleriyle ilgili yatırım hamlelerinin hızla devam ettiğiniaktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 26 Kasım’da İstanbul’da Selimpaşa, Silivri ve Büyükçekmece'de ileri biyolojik atık su tesislerinin hizmetealındığı anımsatan Turan, 'İleri biyolojik atık su arıtma tesisleri hizmetealındıktan sonra İstanbul’da ileri biyolojik düzeyde, atık suyun arıtılma oranıyüzde 99’lara gelmiş durumdadır. Bu yıl içinde de Yenikapı, Balat veTuzla’daki arıtmayı ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştüreceğiz.' dedi.

İSKİ'nin atık sutüneli inşaatlarında genellikle TBM ile makineli kazı yöntemini kullandığını belirten Turan, bu yöntemle yer altında çalışma sürerken yer üstündetrafik ve yaşamın aynı şekilde seyrine devam ettiğini, böylece yüzeyde kazı yapılmadan büyük çaplarda, uzunmetrajlı tünellerin inşa edilebildiğini aktardı.

Turan, 1994 yılında yaklaşık 42 kilometre olanatık su tünel uzunluğunun bugün 202 kilometreye çıktığını, 2004 yılından itibarenTuzla'da İSKİ olarak 194 bin 861 metre içme suyu şebekesi, 48 bin 160 metreisale hattı, 3 içme suyu terfi merkezi, 3 içme suyu deposu, 112 bin 400 metre atık su şebekesi ve kolektörü, 5 bin 485 metre atık su tüneli, 5 bin 332 metre dere ıslahı yatırımı gerçekleştirdiklerini belirterek, buyatırımların toplam tutarının 234 milyon 520 bin 582 lira olduğunu dile getirdi.

Fatih Turan daha sonra TBM ile telsizle bağlantıkurdu ve makinenin yeryüzüne çıkma görüntüleri izlendi.

60 bin metreküpatık su taşıma kapasitesine sahip olan tünel 90 bin kişiye hizmet verecek. Yüzde 85'lik kısmı bitirilen ve yaklaşık 55 milyon liraya mal olacak tünelin ağustos ayında tamamlanması planlanıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile