İskilip’te Hedef 20 Bin Turist

İskilip’te Hedef 20 Bin Turist

Çorum'da ahşap evler, asırlık çeşmeler ve tarihi konakları ve Kral mezarlarını barındıran İskilip ilçesi tarih ve kültür merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

İskilip Kaymakamı Mehmet Yılmaz ve Belediye Başkanı Numan Sezer öncülüğünde son yıllarda turizm alanında atılan yeni adımlarla gelişen turizm altyapısı, doğal ve tarihi güzellikleri, yöresel tatları ve geçmişin geleceğe sunulmasında kabuklarını kırmaya başladı.

İskilip geçtiğimiz yıllarda hizmete açılan Bedri Rahmi Eyüpoğlu Sürekli Sergi Salonu, Çatalkara Kültür ve Sanat Evi ile Kültür Merkezi, Yazmalı Konak, restorasyonu tamamlanan ve hazırlanma aşamasında olan Etnografya Müzesi, İskilip Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesi, tarihi arastalarda tamamlanan ve devam eden restorasyon çalışmaları, tarihi Evlik Köyü’nün inanç turizmine kazandırılması, şu an çalışma aşamasında dünyada ve Türkiye’de bir ilk olan “Kapı Müzesi” projesi ile turizm alanında merkez olmayı başaran İskilip bu yıl 20 Bin turisti ağırlamayı hedefliyor.

Geçmişte Etiler, Galatlar, Paflagonyalılar, Roma ve Bizanslılara ev sahipliği yapan İskilip, Türklerin bölgeye hakim olmaları üzerine eski ve yeni kültürleri gerek yapılarda gerekse halkın örf anane ve yaşantılarında günümüze kadar taşımış durumda. İlçedeki önemli tarihi mekanların başında gelen İskilip Kalesi, kaya mezarları höyüklerde ise yapılan incelemelerdeki izler eski Roma ve Bizans hayatını yansıtıyor.

Belediye Başkanı Numan Sezer ise, İskilip'in dokusunun bir çok sayıdaki yerleşim yerinden iyi olduğunu belirterek, "İskilip'teki restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. İskilip’te boya ve kireçten, beyazla bildiğimiz verniğin karışmış bir restorasyon yerine daha doğalı, bozulmamışı, sokağıyla, eviyle, ahşabıyla görebiliriz. Bunun için de biz elimizden geldiğince insanımızın da restorasyona destek vermesi için öncülük yapıyoruz. Bu arada satın aldığımız evler var. Eski evlerden satın alarak restore ediyoruz. Turistlerin bu bölgeye gelebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Eskiden turizm konusunda algı şuydu. Turist Çorum'a geliyor. Sonra Alacahöyük'e, Hattuşa'ya gelip oradan ayrılıyordu. Son zamanlarda turist kafileleri İskilip'e uğrayıp Çorum'a geçiyor. Şehir içerisinde turistlerin ilgisini çekebilecek yapıların restorasyonuna önem veriyoruz” dedi.

Başkan Sezer konu hakkında yaptığı açıklama da 2009 yılından bu yana yapılan restorasyon uygulamalarının, tarihi ve geleneksel yapıyı koruma altına almalarının ve bazı önemli projelerin turist sayısındaki artışta önemli etkenler olduğunun altını çizerek geçtiğimiz yıl turist sayısının İskilip’te ilk olarak 10 bin rakamını aştığını, bu yılki hedeflerini 15 ile 20 bin olarak belirlediklerini ifade etti.

Başkan Sezer “Kapı Müzesi” projesinde sona gelindiğini, tarihi İskilip Kalesi’nin restorasyonuna başlamak için gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlandığını da sözlerine ekledi.

İskilip Kaymakamı Mehmet Yılmaz, Çorum'un en önemli turizm varlığı olan Hititlerin merkezlerinin yanı sıra tarihi ve kültürel varlıklarıyla İskilip'in de en kısa sürede adından söz ettireceğini söyledi.

Çorum'a gelen turistlerin artık ilçeye de uğradığını dile getiren Yılmaz, Kaymakamlık ve belediye olarak turizm, kültür ve sanat faaliyetlerine ağırlık verdiklerini ilçede restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getirdi.

Yılmaz, "Bizim hedefimiz Çorum'da gezilebilecek yerlerin artırılmasını sağlamak. Çorum'a Hititlerin merkezlerini gezip görmek isteyen turistler Osmancık, İskilip ve Kargı ilçelerine de gelip buraları görmeli. Buraya gelen turist belirli yerleri değil, tüm ilçeleri gezip görmeli. Çorum'u bir bütün olarak düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

İskilip'in turizmde ayağa kalkmasının Çorum'a da büyük katkılar sağlayacağını dile getiren Yılmaz, konuşmasında şunları kaydetti: "İnsanlar sadece dolma yemek için Türkiye'nin her yerinden, hatta yurtdışından İskilip'e geliyorlar. Fotoğraf çekmek için tur düzenleyenler var. İskilip'te çok fazla turistik öğe var. Kalaycılar, semerciler, tarihi evler, sokaklar. Doğa da güzel İskilip'te. Turizm İskilip'in vizyonuna son yıllarda girdi. Turizm alanında yeni olabiliriz ama iddialıyız. Daha yeniyiz bu işte. Son yıllarda çok mesafe kat ettik. Amacımız Çorum'da gezilebilecek yerleri arttırmak. Önceleri İskilip'e gelenler sadece Halk Eğitim merkezi'ni gezip gidiyordu. Arastaları gezen yoktu. Dolma yemeye gelen yoktu. Şimdi insanlar Bedri rahmi Sürekli Sergi Salonu'nu geziyor. Sokakları fark ettiler, arastaları geziyorlar. Yazmalı Konağı geziyorlar. İskilip'e gelen insanlar nereyi gezeyim dediğinde sorun yaşamıyor. Artık ilçenin tamamını gezme imkanı buluyor. Bunu sağladık. İskilip Dolması da artık her saat bulunabiliyor. Eskiden dolma yemek için bir düğün bulmak gerekirdi ancak artık her an bulunabiliyor. İskilip Dolması eskiden ücretsiz yeniyordu. Biz bunu artık parayla her an yenebilen bir ticari ürün haline getirdik" ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile