İskoçya, Alkolle Mücadelede Norveç’i Örnek Alacak

Başı alkolle dertte olan İskoçya’nın alkolle mücadelede Norveç’i örnek alacağı bildirildi.

Norveç’e oranla yüzde 30 oranında daha fazla içkinin tüketildiği İskoçya’da alkol kaynaklı ölümlerin ise neredeyse Norveç`tekinin iki katı olduğu açıklandı.

Norveç Devlet Televizyonu NRK`nın haberine göre, yaklaşık 65 bin İskoç çocuk, alkolik olan anne ya da babası ile birlikte yaşıyor. Son yıllarda gençler arasında da alkol kullanımının artığı belirtilen haberde, aşırı alkol alan gençlerinin çevrelerine büyük zararlar verdiği de vurgulandı.

NRK’ya konuşan İskoç İşçi Partisi Lideri Iain Gray, ülkesinin hâlihazırdaki en ciddi probleminin aşırı alkol tüketimi olduğunu söyledi. Gray, alkolün insan sağlığına verdiği zararların yanı sıra, evde ve sokakta şiddet eylemlerine de sebep olduğuna dikkat çekti.

Bu sorunu çözmek için Norveç’ten ilham aldıklarını belirten Gray, Norveç’te olduğu gibi, temel fiyat uygulaması ve kolay ulaşılmaması için alkol satılan devlet tekelindeki marketlerin sayısının sınırlandırılması uygulamasını hayata geçirmek istediklerini belirtti. Gray, aşırı tüketime teşvik eden ‘bir tane alana bir tane bedava’ ya da ‘üçü 10 £’ gibi kampanyalara ve marketlerde yapılan reklamlara da çıkardıkları bir yasa ile son verdiklerini ifade etti.

İstatistiklere göre, 16-74 yaşları arasındaki İskoç erkeklerin yüzde 93’u, kadınların ise yüzde 87’si alkol kullanıyor. 12-15 yaşları arasındaki çocukların da neredeyse yüzde 25’i alkollü içki tüketiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile