Bilimler tarihi alaninda yaptigi çalismalarla dünyanin en önemli otoritelerinden kabul edilen Prof. Dr. Fuat Sezgin, vefatinin 3. yilinda Gülhane Parki'ndaki mezari basinda dualarla anildi.
Anma töreni, Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürlügü, Üsküdar Belediyesi ile Prof. Dr. Fuat Sezgin Islam Bilim Tarihi Arastirmalari Vakfi (IBTAV) tarafindan düzenlendi.
IBTAV Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Baskani Mecit Çetinkaya ile Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdogan, TRT Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Eren, Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz, Istanbul Il Milli Egitim Müdürü Levent Yazici ile Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen'in de katildigi törende Kur’an-i Kerim okundu, dualar edildi.
Anmanin ardindan, Gülhane Parki'nda bulunan Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi'nde "Genç Bilim Insanlari Makale Yarismasi Ödül Töreni" de yapildi.
Üsküdar Belediyesi tarafindan düzenlenen yarismada, dereceye giren ögrencilere ödülleri verildi.
IBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdogan, buradaki konusmasinda, Sezgin'in erken yas gruplarinda dogru taninmasini arzu ettigini söyledi.
Bilim tarihinin "sadece ilgilisine hitap eden butik bir alanmis" gibi göründügünü dile getiren Erdogan, "Fuat hocanin kisiligi, ilime olan tutkusu, çalisma disiplini ve ülkesine, milletine, ümmete olan bagliligi herkese örnek olacak nitelikte." dedi.
Erdogan, Prof. Dr. Sezgin'in yasamandan bazi kesitler aktararak, sunlari kaydetti:
"Ülkesine kirgin olmasina ragmen, 1960 Darbesi'nden sonra 147 akademisyen içinde bulunup üniversitelerden herhangi bir sebep olmaksizin atilanlardan olmasina ragmen, ülkesine küskünlügünü sineye çekti. Biz de Cumhurbaskanimizin önderliginde ve onun sahip çikmasi sayesinde onun ülkesiyle olan barisini sagladik. Bu müzeyi, kütüphaneyi gördügü zaman, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesindeki enstitüyü gördügü zaman, orada ilk master ve doktora ögrencilerini gördügü zaman, 'Ülkem beni göndermisti ama ülkem beni yeniden kazandi.' noktasina hocamizi getirdik. O yüzden Frankfurt'taki kitaplarini buraya getirmeye karar verdi. O yüzden 'Ilimler tarihi artik Frankfurt'ta devam edemez ancak Istanbul'da devam edebilir.' dedi."
Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Yilmaz ise Sezgin'in saniyeler, aylar ve yillarin hesabini soran bir adam oldugunu belirtti.
Yilmaz, Sezgin'in temel vasfinin çaliskanligi, azmi ve vazgeçmemesi olduguna deginerek, "Fuat Sezgin tarihte okurken iftiharla, giptayla baktigimiz azmin, gayretin, üretici, insa edici zekanin ve bir ömrün sahibidir. Ihya edici kimligi, bitmez gayreti ve eserleriyle bize ayni zamanda yasamis olmanin hazzini birakan bir isimdir. Insallah gençlerimizin, nesillerimiz onun yolundan yürürler." diye konustu.
TRT Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Baskani Eren de IBTAV'a her geldiginde ontolojik ve varliksal sorgulama içerisine girdigini söyledi.
Sezgin'in hayatini ilime adamis bir insan oldugunu anlatan Eren, "Bir de günlük hayatin telasinda bir seyler yapmaya çalisan bizler variz. Bana böyle bir katkisi oluyor. Ögrencilerin, buraya gelen herkesin, televizyonda yaptigimiz islerin de yine benzer sekilde kendimizi sorgulamaya vesile olduguna inaniyorum." degerlendirmesini yapti.
Törende, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy'un gönderdigi mesaj da okundu.
Islam Bilim Tarihi Arastirmacisi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kabri Basinda Anildi
Vefatinin 3. yilinda Gülhane Parki'nda düzenlenen anma töreninde Kur'ani Kerim okundu, dualar edildi