Islam Isbirligi Gençlik Forumunda, Müslüman Gençlerin Bulunduklari Ülkelerde Etkin Rol Oynadiklari Belirtildi

Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran: 'Afganistan'da toplumun tüm kesimlerini temsil eden kapsayici bir hükümetin kurulmasini da içeren sorunsuz ve barisçil bir güç transferi Afganistan'da istikrarin anahtari olacak' Islam Isbirligi Gençlik Forumu Baskani Taha Ayhan: 'Gençler ülkelerini gelistirmek, iyilestirmek, refah düzeyini yükseltmek için büyük roller üsteleniyorlar. Ülkelerinde, saygi, uyum, haklarin ve çesitliligin korunmasi için öncü rollere odaklanmis durumdalar'

Islam Isbirligi Gençlik Forumu (ICYF) 4. Genel Kurulunda, genç Müslüman liderlerin bulunduklari ülkelerde etkin rol almaya ve içinde olduklari toplumlari dönüstürmeye basladiklari ifade edildi.

Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, Istanbul Grand Cevahir Otel'de düzenlenen Islam Isbirligi Gençlik Forumu (ICYF) 4. Genel Kurulunun açilisinda yaptigi konusmada, ICYF'ye Birlesmis Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafindan danismanlik statüsü verilmesini tebrik ederek, forumun gücünü Islam geleneginin "istisare" ve "sura" mekanizmalarindan aldigini söyledi.

4. Genel Kurulun ümmet içindeki dayanisma ve is birligine katki saglayacagina inandigini vurgulayan Kiran, "IIT'ye aktif üyesiyiz ve Türkiye'deki Gençlik Forumu da dahil olmak üzere 8 IIT kurumuna ev sahipligi yapiyoruz. Ev sahibi ülke olarak, yaklasik 20 yil önceki kurulusundan bu yana Forum'un basarilarina gururla tanik oluyoruz. Yakinda Istanbul'daki yeni tarihi binasina tasinmasinin IIT Gençlik Forumu'nun basarili çalismalarina katki saglayacagina inaniyorum." dedi.

Hayatin her alaninda ülkelerine öncülük eden genç liderlerin giderek arttigini ifade eden Kiran, "Forum, genç Müslüman liderlerin sesinin duyurulmasi için iyi konuma sahip bir platform olarak hizmet ediyor. IIT'nin kurulmasinin nedeni buydu. Filistin davasi, gündemin ana konusu olmaya devam ediyor. Müslüman gençlerin bir arada oldugunu ve Filistinli kardeslerini savunmaya kararli oldugunu görmek teselli edici." seklinde konustu.

Kiran, Türkiye'nin 2016-2019 arasindaki IIT Zirvesi Baskanligi sirasinda 5 öncelige odaklandigini, Filistin davasi ve Kudüs meselesinin ana önceliklerden biri oldugunu animsatti.

- "Afganistan'da acil hususlara odaklanmali"

Üst düzey IIT toplantilarinin Filistin'e ve ümmet için diger öncelikli konulara yönelik uluslararasi farkindaligi artirdigini dile getiren Kiran, söyle devam etti:

"Müslümanlara karsi artan nefret ve yabanci düsmanligi egilimi, bütün dünyadaki Müslüman gençligin duyarli kalmasi gereken alarm verici bir husus. Türkiye, Islamofobi ile mücadeleye yönelik uluslararasi çabalarda öncü rol oynuyor. 15 Mart'in IIT tarafindan 'Uluslararasi Islamofobiyle Mücadele Günü' olarak belirlenmesi bir dönüm noktasiydi."

ICYF'nin gençlerin baris içinde bir arada yasama kültürünü tesvik ettigine ve Islamofobi ile mücadelede önemli rolü olduguna dikkati çekerek, su ifadeleri kullandi:

"Islamofobiye Karsi Küresel Gençlik Eylemi girisimini üstlendigi için ICYF'yi tebrik ediyor ve Türkiye'nin bu amaçla is birligine hazir oldugunu ifade etmek istiyorum. Son olarak Afganistan, IIT ve uluslararasi toplumun gündeminde üst siralarda yer aliyor. Türkiye, Afgan kardeslerimize yardim etmek için elinden geleni yapti ve yapiyor. Geçmiste Türkiye, iki dönem üst üste IIT Kabil Misyonuna liderlik etti."

Afganistan'da acil hususlara odaklanilmasi gerektiginin altini çizen Kiran, sahadaki durumun yatistirilmasi ve tahliyelerin güvenli sekilde saglanmasinin öncelikli oldugunu belirtti.

Kiran, Afganistan'daki statüko degisir degismez Disisleri Bakanliginin Koordinasyon ve Destek Merkezi kurdugunu ve tahliyelere basladigini hatirlatti.

Ortaklardan, uluslararasi kuruluslardan ve uluslararasi basindan çok sayida destek talebi aldiklarini aktaran Kiran, bu taleplere cevap vermeye çalistiklarini aktardi.

Kiran, Azerbaycan, Pakistan ve diger ortaklarla kurduklari is birligiyle Kabil'den 1400'den fazla kisiyi tahliye ettiklerini anlatarak "Afganistan'da toplumun tüm kesimlerini temsil eden kapsayici hükümetin kurulmasini da içeren sorunsuz ve barisçil güç transferi Afganistan'da istikrarin anahtari olacak." seklinde konustu.

Türkiye'nin dünyada hem insani yardim miktarinin Gayri Safi Yurtiçi Hasilaya (GSYIH) orani açisindan hem de en büyük mülteci barindiran ülkesi olmasi açisindan liderligini korudugunu ifade eden Kiran, "Ama bizim çabalarimiz tek basina yeterli olamaz. Uluslararasi toplumun bölgemizde bir insani krizi önlemek için çabalarini acilen hizlandirmasi gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Islam'in özellikle zor zamanlarda ümmetle dayanisma göstermeyi emrettigini dile getiren Kiran, ICYF'yi desteklemeye ve yakin çalismaya devam edeceklerini kaydetti.

- "ICYF, dünya çapinda gençleri birbirine baglamaya devam ediyor"

ICYF Baskani Taha Ayhan, Forumun gençlere kendi toplumlarinin insasinda olumlu roller üstlenmeleri için destek verdigini belirterek, "Gençler ülkelerini gelistirmek, iyilestirmek, refah düzeyini yükseltmek için büyük roller üsteleniyorlar. Ülkelerinde, saygi, uyum, haklarin ve çesitliligin korunmasi için öncü rollere odaklanmis durumdalar." dedi.

Ayhan, Müslüman gençligin dislanma ve ayirimciliga ugrama sorununun ivedilikle çözülmesi gerektiginin altini çizerek, en önemli hedeflerinden birinin Müslüman gençleri ekonomik, sosyal, kültürel ve politik olarak desteklemek oldugunu vurguladi.

Ayhan, sözlerini söyle tamamladi:

"ICYF, dünya çapinda gençleri birbirine baglamaya ve etkilemeye devam ediyor. Mevcut projelere katilmak için basvuran toplam 123 bin 482 gencin yani sira ICYF girisimleri için seçilen ve projelere katilimlariyla sertifika alan toplam 13 bin 508 gence ulasmis durumda. ICYF’ye katkilarindan dolayi Katar, Banglades, Azerbaycan ve Türkiye'ye tesekkür ediyorum. Gençlere hizmet etme vizyonuna dogru ilerlemek için daha fazla yardimlasma gerekiyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile