Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı İslam Kalkınma Bankası Türkiye Ofisi'nin resmi açılışında, törende bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İslam Kalkınma Bankasının özel sektör, ticaret ve kamu sektörünün finansmanı gibi konularda önemli hizmetler veren ve faaliyette bulunduğu ülke sayısı sürekli artan bir kuruluş olduğunu belirten Babacan, bankanın sosyal projelere verdiği katkıyla da gittikçe daha fazla takdir topladığını söyledi.
Babacan, İslami Kalkınma Bankasının gelecek yıl 40| kuruluş yılını kutlayacağını ve bugüne kadar üye ülkelere 90 milyar dolarlık finansman sağladığını anlatarak, bankanın akım olarak yıllık iş hacminin 10 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
-"Bankadan 6 milyar dolar finansman kullandık"
Türkiye'nin de bankadan finansman sağlayan bir ülke olduğunu anımsatan Babacan, "Şu ana kadar 120'nin üzerinde proje finansmanında ve 300'ün üzerinde ticaret finansmanı projesinde toplam 6 milyar dolarlık bir finansman kullanmış durumdayız" dedi.
Söz konusu 6 milyar doların 2 milyar dolarlık bölümünün son 3 yılda kullanıldığını dile getiren Babacan, bu durumun banka ile olan iş birliğinin ivme kazandığının göstergesi olduğunu söyledi.
Türkiye'nin İslam Kalkınma Bankası ile "Tecrübe Değişim Programı" adında yeni bir proje başlattığına değinen Babacan, "İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'nin başarılı olduğu alanların diğer üye ülkelere aktarılabilmesi için aracı görevi görmekte" diye konuştu.
Babacan, İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin kendi aralarındaki ticaretin, toplam ticaretlerinin yüzde 17'sine karşılık geldiğine işaret ederek, teşkilata üye ülkelerin iş birliğinin artırılmasının İslam Kalkınma Bankası başta olmak üzere herkesin sorumluluğunda olduğunu belirtti.
Babacan, İİT'ye üye ülkeler arasında insan, ürün, sermaye ve enerjinin rahatça hareket edebilmesini arzu ettiklerini kaydetti.
-"Faizsiz finans sistemi daha dayanıklı"
Küresel kriz sonrası yeni bir gerçeğin ortaya çıktığını anlatan Babacan, "Özellikle kriz dönemlerinde faizsiz finans sistemi, faizli finans sistemine göre çok daha dayanıklı ve çok daha iyi sonuçlar vermekte" ifadesini kullandı. Babacan, bu tespite Uluslararası Para Fonunun geçen yıl yayımladığı raporunda da açıkça yer verildiğini söyledi.
Babacan, bu açıdan bakıldığında İslam Kalkınma Bankasının pek çok ülkede yaptığı uygulamaların örnek teşkil ettiğini vurguladı.
Çok yakında İslam Kalkınma Bankasının İstanbul'da da bir ofisinin açılacağını bildiren Babacan, Dünya Bankası'nın da Küresel İslami Finansman Ofisini de İstanbul'da açmaya karar verdiğini dile getirdi. Babacan, İstanbul'un, bir bakıma, faizsiz finansmanın Türkiye'nin dışında da yaygınlaşması için çaba gösteren bir şehir olacağını sözlerine ekledi.
Açılışa Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın yanı sıra İslam Kalkınma Bankası Grubu Başkanı Ahmed Muhammed Ali de katıldı.
İslam Kalkınma Bankası Türkiye Ofisi Açılış Töreni
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Kriz dönemlerinde faizsiz finans sistemi, kriz faizli finans sistemlerine göre çok daha dayanıklı ve çok daha iyi sonuçlar vermekte" dedi.