Sosyal Uyum İçin Avrupalı Müslümanlar Girişimi (EMISCO) tarafından Avrupa Parlamentosu'nda (AP), İslamafobi ve aşırılıkla mücadelede Müslümanların yapabileceklerinin ele alındığı toplantı düzenlendi.
'Aşırılığa Karşı Müslüman Toplulukların Yanıtı' başlıklı uluslararası toplantıda, Avrupa'daki Müslümaların karşı karşıya kaldığı sorunlar ve bunların çözüm yollarına odaklanıldı. AP üyesi Afzal Khan'ın yanı sıra değişik Müslüman sivil toplum kuruluşları ve AP ile AB Komisyonu temsilcilerinin katıldığı toplantının açılışında konuşan EMISCO Başkanı Nazir Ahmed, Avrupa'da belli başlı ülkelerin İslam'ı tehdit olarak gördüğünü belirtti. Bunun da Avusturya'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde görüldüğünü ifade eden Ahmed, DAEŞ ya da benzeri örgütlere karşı yapılan konuşmalarda aslında tüm Müslümanların hedef alındığını söyledi.
- 'Avrupa bir Hristiyan kulübü'
Müslüman kesimin kindini toplumun bir parçası olarak hissetmesinin önemine değinen Ahmed, 'Bence Avrupa Müslümanlar için bir şey yapmadı. Bazıları 'AB sayesinde Avrupa'da 50 yıldır barış var' diyor ancak bu barış Müslümanlar için değil, beyaz Hristiyanlar için. Bosna ve Kosova'da Müslümanlar katledildi' dedi.
Avrupa'nın herkese açık olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Ahmed, 'Örneğin Avrupa, Türkiye'ye açık değil. Çünkü yaklaşık 80 milyon Türk'ün gelip Avrupa'yı kontrol altına alacağından korkuyorlar. Evet, Avrupa bir Hristiyan kulübü' ifadesini kullandı.
- 'Mücadele Sadece Müslümanlardan beklenmemeli'
Avrupa Müslüman Gençlik ve Öğrenci Organizasyonları Forumu (FEMYSO) Başkanı Youssef Himmat, Müslüman gençlerin kendilerini yaşadıkları toplumun bir parçası olarak hissettiklerini ve kendilerini Avrupalı olarak gördüklerini ancak Müslümanların özellikle son saldırıların ardından bazı zorluklarla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Himmat, aşırılıkla mücadelenin sadece Müslümanlar tarafından yapılmasının beklenmesinin hata olacağını, yerel yönetimler ve hükümetin de çaba sarf etmesi gerektiğini dile getirdi. Himmat, aşırılıkla mücadele eğitimin de önemine dikkati çekti.
- 'Müslüman sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşüyor'
Irçılığa Karşı Avrupa Ağı (ENAR) Politika Yetkilisi Kahina Rabahi, Müslümanların Avrupa'ya mensup olup olmadığı tartışmalarının geride bırakılması gerektiğini kaydederek, böyle bir tartışmanın bir yararı olmadığını söyledi. Eğer Müslüman azınlıkların bir değişiklik yapmak istiyorsa tabandan gelen bir hareketle yapmaları gerektiğini vurgulayan Rabahi, bu çerçevede Müslüman sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düştüğünü ifade etti.
- 'Batı tehlikeyi kabul etmeli'
Toplantının kapanışında konuşan AP Üyesi Afzal Khan ise İslamofobinin tüm AB ülkelerinde görüldüğünü belirterek, Batı'nın bunun tehlikesini kabul etmesi gerektiğini söyledi.
Mevcut durumun sadece Müslümanların meselesi değil, aynı zamanda AB ülkelerinin de dikkate almaları gereken bir tehlikeyi içerdiğini vurgulayan Khan, 'AB kurumları ve ülkeleri aşırıcılıkla mücadelede Müslüman topluluklarla işbirliği yapmalı. AP Milletvekili olarak bu konuda yeterli bilgilendirmede bulunmak benim görevim ve yerine getirmeye de çalışıyorum' diye konuştu. Khan, EMISCO'nun çalışmasına atıfta bulunarak, İslamafobiyle mücadelede destek vermeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
İslamfobi Ve Aşırılıkla Mücadele AP'de Tartışıldı
Avrupa Parlamentosu'nda (AP), İslamafobi ve aşırılıkla mücadelede Müslümanların yapabileceklerinin ele alındığı toplantı gerçekleştirildi Sosyal Uyum İçin Avrupalı Müslümanlar Girişimi (EMISCO) Başkanı Ahmed: 'Bence Avrupa Müslümanlar için bir şey yapmadı. Bazıları 'AB sayesinde Avrupa'da 50 yıldır barış var' diyor ancak bu barış Müslümanlar için değil, beyaz Hristiyanlar için' AP Üyesi Khan: 'İslamofobi tüm AB ülkelerinde görülüyor. Batı bunun tehlikesini kabul etmeli'